Пригодницьке фентезі “Хоббіт: Битва п'яти армій” (The Hobbit: The Battle of the Five Armies)

Рік: 2014.
Країна: США, Нова Зеландія.
Час: 144 хв.

Режисер: Пітер Джексон.
В головних ролях: Мартін Фрімен, Єн Маккеллен, Річард Армітедж, Люк Еванс, Лі Пейс, Кейт Бланшетт, Х'юго Вівінг, Крістофер Лі, Бенедикт Камбербетч, Орландо Блум, Ману Беннетт та інші.

Бюджет: $250 000 000.
Світові збори: $954 696 686.

Рейтинг на IMDB: 7,6.
Мій рейтинг: 8,0.

Синопсис

Після того, як жменька гномів на чолі зі своїм ватажком Торіном Дубощитом (Річард Армітедж) і хоббітом-викрадачем Більбо Беггінсом (Мартін Фрімен) нарешті прибули в королівство Еребор, яке окупував дракон Смог (голос Бенедикт Камбербетч) і спробували його звідти виторити, роздраконений дракон летить в Озерне місто, щоб спустошити його в пух і прах. Смог вважає, що саме жителі Озерного міста допомогли Торінові Дубощиту і Більбо Беггінсу проникнути в Еребор.

Озерне місто у великій небезпеці. Вся надія лише на Барда-лучника (Люк Еванс), який може покінчити з драконом, в якого, як говорять, є ахіллесова п'ята. Схоже на те, що саме Бард стане новим лідером свого народу.

Торін стає повноправним Королем Еребора, але починає піддаватися хворобі, яка свого часу вразила його діда Трора: через незліченні гори золота і одержимість Гори-каменем, якого Торін ніяк не може знайти, він починає божеволіти. Знавіснілий і жадібний гном'ячий Король наказує забарикадувати ворота, щоб ніхто не міг вийти або увійти до Еребора.

Король лісових ельфів Трандуїл (Лі Пейс) бажає отримати намисто з дорогоцінних каменів. Тому він організовує турпохід проти невеличкої групи гномів, які засіли в горі Еребор, щоб отримати свою частку.

Поки люди, гноми і ельфи збираються вирішувати свої стосунки, Зло не спить. Білий орк Азог Сквернитель (Ману Беннетт) і його армія розпочинає широкомасштабний напад на Самітню гору. Крім цього, Азог доручає своєму синові Болгу очолити армію орків з Гундабада.

В той же час Гендальф Сірий (Єн Маккеллен) все ще знаходиться в полоні Некроманта в Дол Гулдурі. Схоже на те, що його сил буде недостатньо, щоб йому протистояти. Саруман (Крістофер Лі), леді Галадріель (Кейт Бланшетт), лорд Елронд (Х'юго Вівінг) і дивакуватий маг і санітар лісу Радагаст — всі вони разом будуть протистояти новій загрозі і завдаватимуть удару у відповідь.

Так, чи інакше, всі дороги ведуть до Еребора. Саме біля його підніжжя відбудеться грандіозна битва п'яти армій: людей, гномів, ельфів, орків з тролями і.. Словом, ви самі все побачите.

 

Рецензія

«Хоббіт: Битва п'яти армій» — третя і заключна частина трилогії «Хоббіта» режисера Пітера Джексона, екранізація коротенької новели професора Дж. Р. Р. Толкіна «Гоббіт, або мандрівка за імлисті гори».

В першій частині Джексон, як відомо, вводив глядача в курс справи - знайомив з історією, з легендою про королів Самітної гори, з головними персонажами, друга частина вже набирає обертів — з'являється динаміка, драйв, вводяться нові персонажі, враховуючи довжину оповіді, а в третій частині режисер вирішив головним чином зосередитися на битвах і батальних сценах.

І з цим завданням він впорався просто блискуче! Тому що видовище тут настільки вражаюче й ефектне, що ви мало де таке побачите в кіно. За своєю масштабністю і епічністю “Битва п'яти воїнств”, мабуть, дасть фору навіть фіналу “Володаря перснів: Повернення короля ”.

Ну і окремі сцени битв за участі Торіна і Азога Сквернителя, які зійдуться тут в очному поєдинку, Леголаса і Болга, Елронда, Галадріель, Сарумана проти Некроманта, бої біля підніжжя Еребора, показані з висоти пташиного польоту — все це знято абсолютно неперевершено і так, що аж дух захоплює.

Щодо сценарію, то тут є певні питання. Для тих, хто не читав книжки, абсолютно незрозуміло, звідки прийшло підкріплення гномів. Історію з драконом Смогом, на мій погляд, треба було завершити ще в другій частині: а то виглядає так, наче Джексон вкрав у глядача ласий шмат пирога прямо з-під носа.

Але це треба просто прийняти як належне, адже “Хоббіт” - це, в першу чергу, дитяча казка і тільки потім все інше. Тому тут Леголоас скаче по камінню, що розвалюється, наче Маріо, тому лучник Бард в смішний спосіб заряджає арбалет і випускає чорну стрілу і так далі.

Як красива дитяча казчока “Хоббіт” однозначно вдався, та й закільцював Джексон трилогію просто чудово. Тепер нам зрозуміло, чому гноми і ельфи будуть вороже налаштовані один проти одного, зрозуміло, чому Леголас покинув народ ельфів і свого короля, зрозуміло, звідки взявся Саурон, зрозумілі мотиви Сарумана і все таке.

Цікаво, що окрім вражаючих батальних сцен, на які Пітер Джексон великий мастак, в “Битві п'яти армій” червоною ниткою проглядаються моральні категорії: жадібність, корисливість, егоїзм, дурість, боягузтво, лукавство — звичайні буденні речі, властиві для всіх рас. Навіть казкову ідилію Шира порушує заздрість і жага наживи.

Торін, одержимий "драконовою хворобою", зрікається своїх обіцянок, Гендальф вражає своєю безпорадністю, ельфи своєю корисливістю і “гуманітарним конвоєм”, знедолені і позбавлені домівки жителі Озерного міста, в секунду забувають про своє горе і вимагають обіцяне золото, військо гномів, яке з'являється нізвідки і готове змітати все на своєму шляху, вражає своєю вузьколобістю і недалекоглядністю.

Однозначна і зрозуміла тут хіба що мотивація орків на чолі з Азогом Сквернителем, які за наказом Некроманта мають захопити Самітню гору через її стратегічне значення. Вони переслідують суто прагматичну мету.

Можливо саме тому Джексон ввів любовну історію гнома Кілі і ельфійки Тауріель, на яку так нарікали фанати Толкіна. Тому що співчувати гномам, людям, чи ельфам вже ніяк не виходить, а лінія Кілі-Тауріель на цьому фоні дещо рятує положення і викликає співчуття.

У звя'зку з батальними сценами, головним персонажам дісталося не так багато екранного часу. Крім цього, Джексон трохи скоротив заключну частину — “Битва пяти воїнств” — найкоротший фільм зі всієї трилогії “Хоббіта”. Багато сцен було вирізано, тому всім фанатам доведеться дочекатися режисерської версії фільму.

Мартін Фріман грає натурально і переконливо, і дуже високо тримає планку протягом всієї трилогії. Порівняно з “Неочікуваною подорожжю”, його Більбо став зовсім іншим персонажем — хоробрим і відважним, але він залишається все таким же добряком, готовий завжди допомогти своїм друзям, навіть ризикуючи власним життям.

Річард Армітедж пройшов всі стадії трансформації свого персонажа: відважний і хоробрий воїн, ватажок гномів, який готовий на все, аби повернути свою домівку, далі одержимий “драконовою хворобою” Торін набуває рис характеру свого діда. Сцена “хвороби” Торіна заслуговує окремої уваги — пустота в очах, обривки фраз, психоделіка в тронному залі — здорово виглядало.

З Леголасом в Джексона суцільний прогрес. В другій частині "Хоббіта" у нього вперше з часів “Володаря Перснів” потекла кров з носа, а тут навіть закінчилися стріли в колчані! Окрім цього, Орландо Блум демонструє відмінну фізичну форму і класні трюки по відсіченню голів в орків і гоблінів.

Король ельфів Трандуїл, чудово зіграний Лі Пейсом, повністю розкрився і показав свою сутність — жадібний, жорстокий і егоїстичний. Ну і в бою Трандуїл теж був досить хороший — зовсім не лісова фея, як його дражнили гноми.

Човняр Бард завдяки моральним і вольовим якостям, а також своїми подвигами і звитягами, заслужив глибоку повагу, авторитет і лідерство як серед людей з Озерного міста, так і серед гномів і ельфів. Бард виходить на передній план і стає в один ряд з Трандуїлом, Гендальфом та іншими ключовими фігурами. Люк Еванс грає на дуже достойному рівні, ніде не понижаючи планку свого персонажа.

Музика Говарда Шора на цей раз не особливо вразила. Схожі мотиви з "LOTR", композиції не особливо запам'ятовуються.

Чи варто дивитися третього "Хоббіта"? Ясна річ, що варто. Супервидовищно, епічно і дуже ефектно. Тим більше, це вже остання подорож в чарівний світ Середзем'я, яку нам з вами світить побачити в найближчі роки. Закінчення вийшло більш ніж достойним. Джексон - великий молодець. Так що дивитися, дивитися і ще раз дивитися! Тільки на великому екрані! На дуже, дуже великому екрані!

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5+
Акторська гра 4+
Режисерська робота 5
Сценарій 4
Резюме видовищно й ефектно
Чи варто дивитися обов'язково

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті "Гуртом"

Дивіться також:

Хоббіт: Неочікувана подорож Хоббіт: Пустка Смога

11.03.2015 | 1563 | (0)