Фантастичний бойовик “Робот Чаппі” (Chappie)

Рік: 2015.
Країна: США, Мексика, Південна Африка.
Час: 120 хв.

Режисер: Ніл Бломкамп.
В головних ролях: Шарлто Коплі, Дев Патель, Йоланда Фіссер, Хосе Пабло Кантільйо, Х’ю Джекмен, Сігурні Вівер, Воткін Тюдор Джонс, Хосе Пабло Кантільйо, Брендон Оре та інші.

Бюджет: $49 000 000.
Світові збори: $102 069 268.

Рейтинг на IMDB: 7,1.
Мій рейтинг: 6,0.

Синопсис

Недалеке майбутнє. У відповідь на рекордно високий рівень злочинності в Йоганнесбурзі, ПАР, повсякденну роботу поліції виконують "робокопи" від виробника зброї Tetravaal, який очолює Мішель Бредлі (Сігурні Вівер).

Один з її підопічних — молодий талановитий програміст-інженер Деон Вілсон (Дев Патель) хоче створити робота, який мав би здатність самостійно мислити і відчувати. В той же час, конкуруючий проект дистанційного керування роботами “Лось”, розроблений інженером Вінсентом Муром (Х'ю Джекмен), поки що не може себе зарекомендувати і поліція не хоче його закуповувати.

У вільний від роботи час Деон створює вдома прототип штучного інтелекту, який зможе імітувати людський розум до такої міри, що відчуватиме емоції і матиме свідомість, але генеральний директор Tetravaal Мішель Бредлі відмовляється дозволити йому випробувати А.І. на поліцейському роботові. Тому Деон потайки викрадає нещодавно пошкодженого робота, разом з "ключем", необхідним для оновлення програмного забезпечення.

По дорозі додому, його викрадає група бандитів — Ніндзя (Воткін Тюдор Джонс), Йоланда (Йоланді Фіссер), і Америка (Хосе Пабло Кантільйо), які погрожують вбити його, якщо Деон не перепрограмує поліцейського робота в такий спосіб, щоб той бився за них. Після невдалого рейду банді Ніндзя потрібно швидко зібрати 20 млн. Рандів (грошова валюта ПАР), щоб погасити борг перед крутим місцевим гангстером Хіппо (Брендон Оре).

Деон встановлює нове програмне забезпечення в пошкодженого робота, але той починає поводитися наче дитина і з жахом реагує на всіх оточуючих. Деон і Йоланда заспокоюють робота і назвають його лагідним ім'ям "Чаппі" (Шарлто Коплі). Він дуже швидко вчиться і починає демонструвати справжні емоції, але перебуваючи під впливом крутих бандюганів дуже наївний Чаппі все більше піддається впливу кримінального світу і його законів.

Рецензія

Ніл Бломкамп, отримавши свого часу 30 млн. відступних за зірвану не з його провини екранізацію Halo, перетворив свій короткометражний фільм «Вижити в Йобурзі» в картину «Дев'ятий округ». Фільм містив чимало сюжетних ляпів і нелогічностей, проте був дуже високо оцінений критиками і зібрав хорошу суму грошей в світовому прокаті ($210 819 611 при бюджеті в $30 000 000).

На цей раз руки режисера дійшли до ще однієї старенької короткометражки - Tetra Vaal, яка перетворилася на фільм Chappie, в якій оповідається про дорослішання робота-дитини в бандитських нетрях Йоганнесбурга.

Ніл Бломкамп залишається вірним собі. І місцем дії, і знімальним майданчиком «Чаппі» знову став рідний для режисера Йоганнесбург. Сценарій Бломкамп писав разом зі своєю дружиною Террі Тетчел, яка допомагала йому також працювати над сценарієм «Дев'ятого округу», а головну роль в новому фільмі виконав його старий друг Шарлто Коплі, який грав у всіх попередніх фільмах режисера. Правда, на цей раз акторові довелося обмежитися “озвученням” робота Чаппі. Шарлто Коплі зіграв дуже здорово. Є в його Чаппі щось дуже людське. Спочатку трохи дратує, коли Чаппі поводиться наче дитина, але згодом, даючи волю емоціям, він перетворюється в значно цікавіший персонаж.

Всі роботи і сам «Чаппі» дуже схожі на робота з фільму «Коротке замикання» (1986 р.). Можливо, режисер в такий спосіб просто віддав дань класичній стрічці. Крім цього, Бломкамп також цитує й інші класичні фільми, такі як “Робокоп”, “Газонокосар” тощо.

Поліцейський робот №22 потрапляє в нетрі Йобурга, де його виховують колишні вороги, бандити Ніндзя і Йоланда, що стали батьками робота — татусем і мамусьою. І раптом виходить, що незважаючи на всю свою черствість і нестерпну жорстокість, наші брутальні пацани бандити можуть навчити робота-дитини значно більше, аніж його високоморальний Творець.

А робот, в свою чергу, також може багато чому навчити людей. Бломкамп запропонував нам не фантастичний бойовик, а сімейне кіно - про дорослішання, відданість і любов. Вийшло у нього трохи наївно, дещо умовно, передбачувано і не до кінця переконливо, але мило і щиро. Так, кіно до певною міри дитяче, але в ньому є “душа” - щось дуже світле і добре.

Якщо в «Дев'ятому окрузі» та «Елізіумі» Бломкамп намагався викрити якісь соціальні проблеми, то в сімейному «Чаппі» він акцентував увагу трохи на іншому. Тут і тема дитячої жорстокості, і тема насильства в сім'ї, а також відповідальності дорослих перед дітьми. Крім того, Бломкамп чудово вміє поєднувати фантастику і реальність, які дуже гармонічно переплітаються між собою.

Дів Патель виглядав дуже непереконливо в ролі програміста Деона. Просто бліда тінь самого себе з фільму «Мільйонер із нетрів».

Х'ю Джекман — тотальний міскастинг. Взагалі-то Джекмен — хороший актор. Варто лише згадати “Полонянки”, але тут просто не його роль. Джекмен вже колись грав хакера в фільмі “Пароль Риба-меч”, де виглядав майже так само безпомічно, як і в “Чаппі”. Не розумію, для чого Бломкамп затягнув його в фільм.

В Сігурні Уівер тут дуже епізодична роль, схоже, що режисер взяв її сюди лише для того, щоб зайвий раз дати нам зрозуміти, хто зіграє в «Чужий 5».

Найкращими і найколоритнішими вийшли другорядні персонажі. Все ті ж бандюгани-гангстери. Їм взагалі не треба “вживатися” в роль, вони просто грають самих себе - натхненно, природно і щиро. Дуже цікаво і прикольно було спостерігати за тим, як вони виковували з “Чаппі” реального гангста-робота з нетрів.

Бломкамп десь обмовився, що сценарій передбачає трилогію, та й останні кадри фільму на це недвозначно натякають. “Чаппі” не може похвалитися таким успіхом в прокаті, як «Дев'ятий округ», так що всіляким сіквелам, схоже, не судилося збутися. Та й самому Бломкампу пора вже залишити рідний Йоганнесбург і братися за «Чужого 5». Подивимось, чи стрічка буде мати такий самий успіх, як два перших фільми.

Резюмую. “Чаппі” фільм непоганий і навіть милий, якщо від нього не очікувати надто багато. Але на даний момент це найслабша картина Бломкампа. На “Томатах” критики доволі прохолодно зустріли творіння режисера — лише 30% позитивних відгуків. Мені ж, за великим рахунком, більше сподобалося, аніж не сподобалося, тому я не пожалів, що подивився “Чаппі”.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 4
Акторська гра 3+
Режисерська робота 4-
Сценарій 3
Резюме мило
Чи варто дивитися вирішуйте самі

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті "Гуртом"

08.06.2015 | 1677 | (0)