Постапокаліптичний бойовик “Шалений Макс: Дорога гніву” (Mad Max: Fury Road)

Рік: 2015.
Країна: Австралія, США.
Час: 120 хв.

Режисер: Джордж Міллер.
В головних ролях: Том Харді, Шарліз Терон, Ніколас Холт, Х'ю Кіяс-Берн, Джош Хелман, Нейтан Джонс, Роузі Хантінгтон-Вайтлі, Зої Кравіц, Еббі Лі, Райлі Кіо та інші.

Бюджет: $150 000 000.

Рейтинг на IMDB: 8,7.
Мій рейтинг: 9,0.

What a lovely day!
Накс

Ні фіга собі вони фільм зняли! Це просто шедевр!
Міллер, де тебе, в біса, носило всі ці 30 років?!

Mad Max 4 or: Fire meet gasoline.

Синопсис

В майбутньому людська цивілізація загинула після ядерного апокаліпсису. Всі міста були зруйновані. Світ потонув у хаосі, божевіллі і беззаконні. Людська сутність змінилася до невпізнання. Земля перетворилася на суцільну пустелю, в якій серед купки тих людей, що вижили, відродився родоплемінний лад. Основними цінностями стали вода, бензин і зброя.

У цьому постапокаліптичному світі живе колишній поліцейський Макс Рокатанскі (Том Харді), який наодинці бродить пустелею Австралії. Але одного чудового дня його схоплює купка фріків-воїнів і бере в полон. Його приводять в місто-поселення Гастаун, яке перебуває під керівництвом Безсмертного Джо (Х'ю Кіяс-Берн), що живе у високій горі з джерелом чистої води, і за допомогою вигадок про власну божественність і життя після смерті, править своїм народом.

Макса ув'язнили в клітці, а хворий Накс (Ніколас Холт), один з воїнів Безсмертного, хоче використати його в якості донора крові.

В той же час імператриця Фюріоза (Шарліз Терон) бере із собою невеликий загін з Гастауна, щоб закупити для Безсмертного Джо чергову партію бензину. Але Фюріоза, насправді, має інші плани. Без дозволу Безсмертного вона бере із собою п'ять його жінок - наречених і вирушає в пошуках кращого життя на Сході.

Безсмертний Джо, дізнавшись про це, бере всіх своїх найкращих воїнів і відправляється в погоню за Фюріозою. Макс спробував втекти, але його спіймали і Накс прив'язав його спереду до своєї модифікованої машини. Таким чином Макс в якості заручника також відправляється в погоню.

Рецензія

Перший “Скажений Макс” був знятий ще в далекому 1979 році за сущі копійки — $350 000, але фільм зібрав просто нечувану на той час суму грошей ($ 100 млн), потрапивши навіть до книги Рекордів Гіннесса за співвідношенням бюджету і прибутку. Такий успіх першого “Макса” дав зелене світло на продовження франшизи.

В другій частині, "Скажений Макс 2: Воїн дороги" (1981), Джордж Міллер залучив до зйомок великий бюджет і фільм вийшов набагато крутішим, ніж перша частина. На відміну від свого попередника, в Mad Max 2 був вже повноцінний постапокаліпсис, плюс, хороші погоні, вибухи, класні каскадерські трюки, екшен, драйв і т.д.

Третя частина, “Скажений Макс: Під Куполом Грому” (1985), стала повною катастрофою, що поховало франшизу на довгі-довгі роки. Не допомогла навіть знаменита рок-зірка Тіна Тернер, яку спеціально залучили в картину. А сам Макс у виконанні Мела Гібсона перетворився на Мартіна Ріггса зі “Смертельної зброї”.

З "Дорогою гніву" була своя історія. Джордж Міллер ніколи не забував про “Макса”. Робота над картиною тривала з перервами цілих 30 років: стрічці не щастило то з фінансуванням, то з місцем зйомок. Пріоритетність натурних зйомок була однією з причин, чому проект заморозили на багато років. Також певні побоювання викликала війна в Іраку (зйомки мали проходити в африканській пустелі Наміб).

До речі, якби не технічні проблеми, Макса міг би зіграти Хіт Леджер – актор, який видав геніальну роль Джокера в фільмі Нолана “Темний лицар” і загинув у 2008-му році.

За весь цей період “простою” Джордж Міллер зняв відмінний анімаційний фільм “Веселі ніжки”, лле мріяв режисер, звичайно, зовсім про інше. І схоже, що всі ці довгі роки підготовки не пройшли даремно, тому що “Шалений Макс: Дорога гніву”- це видовище, рівного якому в кіно, мабуть, ще не було.

Джордж Міллер зняв найкрутіший, найбожевільніший бойовик, який я взагалі коли-небудь бачив! Дуже приємно, що режисер залишився вірним атмосфері, стилістиці і духу попередніх фільмів, тільки новий “Макс” виглядає в сто разів крутіше й ефектніше.

“Шалений Макс” - це справжній апофеоз каскадерів, інженерів і творців ефектів. Враховуючи той факт, що 80% фільму було знято без використання CGI (комп'ютерні спецефекти), що застосовувались лише в косметичних цілях, то в наш час це видається чимось мало ймовірним. Я взагалі дивуюся, як можна було таке зняти?!

До речі, всі ці фантасмагоричні автомобілі з велетенськими колесами були створені спеціально для фільму. Ось тут можна переглянути цілий модельний ряд.

Сюжет в таких фільмах, як правило, не головне, він скоріше виконує допоміжну функцію, щоб на його тлі можна було розгулятися. “Шалений Макс” не став винятком. Але незважаючи на простоту сценарію, нечисленні й короткі діалоги, фільм не виглядає як підробка, от що цікаво.

Джордж Міллер спробував показати, яка доля спіткатиме людство у випадку кінця світу, і наскільки легко люди повернуться до первісних умов життя та інстинктивних форм поведінки.

В четвертій частині фільму, звичайно, чимало відсилань до попередніх фільмів: починаючи від музичної шкатулки, яку Макс подарував здичавілому хлопчику у другій частині, до уривчастих спогадів Макса. А хронологічно події в "Дорозі гніву" відбувається між подіями першого і другого фільмів. Тим не менше, якщо ви не бачили попередніх трьох фільмів, це абсолютно не стане вам на заваді під час перегляду “Дороги гніву”.

Британець Том Харді (харизматичний Бейн з “Темний лицар повертається”) здорово зіграв Макса Рокатанскі. Небагатослівний головний герой, переслідуваний привидами минулого, яким керує інстинкт самовиживання. Макс відчайдушно чіпляється за уламки своєї психіки, щоб зберегти крихти людяності, яка все ще в ньому залишається. Мелу Гібсону (який грав Макса в попередніх трьох фільмах), на мій погляд, якраз не вистачало того божевілля, яке є в очах Тома Харді.

Дуже сподобалася Шарліз Терон в ролі імператриці Фюріози, яка спеціально поголила голову для фільму. В багатьох епізодах її Фюріоза виходила не перший план і навіть добряче тінила головного героя.

Однозначно вразив Ніколас Холт (саме він кричав “What a lovely day”). Що цікаво, його Накс не просто божевільний, або обраний, яким він себе вважає, він ще й цікавий як самостійний персонаж, у якого тут своя історія.

Красиві дівчатка з Victoria Secret, які грають наречених Несмертного, чудово контрастують із суворою піщаною пустелею. На фоні жовтого піску, вибухів, погонь, дикого драйву і хардкору, дівчата - чи не єдина світла пляма в картині.

Всі інші персонажі чудово доповнюють суцільне божевілля, яке відбувається на екрані. Найбільше запам'ятався Х'ю Кьяс-Берн, який зіграв Несмертного Джо. Зовнішній вигляд і голос у Несмертного був воістину страхітливим і лякаючим.

Ще одна класна знахідка - гітарист з вогняною електрогітарою, який підбадьорює шайку божевільних бандитів-канібалів драйвовим роком. Виглядало нереально круто.

В цілому, на мій погляд, це фактично шедевр! Божевільний драйв, енергетика, неймовірні трюки, шалені погоні, феєричні вибухи, вражаючі модифіковані автомобілі, красиві дівчата, божевільний Макс, не менш божевільний Накс, бойовита Фюріоза, класні другорядні персонажі (особливо Несмертний), супервидовищний екшен від самого початку до кінця, хардкорний музон, чудова операторська робота. Це просто ЩОСЬ! Нічого подібного в кіно я ще не бачив!

Ну і на завершення - фінальна мантра. “Шаленого Макса” треба дивитися виключно на величезному екрані і конкретно в 3D, інакше втратите 70-80 відсотків задоволення. Це як мінімум.

P.S. Цей фільм, до речі, завоював шість “Оскарів” і отримав ще 207 різноманітних перемог і 189 номінацій.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 10
Акторська гра 4+
Режисерська робота 5+
Сценарій 4
Резюме шедевр
Чи варто дивитися неодмінно

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

“Скажений Макс” "Скажений Макс 2: Воїн дороги" “Скажений Макс: Під Куполом Грому” Як знімали “Mad Max: Fury Road”

25.05.2015 | 2400 | (0)