Пригодницька фантастика “Хмарний атлас” (Cloud Atlas)

Рік: 2012.
Країна: США, Німеччина, Гонконг, Сінгапур.
Час: 172 хв.

Режисер: Лана Вачовскі, Том Тиквер, Енді Вачовскі.
В головних ролях: Том Хенкс, Х'юго Вівінг, Сьюзен Сарандон, Джим Стерджесс, Холлі Беррі, Пе Дуна, Кіт Девід, Х'ю Грант, Бен Уішоу, Джим Бродбент, Джеймс д'Арсі.

Бюджет: $102 000 000.
Світові збори: $130 482 868.

Рейтинг на IMDB: 7,5.
Мій рейтинг: 8,0.

“Правда завжди одна, а версії — це неправди”.

“У нас є життя, та вони не належать нікому.
Від утроби і до могили ми пов'язані одне з одним, з минулим і теперішнім.
І всі наші вчинки - добрі чи злі - породжують наше майбутнє”.

“Правити людьми можна доти, доки вони щось отримують, заберіть у людини все,
і вона вам більше не коритиметься”.

“Я Вам не дозволю утримувати мене в неволі”.

Цитати з фільму.

Синопсис

Фільм складається із шести пов'язаних між собою історій, що відбуваються в різному часі в період з 1849 по 2346 роки, котрі тісно переплітаються між собою не тільки різними сюжетними нюансами, але і глобальною ідеєю переродження душ.

1. Тихоокеанський щоденник Адама Юїнга.
1946 рік, Адам Юїнг (Джим Стерджесс) — американський юрист, який пливе в кораблі посеред Тихого океану. На борту судна він знаходить Аутуа — раба-втікача, який переховується в каюті корабля.

По дорозі він також знайомиться із Генрі Гузом (Том Хенкс) — англійським лікарем, який, схоже, намагається залікувати Юїнга до смерті.

2. Листи з Зедельгема.
1931, Роберт Фробішер (Бен Уішоу) — молодий композитор-гомосексуаліст, втікає з університету до старого і колись відомого композитора Вівіана Ейрса (Джим Бродбент), щоб в такий спосіб відновити своє ім'я і прославитись. Фробішер знаходить у Ейрса щоденник Адама Юїнга.

Паралельно Фробішер пише свій музичний твір - секстет «Хмарний атлас». Однак, підлий старикашка хоче залишити авторство секстету за собою. Фробішер розуміє, що потрапив у пастку, оскільки Ейрс може дати погані рекомендації, що зіграє злий жарт для Роберта — у нього буде погана репутація, яка створить йому неабиякі проблеми з майбутнім працевлаштуванням, а, окрім того, він залишиться без роботи свого життя — секстету “Хмарний Атлас”.

3. Перше розслідування Луїзи Рей.
1973 рік, Сан Франциско. Журналістка Луїза Рей (Холлі Беррі) збирається взяти інтервю в фізика Руфуса Сиксміта (Джеймс д'Арсі) — коханця Роберта Фробішера (Бен Уішоу). Однак, коли Луїза прийшла до нього в готельний номер, то знайшла його вбитим.

Поруч з тілом, на підлозі, Луїза Рей знаходить пакет листів, які наводять її на слід закулісних ділових відносин, що стосуються атомної електростанції Swannekke, де працював Сиксміт. Тепер її ціль — провести розслідування тих подій, які компанія навмисно замовчувала.

4. Страшний суд Тімоті Кавендіша.
2012 рік, Англія, наші дні. Видавець Тімоті Кевендіш (Джим Бродбент) отримує завдання опублікувати біографію письменника-гангстера Дермота Хоггінса (Том Хенкс). Тімоті переслідують колеги Хоггінса, які хочуть отримати свій “гонорар”.

Переслідуваний шайкою бандюганів, нещасний Тімоті звертається за допомогою до свого рідного брата (Х'ю Грант). Однак, доля зіграла з бідолашним Кевендішом злий жарт: сприянням свого ж брата, він потрапив в дім для престарілих, де йому не дає спокою сувора і безжалісна медсестра Ноукс (Х'юго Вівінг).

5. Нео-Сеул, 2144.
Далеке майбутнє, 2144 рік. Генетично спроектований для роботи в фаст-фуді PapaSong фабрикант (клон) Сонмі-451 (Пе Дуна) потрапляє в ув'язнення. Вона розповідає про свою самосвідомість і повстання проти системи, в якому їй допомагав солдат Хе Джу Чен (Джим Стерджесс).

6. Переправа біля Слуші, 106 років після Падіння.
2321 рік, світ після ядерної війни. Міста знищені, люди живуть невеликими поселеннями. Вони займаються сільським господарством і вирощують овець. Головний герой оповіді - звичайний боязливий козопас Захарій (Том Хенкс), який живе разом з іншими мешканцями і своєю сімєю в окремому невеличкому селі. Раз на рік вони подорожують на східне узбережжя для торгівлі з Мудрованими, які прилітають сюди.

Рецензія

У 2005 році, під час зйомок картини «V for Vendetta», які проходили в Лондоні, Наталі Портман дала копію оригінального роману Девіда Мітчелла «Хмарний атлас» Лані Вачовскі, який її сильно зацікавив. Рік потому Вачовскі написали перший чорновий варіант сценарію. Друг Лани і Енді Вачовскі - Том Тиквер, був запрошений для спільної роботи над проектом, і наступні два роки вони допрацьовували сценарій, враховуючи зауваження автора книги, Девіда Мітчелла, і одночасно шукали міжнародних інвесторів. Протягом всіх цих років Наталі Портман значилася в ролі «Sonmi-451», але в врешті-решт їй довелося відмовитися від зйомок у зв'язку з вагітністю.

Творець "Парфюмера" Том Тиквер і творці "Матриці" Енді і Лана (колись Ларрі) Вачовскі знімали фільм паралельно, використовуючи для цього окремі знімальні групи. Вачовскі працювали над зйомками епізодів з майбутнього і історією XIX століття, а Том Тиквер займався режисурою сюжетів, що розгортаються в наш час - в 30-х і 70-х роках.

Що ж в результаті вийшло у наших режисерів? А вийшло у них прекрасне Кіно, яке я подивився практично на одному подиху. Навіть назважаючи на довжелезний хронометраж стрічки (майже 3 години!). Фільм дуже захопливий, цікавий, нестандартний, нешаблонний, а оригінальний, сміливий і вражаючий. В наш час такі фільми як "Хмарний атлас" - це наче ковток свіжого повітр'я.

Про що ж розповідається в фільмі? Центральна ідея «Хмарного атласу» полягає в тому, що все між собою взаємопов'язане - теперішнє, минуле і майбутнє. Це кіно про круговорот життя, про любов, мистецтво і свободу. Остання живе в мелодіях, в поглядах, у переконаннях, рішеннях і вчинках. Свобода протистояти нав'язаним догмам. Свобода творити. Свобода бути самим собою і бути вільним від себе. «Хмарний атлас» - це кіно про вибір як фундаментальну основу всього. І вибір цей робиться не один раз, його доводиться робити щомиті, щосекунди.

Картинка у фільмі - неймовірно красива. Причому незалежно від епохи, атмосфера того чи іншого часу передана гармонійно і об'ємно: кольори, ракурси, світло, побудова кадру - все на найвищому рівні. Футуристичний світ, створений дуетом Вачовскі, просто грандіозний: інтер'єри, декорації, сам вигляд мегаполіса чого вартий, лазерні битви в повітрі — це справді вражаюче видовище.

Треба також сказати, що “Хмарний атлас” - це не тільки історії подорожей душ крізь час, але й яскравий експеримент, коли актори живуть багатьма життями. Так, наприклад, Том Хенкс грає цілих шість ролей, Холлі Беррі - теж шість, Джим Бродбент - п'ять, Х'юго Вівінг - шість, Джим Стерджесс - аж сім, Бен Уішоу - п'ять, Пе Дуна - шість, Сюзен Серендон - чотири, ну і так далі.

Всі актори — великі молодці. Змінювати образи, зберігаючи при цьому не тільки цілісність героїв в часі, але й оригінальність в кожному новому амплуа — це справді талант. Серед всіх ролей попадаються як дуже хороші, так і справжні міні-шедеври.

Неперевершений Джим Бродбент зіграв капітана корабля, престарілого відомого музиканта, шахрая-видавця і т.д. Найкращою у Бродбента, як на мене, вийшла роль Тімоті Кевендіша. Пригоди Тімоті — це просто блискуче! Особливо сподобалася сцена з кицьою (я довго над нею сміявся), втеча з дому "Аврори", і розкішний епізод в пабі з шотландськими вболівальниками.

Том Хенкс знову приємно потішив. Роль письменника-бандюгана — це практично шедевр. Епізод, в якому він розправився з критиком - це просто п'ять балів! От що буває, коли Том грає на зриві стереотипу, як, наприклад, в “Іграх Джентельменів” братів Коенів. Інші його ролі в фільмі теж вийшли дуже класними. Словом, Хенксові можна лише поаплодувати.

До акторських обдарувань Холлі Беррі я відношусь дуже спокійно, однак тут вона всі ролі відіграла дуже пристойно, чим приємно здивувала. В деяких епізодах Холлі Беррі так загримували, що впізнати її було вкрай непросто.

Кореянка Пе Дуна була переконливою в ролі Сонмі-451 (ім'я і номер героїні перегукується з романом-антиутопією Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом»). Причому як в ролі фабриканта, так і в ролі великої Сонмі. Сцена з її “переродженням” виглядала дуже правдоподібно - я повірив без найменшого сумніву. Цікаво, що тут простежується певна схожість з переродженням Іві - героїні Наталі Портман з фільму “V for Vendetta“.

Взагалі історія із Сонмі-451 - одна з найцікавіших в фільмі. Зверніть увагу на те, як Сонмі-451 в майбутньому стала богинею і об'єктом поклоніння. Цікавий погляд на те, як зароджується релігія.

Х'юго Вівінг в ролі лиходіїв дивиться, як завжди, здорово. І якщо в ролі престарого диявола-спокусника Георгія він виглядав дещо карикатурно, то в образі медсестри Ноукс — доволі несподівано, але дуже кумедно. Найекстравагантніша роль Х'юго на даний момент.

Музика в фільмі підібрана ідеально: легка, світла і дуже красива. Вона наче хмари: її не можна схопити, її можна просто відчувати, наскільки вона чудова. Цілих три композитора взялися відтворити музику, що звучала у снах. Вийшло чудово. Окремо сподобалася композиція M83 — Outro, ну і сам секстет “Хмарний атлас” - таке можна слухати безкінечно.

Окремо треба сказати про художників і гримерів, які для даного проекту здійснили колосальну роботу. Двадцять два актори грали по три-шість ролей у картині; деяких з них загримовані так, що їх практично неможливо впізнати. Зроблено це було майстерно, знімаю капелюха. Кіномани, звичайно, розберуться, хто там і під кого замаскований.

В "Хмарному Атласі" чимало паралелей з "Матрицею", “V for Vendetta“, історія з милом змусила згадати про "Бійцівський клуб", а "блошиний ринок" майбутнього чимось нагадав "Blade Runner". Тут можна знайти багато аналогій, є про що поговорити.

Резюмую. Прекрасний фільм. Оригінальний, абсолютно незаштампований, захоплюючий від першої до останньої секунди, надзвичайно красиво знятий, дуже добре зіграний, з цікавим сюжетом, і глибоким змістом. Кіно багате на яскраві цитати, які гідні того, щоб стати афоризмами.

Словом, чудове кіно зняли, просто чудове. Мені дуже сподобалося. Є небагато фільмів, які я передивляюся, але цей буду передивлятися обов'язково. Якщо ви з якихось причин пропустили, неодмінно перегляньте!

P.S. "Хмарний атлас" - один з моїх улюблених фільмів.

Фотогалерея

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5+
Акторська гра 4+
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме прекрасний фільм!
Чи варто дивитися обов'язково!

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті "Rotten Tomatoes" Цей фільм на сайті "Гуртом"

18.08.2015 | 1815 | (0)