Як скачувати через торрент?

***

Вам, напевно, доволі часто доводилося чути фрази з серії: "Та це можна скачати з торрента", "Все це є на торрентах", “я скачав (скачала) фільм з торрентів” і так далі. Торрент-трекери — це спеціальні сайти, з яких можна скачати безкоштовно все що завгодно: фільми, серіали, ігри, софт, навчальні програми, курси, уроки і т.д. В цій статті розглянемо, що воно за таке ці торренти, для чого вони призначені, і як ними користуватися.

Торрент (BitTorrent) - це спеціальний протокол, призначений для обміну файлами між користувачами. Головна особливість цього протоколу полягає в тому, що користувачі скачують файли не з якогось конкретного сервера, а фактично один у одного - прямо з персональних комп'ютерів.

При цьому схема обміну організована в дуже хитрий спосіб: протокол буде вибирати найшвидше джерело, а якщо це джерело раптом відключиться або швидкість різко зменшиться - протокол просто вибере інше. Крім того, файли завантажуються не послідовно, а окремими сегментами, що дозволяє вкрай гнучко організувати роздачу: тільки ви починаєте щось скачувати, то автоматично включаєтесь в роздачу, даючи змогу іншим користувачам завантажити ті частини файлу, які ви вже скачали самі.

Як скачати з торрента
Схема роботи BitTorrent.

За великим рахунком простому користувачеві всі ці моменти знати не дуже й то потрібно, адже всю роботу бере на себе програма-клієнт. Єдине, що від вас вимагається — бути на роздачі, щоб інші користувачі теж могли завантажити файл (файли). Принцип такий: скачав сам — роздай іншим.

На сервері, де організовуються роздачі найрізноманітніших файлів (їх називають торрент-трекерами), фізично жоден файл не лежить. Всі файли знаходяться у користувачів. Сервер тільки надає список викладених файлів і координує роздачі. Тому часто бувають ситуації, що файл у списку зазначений, а завантажити його не виходить, тому що ніхто з користувачів його не роздає. Але враховуючи ту величезну кількість людей, які залучені до процесу обміну файлами, подібні випадки бувають рідко.

Сама торрент-програма не вимагає від комп'ютера серйозних ресурсів. Якщо ви поставили на завантаження безліч файлів, то на процес роботи комп'ютера це особливо не вплине (тільки якщо ваш агрегат не із середини епохи кам'яного віку). Торрент-клієнт буде сидіти собі тихенько в області повідомлень і по черзі все акуратно закачувати.

Тому використання торрентів - найзручніший і найкомфортніший спосіб обміну файлами в Інтернеті. Всупереч поширеній думці, саме по собі використання BitTorrent абсолютно легальне. Проблеми із законом починаються, якщо ви завантажуєте і особливо роздаєте контент, захищений копірайтом. Прецеденти були, але ніхто на це уваги не звертає: всі качали, качають, і будуть качати.

То як скачати фільм з торрента? Все просто: слід підключитися до якого-небудь торрент-трекера (серверу) і почати звідти завантажувати файли.

Що для цього потрібно? Перше. Необхідно завантажити і встановити програму торрент-клієнт.

Друге. Знайти в Інтернеті торрент-файл, який відповідає тому фільму, який ви хочете скачати, і відкриваєте його в програмі uTorrent (де знайти ці torrent-файли — розповім чуть нижче).

Торрент-клієнт.

Треба сказати, що в наш час програм торрент-клієнтів існує дуже багато. Я використовую програму μTorrent: безкоштовна, є український інтерфейс, дуже проста в користуванні.

Завантажити програму можна на сайті www.utorrent.com (скачати). І рекомендую її скачувати саме з офіційного сайту. Якщо скачувати в інших місцях, то дуже легко можна підхопити вірус, або якийсь троян. Ще раз кажу — програма безкоштовна, тому ніяких платних СМС у вас не можуть вимагати. Якщо таке трапиться — не погоджуйтесь! Видаліть програму в комп'ютера і скачайте її з офіційного сайту.

Як скачати з торрента
Сайт uTorrent.

Під час встановлення μTorrent нічого налаштовувати не потрібно, можна залишити все за умовчанням. Тільки відмовтесь від "Яндекс.Бара" та інших сервісів "Яндекса" — просто зніміть галочки навпроти цих пунктів.

Після встановлення програма виглядає приблизно так: зліва - різні основні розділи, праворуч внизу - інформація, зверху - меню. посередині - файли, що завантажуються.

Як скачати з торрента
Програма uTorrent.

По налаштуванню μTorrent є купа всяких статей і матеріалів, але, за великим рахунком, можна не морочити собі голови цими тонкощами, особливо якщо ви не розумієте, про що йде мова.

Ви можете зайти в Налаштування ("Опції — Налаштування") і вибрати українську мову. Після цього є сенс зайти в закладку “Каталоги”, і там виставити розташування завантажених файлів, щоб ви чітко знати, куди і що у вас закачується.

Як скачати з торрента
Налаштування uTorrent.

Все, тепер можна почати користуватися всіма благами цивілізації. Але для цього буде потрібно зайти на торрент-трекер. Що таке торрент-трекер?

Торрент-трекер - це сайт, де якраз і знаходяться вище згадані торрент-файли для скачування. Сьогодні на трекерах, як правило, можна знайти масу всякої корисної інформації про викладені файлах. Наприклад, по фільму дається коротка анотація, інформація про кількість звукових доріжок і субтитри, скріншоти, щоб можна було орієнтуватися по якості відео і т.д.

До речі, деякі сайти-трекери не вимагають реєстрації: ви просто вибираєте потрібний файл, клацаєте по ньому - і ваш торрент-клієнт починає його завантажувати.

Як скачати з торрента
Завантаження uTorrent.

Приклад такого торрент-трекера - сайт The Pirate Bay - найбільший (чи один з найбільших) у світі BitTorrent трекер. Також на таких трекерах нікого не хвилює, скільки ви завантажили, а скільки роздали - качай скільки завгодно.

Як скачати з торрентаThe Pirate Bay.

The Pirate Bay часто може змінювати адресу, оскільки його періодично блокують. Тому майте на увазі. В разі чогось — просто введіть в Гуглі "The Pirate Bay", і ви одразу його знайдете.

Hurtom.com

Є торрент-трекери, на яких потрібна реєстрація. Наприклад, українська торрент-толока Hurtom — один з найбільших BitTorrent серед українського сегменту, офіційною мовою спілкування якого є виключно українська.

Як скачати з торрентаHurtom.

Hurtom — єдиний сайт України, який у рамках ініціативи “Хочеш кіно українською? Замовляй!” збирає кошти на озвучення відеопродукції українською мовою (фільмів, мультфільмів, телесеріалів, аніме тощо). Українське озвучення замовляється у студій “Омікрон” та “Цікава Ідея”.

Як тут скачувати? Після реєстрації заходимо на сайт, вводимо свій логін і пароль, знаходимо потрібний файл (фільм, книгу, мультик).

Як скачати з торрента
Опис роздачі фільму "Зима у вогні".

Завантажуємо торрент. Бажано в якусь папку, або можна на робочий стіл.

Як скачати з торрента
Скачати uTorrent.

Після цього за допомогою програми-клієнта μTorrent відкриваємо файл. Вказуємо місце, куди зберегти файл.

Як скачати з торрента

Все, пішло завантаження.

Як скачати з торрента
Інформація про завантаження.

На випадок, якщо у вас повільний Інтернет, то ви можете встановити обмеження на швидкість завантаження (права конпка миші по файлу завантаження, вибираєте “Розподіл пропускної здатності”, “Обмежити швидкість завантаження”). Після цього Інтернет не буде підвисати, і вам стане комфортніше працювати. Але тоді завантаження триватиме довше — чимось доводиться жертвувати.

Як скачати з торрента
Розподіл пропускної здатності.

Для всіх торрент-трекерів притаманна певна термінологія. Вивчати все ми з вами не будемо, але основні поняття розглянемо. Просто щоб ви могли орієнтуватися в цих речах.

Сіди (seeds) - це користувачі, які скачали файл (файли) повністю і його продовжують його роздавати. Чим більше сідів, тим краще. У квадратних дужках пишеться максимальна швидкість віддачі. До речі, якщо в якогось конкретного файла немає жодного сіда - це зовсім не означає, що ви його не зможете завантажити.

Піри (peers) - користувачі, що беруть участь в роздачі в даний момент.

Ліч (leech) - це користувач, який скачав тільки якусь частина файлу (різні сегменти) і їх роздає.

Як скачати з торрента

Як тільки завантаження буде завершено, інформація переміститься в розділ "Завершені".

Правилом хорошого тону на торрентах вважається не видаляти роздачу відразу після завантаження, а залишити файл (файли) на якийсь час для роздачі. За принципом: скачав сам - поділись з ближнім.

Крім того, якщо на торрент-трекері враховують рейтинг, то вам буде корисно потримати роздачу кілька днів для збільшення свого рейтингу.

Роздача від вас почнеться автоматично - відразу після того, як ви почали скачувати файл. Почали скачування - стали піром, тобто тим, хто роздає. Скачали файл повністю і залишили його на роздачі - стали сідом.

Kinozal.tv

З російських торрент-трекерів рекомендую Kinozal.tv, або Rutracker.org. Останній, до речі, заблокували для користувачів з Росії. Але блокування можна обійти.

Як скачати з торрента
Kinozal.tv.

На Кінозалі, між іншим, чітко стежать за вашим рейтингом - співвідношенням завантаженої і розданої інформації. Якщо ви активно скачуєте, але мало роздаєте, вам можуть виставляти якісь обмеження (наприклад, ви можете скачати лише один файл на добу), а в деяких випадках і просто закрити реєстрацію. Майте на увазі.

Як скачати з торрента
Роздача на "Кінозалі".

Питання викладання якихось файлів для роздачі розгялдати не будемо — це вже виходять за рамки даної статті. Тим більше, на кожному торрент-трекері свої правила оформлення роздач.

Але ви спокійно можете без них обійтися, просто не видаляйте вже завантажені файли і дайте їх скачати у вас.

Лінки по темі:
The Pirate Bay
Hurtom
Ex.ua
Kinozal.tv
Rutracker.org


13.12.2015 | 2860 | (0)