Як вставити пошук від Google на сайт?

***

В цій статті я розкажу вам, як встановити на свій сайт (блог) систему користувацького пошуку по сайту від пошукової системи Google, або простіше кажучи - google пошук по сайту.

Пошук можна встановити різними способами: це можуть бути безкоштовні скрипти, платні скрипти, варіанти пошуку від пошукових систем тощо. Сьогодні власники сайтів дедалі частіше ставлять сторонні скрипти пошуку. Чому саме? По-перше, це дає змогу уникнути додаткового навантаження на сайт. По-друге, стандартний пошук не завжди видає коректні результати пошуку.

Тому давайте перейдемо безпосередньо до того, як все це робиться. Для встановлення на сайт пошуку від Google переходимо на сторінку Користувацький пошук Google - Google.com.ua і в лівому верхньому бічному меню вибираємо "Нова пошукова система", або натискаємо кнопку - "Add".

Зрозуміло, що для цього у Вас повинен бути створений обліковий запис Google. Якщо у вас облікового запису немає, то спочатку потрібно його зареєструвати — процедура реєстрації займе якихось п'ять хвилин.

Після того, як натисните кнопку "Add", чи "Нова пошукова система", перед вами відкриється наступна сторінка:

Вводимо URL-адресу свого сайту, вибираємо українську мову і натискаємо кнопку "Створити".

Далі на прикладі своєї пошукової системи покажу, як я її налаштовував.

Після створення пошукової системи переходимо в основні налаштування. Там вказуємо назву нашої пошукової системи, ключові слова, які будуть використовуватись для результатів пошуку. Також можна ще додати сайт (або декілька сайтів), за яким буде проводитись пошук даною пошуковою системою.

Далі переходимо до налаштувань зовнішнього вигляду. Тут можна налаштувати макет сторінки вашої пошукової системи:

  1. Накладання. Результати пошуку будуть відображатися в накладанні.
  2. Дві сторінки. Відображення вікна пошуку на одній сторінці, а результатів - на іншій. Цей варіант, на мій погляд, найоптимальніший.
  3. На всю ширину. Відображення вікна пошуку і результатів пошуку в одному стовпці.
  4. Два стовпці. Відображення вікна пошуку в одній частині, а результатів пошуку - в іншій частині.
  5. Компактно. Відображення вікна пошуку і результатів пошуку в компактній формі.
  6. Тільки результати. Використання власного вікна пошуку та відображення результатів пошуку на сторінці вашого сайту.
  7. Розташований на сервері Google. Відображення вікна пошуку на ваших веб-сторынках, а результатів пошуку - на сторінц, яка розміщена на сервері Google.

Я обрав варіант "Дві сторінки". Завдяки цьому результати пошуку будуть відкриватися на іншій сторінці сайту.

Далі переходимо на вкладку "Налаштувати". Тут можна налаштувати "Віко пошуку", задавши колір границі, "Кнопку пошуку", вказавши колір границі, колір фону, "Загальний вигляд результатів пошуку" і т.д. Вам потрібно просто посидіти, поексперементувати з кольорами, рамками, фоном і обрати той варіант, який найбільше припаде до душі.

Після здійснення всіх необхідних налаштувань натискаємо кнопку "Зберегти й отримати код".

У вікні, що відкриється, дуже важливо не забути вказати адресу сторінки, на якій ми хочемо вивести результати пошуку (в моєму випадку це https://roman.net.ua/search.php) і назва параметра запиту (у мене 'q', але можна й інший), який буде додаватися в URL-адресі. Для цього треба натиснути вкладку "Деталі результатів пошуку" і там прописати всі ці речі.

Далі копіюємо код для вікна пошуку (пошукового рядка), після чого натискаємо кнопку "Далі: отримати код для результатів пошуку".

Тоді копіюємо код для вставки на сторінку результатів пошуку:

Ну ось і все. У вікно пошуку вводжу ключове слово "кіно" і натискаю Enter. Сторінка з результатами пошуку виглядає наступним чином:

Наостанок скажу, що для того, щоб пошук коректно працював, ваш сайт має бути проіндексований пошуковою системою Google, в інакшому випадку пошук не буде давати результатів. Хвилюватися немає причин, бо це лише справа часу. Після індексації сайту результати пошуку будуть відображатися без будь-яких проблем. Приємної роботи.

Лінки по темі:
Користувацький пошук Google - Google.com.ua
Створення облікового запису в Google


29.01.2015 | 1645 | (0)