Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!” (Tinker Tailor Soldier Spy)

Рік: 2011.
Країна: Франція, Велика Британя, Німеччина.
Час: 127 хв.

Режисер: Томас Альфредсон.
В головних ролях: Гарі Олдман, Колін Ферт, Джон Херт, Том Харді, Тобі Джонс, Марк Стронг, Бенедикт Камбербетч, Кіран Хайндс, Стівен Грем, Світлана Ходченкова, Костянтин Хабенський та інші.

Бюджет: £20 000 000.
Світові збори: $80 630 608.

Рейтинг на IMDB: 7,1.
Мій рейтинг: 6,8.

Синопсис

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”1973 рік. Холодна війна в самому розпалі. Глава британської розвідки МІ-6 (кодова назва «Цирк»), якого називають “Шефом” (Джон Херт), посилає свого агента Джима Прідо (Марк Стронг) з місією в Будапешт, щоб той зустрівся з угорським генералом, який бажає продати цінну інформацію. Він знає ім'я крота. Поширюється інформація, що росіяни проникли в британську розвідку, на вершечок самого “Цирку”.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Однак, зустріч зривають агенти радянської розвідки, Прідо намагається втекти, але йому стріляють у спину. Інцидент тягне за собою міжнародний конфлікт, в результаті якого «Шеф» і його права рука Джордж Смайлі (Гарі Олдмен) вимушені піти у відставку, а незабаром після цього важко хворий «Шеф» помирає.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Новим главою «Цирку» стає Персі Аллелайн (Тобі Джонс), Білл Хейдон (Колін Ферт) призначається заступником голови, а Рой Бленд (Кіран Хайндс) і Тобі Естерхейз (Девід Денсік) - його найближчими союзниками. Ще в період керівництва «Шефа» Аллелайн повідомляв про інформатора в верхівці радянської розвідки, який передає йому засекречені дані, умовно названі «Чорною магією». Однак, тоді «Шеф» і Смайлі визнали це підозрілим.

Згодом заступник міністра, куратор розвідки Олівер Лейкон (Саймон МакБерні) звертається до Смайлі, який пішов у відставку, з проханням вичислити «крота», який довгий час працює в МІ-6. Смайлі починає наводити справки: він зустрічається і розмовляє з людьми, які залишили «Цирк» в той час, що і він.

Рецензія

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Ми маємо справу з екранізацією шпигунського роману англійського письменника Джона Ле Карре “Tinker, Tailor, Soldier, Spy“ (1974). Джон Ле Карре, сам колишній агент, один з найвідоміших авторів жанру, його персонаж Джордж Смайлі - один з найвідоміших вигаданих героїв, а “Tinker, Tailor, Soldier, Spy” - одна з його найвідоміших робіт. У 1979 році за мотивами книги компанією BBC був знятий серіал, в якому головну роль зіграв Алек Гіннесс.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”“Шпигуне, вийди геть!” - це абсолютно неправильний переклад і фільму, і книги (першої з трилогії "Karla Trilogy", друга і третя книги називалися “The Honourable Schoolboy” і “Smiley’s People”). Тому що “Tinker Tailor Soldier Spy” - це дитяча лічилка, яка дослівно перекладається як «Лудильник, кравець, солдат, шпигун», що відповідає кодовим іменам головних героїв (і, відповідно, головним підозрюваним) картини.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Tinker (Лудильник) — це Персі Аллелайн (Тобі Джонс), Tailor (кравець) — Білл Хейдон (Колін Ферт), Soldier (Солдат) — Рой Бленд (Кіран Хайндс), ну і хто з них Spy (шпигун) — той хай вийде геть! У фільмі це дуже влучно показано, де їхні мініатюрні портрети приклеєні до шахматних фігур. Але давайте повернемося вже безпосередньо до нашого фільму.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Для постановки англійського шпигунського трилера запросили Томаса Альфредсона - шведського режисера, який за три роки до цієї картини випустив стрічку про вампірів «Впусти мене» (швед. Låt den rätte komma in). Вона стала популярною не лише на батьківщині режисера, в Скандинавії, але й в усьому світі. В 2010-му році в Голлівуді зняли рімейк, який так і називався - “Let Me In”. Я бачив обидва фільми, і можу сказати, що рімейк вийшов доволі непоганий, хоча й не дотягував до оригіналу.

А от книги Джона Ле Карре і однойменного серіалу я не бачив. Тому буду говорити тільки про самий фільм. Що ж в результаті вийшло в Альфредсона? В фільмі є як плюси, так і помітні мінуси. Давайте спочатку про мінуси, а хороші моменти залишимо на десерт.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”В стрічці “Tinker Tailor Soldier Spy” розповідається історія про те, як у верхівці британської розвідки завівся «кріт», і почав працювати на радянську владу. А колишній високий чин цієї розвідки Джордж Смайлі отримує від уряду завдання - цього «крота» вичислити. Ну і тут починається дуель мізків. На перший погляд, зав'язка дуже хороша. Але насправді вона не пропонує абсолютно ніякого спай-екшену. Постріли лунають дуже рідко і мляво, в гонитві відсутня пластика і енергетика. Все, що стосується жанрової складової — вкрай ліниво і монотонно. Альфредсон залишився вірним собі, і зняв все в тягучій, повільній і неквапливій манері.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Сюжет — непростий. Це історія про шпигуна, який примудрився заплутати всіх і вся. Взагалі, фільм нелегкий для сприйняття, він часом здається дуже нудним, і це, мабуть, його найбільша проблема. Також відчувалася певна нестача даних і стислість сюжету.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Ну воно й не дивно, бо якщо серіал, скажімо, складався із семи серій, по 45 хвилин кожна, то Альфредсону треба було помістити все в дві години екранного часу. Можливо для тих, хто знайомий з історією, цього не було так помітно, але особисто мені видалося, що режисер, (свідомо, чи ні,) багато деталей опустив, і це відчувалося протягом перегляду.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Тим не менше, фільм все-одно вийшов дуже затягнутим. Багато сцен виглядали просто нудними, а деякі взагалі, тільки розпочавшись, відразу ж закінчувалися, і важко було зрозуміти, що ж відбувається.

Також в фільмі, на мій погляд, досить неорганічно прописані діалоги. Картина багато в чому будується на міркуваннях, розмовах, інколи навіть на одних поглядах, але дуже часто їхній зміст відлітає кудись в невідомість, і як ти не намагаєшся їх зв'язати між собою - мало що виходить.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Тепер поговоримо про плюси. Один з головних плюсів фільму (але не найбільший) - це напружена атмосфера, яка тримається від початку до самого кінця фільму. В цьому, звичайно, є і заслуга самого режисера, який відповідально підійшов до зйомок.

Стрічка ілюструє нам часи Холодної війни. Напругу, яка панувала тоді в світі, видно неозброєним оком. Всі чогось побоюються: бояться необдуманих дій і вчинків, бояться зробити один-єдиний неправильний крок. Атмосфера гнітюча, напружена і нервова. І це все, так чи інакше, передається глядачеві.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Фільм знятий без будь-якого пафосу, глянцу і патріотичного розмахування прапором. Тут доволі просто, лаконічно і аскетично показані реальні історичні факти. Починаючи з дизайну інтер'єрів приміщень, і закінчуючи гострою політичною ситуацією, коли всі один в одному бачили ворога. Це був час зради, брехні і лицемірства. Що цікаво, тут йде не відкрита конфронтація, а прихована. І це, мабуть, страшніше від самої війни. Адже неможливо припустити, звідки чекати удару. І люди в цій Холодній війні - прості пішаки. Нікчемні, жалюгідні, нікому непотрібні дядечки в окулярах, що відслужили свій термін і викинуті на смітник. Як непотріб.

Епоха 70-х в картині відтворена дуже грамотно — починаючи від одягу, костюмів, закінчуючи загальним антуражем - будинками, вулицями, автомобілями, таксофонами і т.д.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Ще одна заслуга режисера полягає в тому, що росіяни, нарешті, вийшли не карикатурними персонажами, а навпаки - дуже аутентичними і достовірними. Запросити російських акторів - Хабенського на роль Полякова і Світлану Ходченкову на роль Ірини, - було більш ніж правильним рішенням.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Але найбільший плюс фільму “Tinker Tailor Soldier Spy” - це, звичайно, нереальний акторський склад. Такої кількості талановитих англійських акторів я не пригадаю більше в жодному фільмі. Судіть самі. Гарі Олдмен (“Леон-кілер”, “Дракула”, трилогія “Бетмена”), Колін Ферт (“Реальне кохання”, “Промова короля”, "Kingsman: Таємна служба"), Марк Стронг (“Kick-ass”, “Гра в імітацію”, “Kingsman: Таємна служба”), Том Харді ("Шалений Макс: Дорога гніву", "Лок"), Бенедикт Камбербетч (“Гра в імітацію”, “Sherlock” ), Джон Херт (“1984”, “You're Dead...”, “V for Vendetta”, “Hellboy”), Кіран Хайндс (серіал “Рим”) — всі висококласні актори. Екранний час між ними Альфредсон намагався розподілити приблизно порівну, віддавши ласий шмат пирога Гарі Олдмену, який зіграв тут головну роль.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Гарі Олдмен зіграв достойно, але чогось особливого я тут не побачив. Явно не найкраща його роль в кіно. Так, зіграно добре, але особисто я відношусь до гри Олдмена без фанатизму. Хоча й номінували його на “Оскар” (якого він не отримав), роль Смайлі не запам'ятовується настільки і не викликає такого захоплення, як, скажімо, роль психопата Стенсфілда з прекрасного «Леона-кілера», або детектива Джима Гордона з шикарних фільмів про Бетмена Крістофера Нолана.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Колін Ферт чудово впорався з роллю другого плану. Такий собі «сірий кардинал» - невідомо чого від нього очікувати. Не скажу, що побачив якісь нові грані акторського талану у Ферта, але зіграно було як по нотах.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Бенедикт Камбербетч, який все більше і більше набирає популярності, зіграв найближчого помічника Смайлі. Зіграв дуже добре. Сцен за його участі не так вже й багато, але показав себе Камбербетч здорово. Ніяк в мене не можуть дійти руки до серіалу “Шерлок”, який всі так хвалять. Думаю, що зовсім скоро його подивлюся.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Дуже сподобався Марк Стронг в хорошій драматичній ролі Джима Прідо, якого використали і “списали” з рахунків. Стронг вкотре продемонстрував, що він - відмінний актор.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Том Харді дістав роль в цьому фільмі зовсім випадково. На мою думку, типаж Харді зовсім не підходить до фільмів подібного роду — він помітно випадав із команди. Особисто я ніяк не міг асоціювати його з роллю шпигуна. Словом, шпигунське кіно - це не його стежка. Харді ми любимо не за такі ролі.

В Джона Херта хоч роль була й епізодичною, але йому вдалося її виконати на відмінно. Херт чудово зіграв главу британської розвідки - був дуже строгий, обачний і розсудливий.

Коротенько підведемо підсумки.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Плюси. Перший і найбільший — це, звичайно, акторські роботи. Таку чоловічу компанію ви наврядчи ще десь побачите. Тільки за це Альфредсону треба пожати руку. Ще до плюсів відносимо непогану постановку (хоча й з певними огріхами), психологію, деталізацію, відсутність пафосу й ілюзій на шпигунську тематику, вдало відтворену епоху, гарний музичний супровід і відмінну операторську роботу Хойте Ван Хойтема.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Мінуси. Явно затягнутий хронометраж. Пристойна кількість «випадаючих» сцен. Деяка невиразність діалогів. Ну і найбільший мінус полягає в тому, що картина доволі нудновата. Можливо британці, з притаманною їм витонченістю і нотками снобізму, можуть більш-менш адекватно сприймати цей фільм, але мені він видався відверто нудноватим.

Детективний трилер “Шпигуне, вийди геть!”Загалом, “Tinker Tailor Soldier Spy” нагадує мені шахову партію - видовищності як такої немає, виглядає нудновато, але дивитися все-таки цікаво. Плюс, наявність таких гросмейстерів як Херт, Олдмен, Стронг, Ферт, Камбербетч помітно витягує фільм на рівень хорошої психологічної драми. Гра поглядів, витримка, прорахунок ходів — все це було зіграно напівтонами і виглядало справді здорово. Інша справа, що більшість глядачів дана картина просто зажене в сон. Тому всім любителям екшену, бондіани, всіляких місій з Томом Крузом, чи фільмів про Борна - категорично не рекомендується. А от тим, хто цінить в фільмах постановку і особливо тонку акторську гру — є на що звернути увагу.

Мені ж, в цілому, більше сподобалося, аніж не сподобалося. Якби ще сюжет трохи поправити, додати чуть більше динаміки, краще прописати діалоги, то фільм би від цього тільки виграв. До нещодавньої “Гри в імітацію” наш “Шпигун..” не дотягує, але загалом вийшло непогано. В основному через акторські роботи. За моєю системою оцінювання - четвірка з великим мінусом.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 4
Акторська гра 4+
Режисерська робота 4
Сценарій 4
Резюме хороше нудне кіно
Чи варто дивитися вирішуйте самі

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті "Rotten Tomatoes" Цей фільм на сайті "Гуртом"

17.08.2015 | 1142 | (0)