Романтична жахалка “Дракула. Невідома історія” (Dracula Untold)

Рік: 2014.
Країна: США.
Час: 100 хв.

Режисер: Гарі Шор.
В головних ролях: Люк Еванс, Домінік Купер, Сара Гордон, Арт Паркінсон, Чарльз Денс, Діармейд Мурта, Пол Кей та інші.

Бюджет: $70 000 000.
Збори в США: $215 529 201.

Рейтинг на IMDB: 6,3.
Мій рейтинг: 5,4.

Синопсис

Османська Імперія завербовує до лав яничар хлопчиків з різних поселень. Одним з них виявився молодий Влад Цепеш (Люк Еванс), син князя Валахії. Він виріс таким несамовитим і жорстоким воїном, що цілі армії жахалися і відступали, коли чули його ім'я — Влад Наштрикувач, син Дракона. Своє прізвисько "Наштрикувач" Влад отримав тому, що жорстоко розправлявся зі своїми ворогами, саджаючи їх на палю.

Минув час, і, усвідомивши все те зло, яке зробив, Влад повертається додому, щоб правити своїми землями. Він став шановним князем і добрим сім'янином, який понад усе любить свою дружину і сина.

Одного разу Влад разом з кількома воїнами виявили присутність загону турецьких розвідників. Слід привів їх до гори, в якій є печера для укриття. В цій печері Влад натикається на гори кісток і розуміє, що хтось або щось перебило весь загін турків.

Один з ченців розповідає Владу про вампіра-монстра, спраглого людської крові. Князь просить його нікому не розказувати про цю істоту, бо це ще більше налякає людей.

Після десяти років миру та процвітання до палацу Влада Цепеша приходять за даниною турецькі солдати. Через свого емісара турецький султан Мехмед II (Домінік Купер) передає вимогу: князівство зобов'язане передати тисячу хлопчиків, щоб ті поповнили ряди яничар.

В надії на милість султана, з яким Влад був у дружніх стосунках (ще дітьми Влад і Мехмед були майже братами), князь попросив Мехмеда не забирати дітей, на що отримав відмову. Владу нічого не залишалося, окрім того, як віддати свого сина Інгераса, але в останній момент, коли прибув турецький посланець, він звелів синові бігти до матері, а турків перебив.

Розуміючи, що в такий спосіб він прирік власний народ на загибель, Влад мчить до високої гори, щоб укласти угоду з істотою, яка може наділити його надприродною силою.

Рецензія

З моменту виходу у світ книги “Дракула” Брема Стокера 1987 року, граф Дракула став іконою фільмів жахів. Вперше на екрані Дракула з'явився в фільмі Nosferatu (1922). Після цього було близько сотні кіноверсій, в тому числі комедії, пародїі і навіть порнографічні фільми.

Цього разу в режисерське крісло сів молодий і практично нікому невідомий ірландський режисер Гарі Шор, який до цього не мав справ зі справжнім повнометражним кіно. З візуальної сторони фільм "Дракула. Невідома історія" знятий доволі непогано, але зі сценарієм тут повна катастрофа — він настільки жалюгідний і убогий, що шкода й говорити.

Сценаристів Метта Сазама і Берка Шарплесса треба ладаном і часником відганяти від друкарської машинки (клавіатури комп'ютера), щоб вони більше ніколи не писали сценаріїв до фільмів.

В центрі оповіді знаходиться Люк Еванс, який втілює в собі воїна і захисника свого народу. Персонаж вийшов хороший: люблячий батько, сім'янин, мужній воїн, зі своїм темним минулим, з внутрішньою боротьбою і конфліктами. Завдяки хорошій грі Еванса навіть романтичні і трагічні моменти в фільмі виглядали в міру переконливо і правдоподібно. Треба віддати Люку належне: в фільмі з вкрай ідіотським сценарієм він зробив все, що міг.

Владу Цепешу протистоїть Домінік Купер (“Жага швидкості”), який зображає із себе султана Мехмеда з дуже смішним акцентом. З Купера такий турецький султан, як з мене пророк Магомет. Правда, його підводка для очей справляла належне враження, але більше про його акторську гру нічого хорошого сказати не можу.

Чарльз Денс (Тайвін Ланністер з "Гри Престолів") в ролі вампіра справляє гарне враження і приносить в фільм певну тривогу і небезпеку. Свято крові там було не таке видовищне як хотілося б, але декілька крапель знайдеться.

Cпецефекти в фільмі доволі непогані. Особливо, коли Дракула йде в бій і перетворюється на зграю кажанів, в одну мить перебиваючи багатотисячну армію. Виглядало все це, звичайно, дуже смішно, зате ефектно. Не на рівні Майкла Бея — ні, але місцями було навіть здорово.

Резюмую. Убогий фільмець, звичайно. Люк Еванс, Чарльз Денс і жменька непоганих спецефектів трохи додають балів фільму, але ідіотський сценарій перекреслює абсолютно все. Фанати Брема Стокера будуть тихесенько хіхікати в кулачок, дивлячись на творіння Шора. Якщо ви хочете переглянути дійсно щось достойне на цю тему, тоді рекомендую “Дракулу” Френціса Форд Копполи. От там все було здорово зроблено, а тут — цирк з конями.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Спецефекти 3
Акторська гра 3+
Режисерська робота 2
Сценарій -28,6
Резюме убого
Чи варто дивитися ні

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті "Гуртом"

10.03.2015 | 1775 | (0)