Як зберігати закладки браузера?

***

У зв'язку зі смертю вашого вінчестера, чи перевстановленням операційної системи Windows може зникнути не лише вся інформація з диску С (якщо її нікуди не скопіювати), але й всі закладки Вашого браузера, які ви накопичували протягом тривалого часу, а можливо навіть протягом багатьох років. Зрозуміло, раз ви їх робили (закладки), значить вони мають для вас якусь цінність. Це можуть бути сайти, які ви найчастіше відвідуєте, різного роду сервіси, якісь цікаві, пізнавальні ресурси і т.д.

Як себе вберегти від подібних нещасних випадків? Зрозуміло, що ці закладки потрібно десь зберігати, щоб потім можна було їх заново відновити на Вашому комп'ютері.

Існує два основних способи збереження закладок: бекап і синхронізація. Бекап закладок, як правило, проводиться вручну. При цьому всі закладки вашого браузера зберігаються в якомусь файлі (а в подальшому на якомусь зовнішньому носії, або хмарному сервісі), звідки їх при потребі потім можна дістати.

Перший спосіб (бекап) має один суттєвий недолік: може трапитися така ситуація, що коли доведеться відновлювати закладки, з'ясується, що деякі нещодавно зроблені закладки в цей файл не потрапили.

Другий спосіб (синхронізація) — надійніший. Він передбачає постійну синхронізацію закладок з якимось хмарним сервісом. В даному випадку ви маєте гарантію того, що якщо закладки на Вашому стаціонарному комп'ютері (або ноутбуці) зникнуть, то при відновленні тих же закладок з хмарного сервісу, ви отримаєте їхню найсвіжішу версію.

Треба сказати, що обидва способи мають право на життя, але в цій статті давайте поговоримо про перший з них — бекап закладок.

Як це робиться? Найпростіший варіант - експортувати закладки в окремий HTML-файл. Цю функцію підтримують практично всі основні браузери. Створений ними файл можна зберігати разом з вашими документами — наприклад в якомусь хмарному сервісі — в тому ж Dropbox (про те, як ним користуватися, я вже писав).

Як же робиться бекап? Дуже просто.

Для браузера Microsoft Internet Explorer:
Файл - Імпорт і експорт - Експортувати у файл - Вибране - Далі - [вказати шлях та ім'я файлу] - Експорт.

Для браузера Mozilla Firefox:
Закладки - Показати всі закладки - Імпорт та резервні копії — Експортувати закладки в HTML-файл.

Для браузера Google Chrome:
Меню - Закладки - Диспетчер закладок - Впорядкувати - Експортувати закладки у файл HTML.

Для браузера Opera:
Тут дещо складніше. В нових версіях Opera немає можливості експортувати закладки у файл HTML. Для цього потрібно встановити розширення Opera Bookmarks Import & Export. Після цього на панелі інструментів з'явиться відповідний значок, клікнувши по якому ви зможете скористатися функцєю імпорту / експорту закладок.

Створений з закладками HTML-файл можна без проблем імпортувати з одного браузера в будь-який інший браузер — всі вони добре розуміють цей формат.

Ще треба сказати, що майже всі браузери вміють безпосередньо імпортувати закладки з інших браузерів, причому без жодних HTML-файлів, але нерідко вони роблять це дуже криво. Тому з HTML-файлом варіант значно кращий і надійніший.

В наступній статті поговоримо про те, як синхронізувати заклакди браузера.

Лінки по темі:
Opera Bookmarks Import & Export


07.05.2015 | 2323 | (0)