Анімація “Книга життя” (The Book of Life)

Рік: 2014.
Країна: США.
Час: 95 хв.

Режисер: Хорхе Р. Гутьєррес.
Ролі озвучували: Ченнінг Татум, Дієго Луна, Зої Салдана, Рон Парлман, Кейт Дель Кастілло, Крістіна Епплгрейт, Гектор Елізондо, Карлос Алазаракі, Айс Кьюб, Денні Трехо та інші.

Бюджет: $50 000 000.
Світові збори: $95 347 255.

Рейтинг на IMDB: 7,4.
Мій рейтинг: 8,0.

Синопсис

Купка неслухняних дітлахів приїздить шкільним автобусом на екскурсію в музей. Гід-екскурсовод Томас був би не в силах справитись з цими малими непосидами, тому на свою відповідальність їх бере красива леді Мері Бет (голос: Крістіна Епплгрей), яка проводить малечу через потаємний вхід.

Ввійшовши до музею, дітвора одразу поринає в славну і чарівну красу Мексики. Головним експонатом музею є Книга життя, у якій записана вся історія Світу, навіть легенда про чупакабру.

Книга також розповідає про одне містечко в центрі Мексики — Сан Анхель, яке було центром Всесвіту. Прямо під ним знаходилося царство Незабутих, де мертві живуть в постійній радості до тих пір, поки про них пам'ятають живі, а ще нижче було царство Забутих — сумне і самотнє місце для тих бідних душ, яких вже більше ніхто не пам'ятав.

Царством Незабутих опікується красива богиня Ла Муерте (голос: Кейт Дель Кастілло), яка зроблена із солодкої цукерки. Ла Муерте має непохитну віру в Людство, а також в доброту і чистоту їхніх сердець.

Любов її життя, Шибальба (голос: Рон Парлман), править царством Забутих. Він холодний серцем і зроблений зі смоли та з інших неприємних речей. Шибальба впевнений, що Людство не настільки м'яке і пухнасте.

Наша історія починається в день, який називають Днем Мертвих. В цей день всі сім'ї приносять на могили своїх рідних їжу, а також всілякі дрібнички.

Саме в цей день Шибальба вирішив заявити про себе. Як справжній чоловік Шибальба хоче бути зверху, а не знизу, тобто він жадає правити верхнім царством, царством Незабутих, а не похмурим царством Забутих. Сталося це так тому, що колись він програв своїй коханій одну суперечку.

Тому Шибальба вирішив запропонувати ще одне парі, показавши своїй La Muerte доволі класичну ситуацію. Два маленьких хлопчики — Маноло Санчес (голос: Дієго Луна) і Хоакін Мондрагон (голос: Ченнінг Татум) - найкращі друзі, що закохалися в одну дівчинку Марію (Зої Салдана). А парі таке: який із двох хлопчиків на ній одружиться, коли виросте.

Сказано — зроблено. Якщо Ла Муерте переможе, то Шибальба більше не буде втручатися у справи простих смертних, а якщо переможе Шибальба, то вони поміняються царствами. Однак, не все так просто в світі богів і древніх суперечок. Шибальба починає хитрувати: обернувшись старим дідом, він потайки дає Хоакіну медаль, з якою той буде непереможний.

Рецензія

В останні роки Гільєрмо Дель Торо став одним з найвідоміших режисерів у фантастичному світі кіно, знявши такі фільми як “Блейд” II (2002), “Хеллбой” (2004) і "Хеллбой II: Золота Армія" (2008), Лабіринт Фавна (2006), Тихоокеанський рубіж (2013) та ін. Дель Торо також деякий час фігурував в якості режисера "Хоббіта", але там, врешті-решт, проект очолив Пітер Джексон.

Поза своїми режисерськими здобутками, Гільєрмо Дель Торо також дуже активно займається продюсерством. Цікаво, що одна з областей, в якій Дель Торо почав розширюватися, стала комп'ютерна анімація.

Дель Торо часто виступав в якості консультанта і продюсера в багатьох анімаційних фільмах DreamWorks, таких як “Мегамозок” (2010), “Панда Кунг-фу 2” (2011), “Кіт у чоботях” (2011) і “Вартові легенд” (2012).

В черговому своєму анімаційному проекті “Книга життя” Дель Торо посадив в режисерське крісло мексиканського аніматора, художника і режисера Хорхе Р. Гутьєрреса, який до того зняв в США мультсеріал про пригоди мексиканського супергероя Менні Рівера, який називався El Tigre: The Adventures of Manny Rivera. В “Книзі життя” Гільєрмо ж виступив в якості продюсра.

Перше, що впадає в очі під час перегляду, це дуже яскрава і насичена кольорова гама. “Книга життя” дещо нагадує "Кошмар перед Різдвом" (1993) і “Кораліну в країні кошмарів” (2009) Генрі Селіка з його багатим і розмаїтим візуальним світом.

Але якщо в Селіка була лялькова анімація, то тут фігурки мають таку текстуру, немов вони вирізані з дерева: громіздкі торси, руки і обличчя, які виглядають так, ніби вони зроблені з прикрашених блоків Lego, що підтримуються на крихітних тонких ніжках.

Але разом з тим, ці фігурки зроблені на диво красиво: яскрава і різноманітна кольорова палітра, цікаві й оригінальні декорації і прикраси, велика увага до всіляких дрібниць і деталей в одязі, костюмах — це одразу кидається в очі. Практично кожний кадр “Книги життя” можна роздивлятися хвилин п'ять — настільки все красиво зроблено.

Мексиканці Дель Торо і Хорхе Р. Гутьєррес (він же і автор сценарію) принесли в мультик шматочок Мексики і її культури: трохи міфології і традицій, колоритних персонажів, el torero, la guitarra, los bandidos, ну і звичайно el amor.

Дуже здорово зроблено царство Незабутих з його колоритними жителями, замок Ла Муерте, Печера Душ, що знаходиться в Країні Спогадів Карамба, з якої ще ніхто не повертався, Свічник з безліччю свічок, красиві водоспади, які з'єднують світи, царство Забутих, Замок Шибальби і т.д.

Трохи поговоримо про головних персонажів мульфільму.

Дуже красивою вийшла богиня Ла Муерте (з іспанської La Muerte означає “Смерть”): з гарним обличчям, в розкішному вбранні - з величезним капелюхом і в довгому платті, що оздоблені свічками.

Шибальбу озвучив Рон Перлман — улюблений актор Дель Торо, який грає практично в усіх його фільмах. Шибальба вийшов не менш класний: теж в цікавому і оригінальному вбранні, з посохом у вигляді змії. Дуже сподобалися розмови з любов'ю його життя - Ла Муерте, а також їхні парі, суперечки, ніжності і благання — кумедно було.

Шибальба (іспанською Xibalba), до речі, назва пекла у майя, що знаходиться під землею. За уявленнями майя, владики Шібальби вражали людей різними хворобами. А сама назва походить від слова “xibil”, що означає - зникати. Це так, між іншим.

Маноло Санчес - дуже добрий хлопчик з люблячим серцем. Окрім цього, Маноло - справжній романтик, він вважає, що вбивати биків на кориді - неправильно і негуманно. Маноло мріє стати гітаристом, а не тореадором, як цього хоче його батько. Але найбільше за все він прагне покорити серце найпрекраснішої дівчини на світі - Марії.

Хоакін Мондрагон бажає стати великим воїном, яким свого часу був його батько, що загинув в бою з Шакалом — королем бандитів. Хоакін повернувся до міста з безліччю нагород, які він, нібито, здобув за свої славні перемоги. В фільмі є декілька смішних сцен, в яких Хоакін пояснював Марії, звідкіля у нього стільки нагород. Найбільше запам'ятався епізод, коли Хоакін розповідав, що якусь там медаль він отримав за те, що однією рукою приймав пологи, а іншою відбивався від ведмедя.

Батько Маноло - Карлос Санчес (голос: Гектор Елізондо) - великий тореадор і хоробрий воїн. Всі чоловіки в родині Санчесів були великими тореро. Карлос свято вірить, що його син стане таким же знаменитим і вб'є не одного бика, адже це у Санчесів в крові. Ну і треба бачити його розчарування, коли Маноло замість того, щоб прикінчити бика мечем, бере в руки гітару і починає співати серенади свої коханій.

Приємно, що Марія Посада, за руку і серце якої борються Маноло і Хоакін, не лише красива леді, але й розумна, кмітлива і навіть бойовита. Марія подорожувала Європою, читала безліч книжок, а окрім цього ще й навчилась фехтуванню і кунг-фу.

Генерал Посада (голос: Карлос Алазаракі) має свої види на Марію. Він, перш за все, прагне, щоб у його домі був справжній чоловік, який зможе захистити і свою сім'ю, і все місто від набігів монголо-татар банди Шакала.

Колись Шакал викрав медальйон в Шибальби, був непереможним і став ватажком банди головорізів. Коли ж Шибальба викрав його назад, то Шакал почав сходити з розуму — тепер він понад усе жадає повернути собі цей медальйон. Вигляд в Шакала, звичайно, страхітливий, ну а його фразочка “I hate everybody” – це взагалі п'ять балів.

Дуже сподобвся Свічник (в оригіналі Candle Maker) в озвучці Айс Кьюба. Свічник зроблений з воску (хто б сумнівався) і тримає все в рівновазі. Я спочатку подумав, що цей дідок якийсь Бог - з вигляду він так і виглядає, але виявилося, що це не так.

Серед другорядних персонажів розкішною вийшла вся сімейка Адамсів Санчесів: Камело Санчес, який бився з биками без платка, Хорхе Санчес з оперним голосом, який бився з биками без однієї руки і без однієї ноги, Луїс супермачо Санчес з артритом, який бився одразу з трьома биками, плюс, кумедна бабулька, симпатична свинка Чуї, придуркуваті друзяки Маноло, прикольні монашки зі священиком і т.д.

У відгуках десь читав, що музичні номери тут, мовляв, недоречні. Не погоджуся з цим ні разу. Навпаки, я вважаю, що романтика, пісні під гітару, тут явно не були зайвими. Мені сподобалася пісня «I Love You Too Much» і «The Apology Song» зі словами «Love can truly live» - дуже красиво, на мій погляд.

Треба сказати, що Дісней зняв чимало фільмів, таких як “Покахонтас” (1995), “Мулан” (1998), “Ліло і Стіч” (2002), “Братик ведмедик” (2003) і “Принцеса і жаба” (2009), які охоплють різні світові культури, в тому числі індійську, китайську, французьку і т.д. “Книга життя”, на мій погляд, найкращий на даний момент "культурний" фільм Діснея.

Резюмую. Мені дуже сподобалося. З візуальної сторони “Книги життя” - практично шедевр. Надзвичайно красиво, яскраво, барвисто і оригінально. Фільм можна ставити на паузу і довго на це все дивитися. Робота художників-декораторів і аніматорів на найвищому рівні. Цікавими вийшли і самі персонажі, особливо La Muertе, Шибальба, Шакал та ін. Історія особливою оригінальністю не вирізняється, зате весело, прикольно і романтично. Так, ми добре знаємо, чим все закінчиться, але дивитися мультик від цього не менш цікаво і приємно.

“Книга життя” отримала номінацію на "Золотий глобус" за найкращий анімаціний фільм року (там правда, переміг "Як приборкати дракона 2"), а також 20 інших престижних номінацій. Плюс, хороші відгуки і касові збори. Такий успіх тут явно не випадковість, бо мультик і справді дуже класний. Для мене “Книга життя” поки найкращий анімаційний фільм минулого року.

Фотогалерея

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5+
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме відмінний мультик
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

"Крижане серце" "Як приборкати дракона 2" "Сімейка монстрів" "Мері і Макс"

12.02.2015 | 3515 | (0)