Постапокаліптичний бойовик “Скажений Макс” (Mad Max)

Рік: 1979.
Країна: Австралія.
Час: 93 хв.

Режисер: Джордж Міллер.
В головних ролях: Мел Гібсон, Х'ю Кіяс-Берн, Джоанн Семюел, Стів Бізлі, Роджер Ворд, Девід Камерон та інші.
Бюджет: $350 000.

Рейтинг на IMDB: 7,0.

Мій рейтинг: 7,0.

Синопсис

Похмурий світ майбутнього. Цивілізація, якою ми її сьогодні знаємо, загинула після ядерної катастрофи, всі міста були зруйновані, повсюди панує хаос і беззаконня. Численні байкерські банди заради наживи тероризують людей, які живуть у невеликих поселеннях вздовж доріг.

Все ще функціонує поліція, яка називається “Головні силові патрулі” (Main Force Patrol). Правоохоронці намагаються зберегти мир і переслідувати кочівні байкерські банди. Однак, “Нічний наїзник” (Nightrider), відомий божевільний, який втік з-під варти, нестримно мчить через пустелю до людських поселень. Під час дикої погоні, в якій також бере участь поліцейський Макс Рокатанскі (Мел Гібсон), кидаючись на допомогу своїм колегам, Nightrider провокує смертельне зіткнення і помирає.

Ця смерть не може пройти без наслідків для Макса, тому що Пальцеріз (Х'ю Кіяс-Берн), лідер банди байкерів, до якої належав Nightrider, клянеться помститися і відкриває полювання на поліцію. Жертвою помсти стає Гус, найкращий друг Макса, якого вони спалили заживо.

Макс був шокований, коли побачив згорілий труп свого кращого друга в лікарні. Подавлений, він хоче звільнитися, але його начальник просить того спочатку трохи відпочити, подумати, а тоді дати остаточне рішення. Макс їде зі своє дружиною Джессі (Джоанн Семюел) і дитиною у відпустку, але там його настигає кочівна банда байкерів.

Рецензія

“Скажений Макс” довгий час утримував рекорд у Книзі рекордів Гіннесса за найвищим співвідношенням прибутку і бюджету, поступившись ним лише в 2000 році фільму «Відьма з Блер». Бюджет “Скаженого Макса” становив всього-на-всього 300 тисяч австралійських доларів (з них п'ятнадцять тисяч були виплачені в якості гонорару Мелу Гібсону). А в світовому прокаті фільм зібрав 100 мільйонів доларів.

“Скажений Макс”, окрім успіху в прокаті, також став відправною точкою для кар'єри світової зірки Мела Гібсона, який на той час ще не був популярний. До речі, тоді ще 23-літній Мел Гібсон спеціально не проходив проби для фільму.

Він пішов на проби за компанію зі своїм другом. Попередньої ночі Мел побився в барі, його обличчя було в синцях і неймовірно розпухло. Йому сказали, що він може повернутися через три тижні для проб на ролі всіляких виродків-фріків, присутніх у фільмі. Коли Мел прийшов через 3 тижні, його ніхто не впізнав, але зате йому запропонували пройти проби на головну роль у фільмі. Так роль Макса Рокатанскі дісталася Мелу Гібсону.

Через невеликий бюджет, екшену в першому фільмі не так багато. Приблизно 20% запланованих автомобільних погонь так і не були зняті через відсутність коштів. Хоча деякі автомобільні погоні і екшн-сцени дуже добре реалізовані, не дивлячись на те, що фільм був знятий ще в далекому 1979 році.

Сам Макс добре зіграний ще дуже молодим Мелом Гібсоном. Цей фільм також дає змогу нам зрозуміти мотивацію Макса: чому саме він став “божевільним”, “скаженим” і починає з лютою силою мститися байкерам-бандюганам. Через свою драматичну складову перший “Макс” більше тяжіє до фантастичної драми, аніж до бойовика, як наступні фільми.

Резюмую. “Божевільний Макс”, знятий австралійцем Джорджом Міллером практично за копійки, протягом деякого часу переріс в культовий фільм і був дуже успішним у прокаті, що породило продовження даної стрічки. З сьогоднішньої точки зору перший “Макс”, звичайно, дивиться не так вражаюче. В картині є чимало довгих і затягнутих сцен, які дещо уповільнюють темп і динаміку стрічки. Тим не менше, творцям фільму вдалося поставити декілька захоплюючих автомобільних погонь, плюс, є колоритні бандюгани, своя атмосфера, молодий Мел Гібсон, цікаві ракурси камери і т.д. Так що в цілому одобряю.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 4
Акторська гра 4
Режисерська робота 4
Сценарій 4
Резюме добре зроблено
Чи варто дивитися цілком можна

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті "Гуртом" Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

21.05.2015 | 924 | (0)