Анімація “Дикі предки” (Early Man)

Рік: 2018.
Країна: Великобританія, Франція.
Час: 89 хв.

Режисер: Нік Парк.
Ролі озвучували: Том Хіддлстон, Едді Редмейн, Мейсі Вільямс, Тімоті Сполл, Марк Уільямс, Міріам Маргуліс, Роб Брайдон, Нік Парк, Джонні Вегас.

Бюджет: $50 000 000.
Світові збори: $53 431 158.

Рейтинг на IMDB: 6,1.
Мій рейтинг: 7,5.

Синопсис

Печерний житель Даг (голос: Едді Редмайн) живе разом зі своїм мирним плем'ям в доісторичній долині, де зараз знаходиться Манчестер. Вождь племені Бобнар (Тімоті Сполл) - дуже старий (йому, як сказано в мультику, аж 32 роки), але бадьорий, хоча й трохи недоумкуватий керманич.

Як заведено для такої публіки - живуть вони в гармонії з природою, ні на кого не нападають, максиум до чого зводиться вся їхня агресія - це погоні за кроликами, яких вони потім засмажують на вогнищі. Ці пришелепкуваті дикуни навіть на мамонтів не полюють, хоча Даг над цим питанням почав серйозно задумуватись.

Така ідилія наших лісових жителів триває недовго. В один прекрасний день на примітивних печерних людей нападають більш просунуті люди з бронзового віку під керівництвом зухвалого лорда Гнуса (голос: Том Хіддлстон). Вони, на відміну від дикунів, навчились видобувати мідну руду, робити з неї зброю, захисні споруди, різного роду техніку. В бою вони легко переважають дикунів і витісняють їх з долини.

Завойовники, до слова, переслідують суто корисливі цілі: вони знайшли в долині поклади мідної руди, тому хочуть зайнятися її видобутком, і побудувати тут свої шахти.

Молодий Даг, рятуючи від загарбників свого друга, дикого кабана Кабаніні, був схоплений і доставлений в Бронзове місто, яким править за дорученням самої королеви Лорд Гнус (Том Хіддлстон) — мерзенний з вигляду тип, який розмовляє з жахливим акцентом.

Улюблена розвага жителів Бронзового міста - футбол. У них є непереможна команда "Реал Бронзіо", на матчі якої ходить дивитися все місто, а лорд Гнус отримує з цього хороші доходи.

З'ясувавши це, Даг кидає виклик: якщо його печерні люди обіграють в футбол "Реал Бронзіо", завойовники мають покинути долину. Якщо ж виграє "Реал Бронзіо", Даг і компанія змушені будуть все життя гарувати на шахтах, як і їхні предки. Про що, власне, і свідчать наскельні малюнки.

Все має вирішитись у футбольньому матчі. Невеличка проблема полягає тільки в тому, що жоден з печерних людей ніколи не грав у футбол.

Рецензія

UK Aardman Animations - це британська компанія, яка спеціалізується на пластиліновій анімації. Вона була створена в 1972 році Пітером Лордом та Девідом Спрокстоном, до якої в 1985 році приєднався режисер Нік Парк. Вже під керівництвом Парка були зняті короткометражки про "Уоллеса та Громіта", які стали дуже популярними.

Цей успіх дозволив режисерові створити повнометражні художні фільми -"Chicken Run" та "Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit".

В останні роки компанія Aardman Animations зіткнулася зі стандартною комп'ютерною анімацією, в результаті чого були створені анімаційні стрічки "Flushed Away", "Arthur Christmas", а також "The Pirates! Band of Misfits", що поєднували в собі пластилінову і комп'ютерну анімацію. Я всі ці мультики бачив, і вони мені сподобались, але все-таки хотілося, щоб Парк не втрачав своєї родзинки і знімав виключно пластилінові мультфільми, які ми усі так любимо.

В Aardman наче дослухались. Відмовившись від експериментів у 2D-анімації, компанія повернулась до того, що вона вміла робити найкраще. В 2015 році вийшов "Баранчик Шон", який вже був знятий повністю в дусі "старого" Ніка Парка - симпатичні пластилінові фігурки, купа гумору, веселощів і пригод. Мульт вийшов одноразовий, але сам факт повернення до першоджерел вселяв надію.

Ну і тепер нове творіння від Aardman Animations - "Дикі предки" (в оригіналі назва фільму перекладається просто як печерні люди). Скажу чесно, на "Early Man" я чекав з нетерпінням. Зрозуміло, що це не така велика подія в кінематографі як, скажімо, продовження "Аватара", але для мене мультики Парка, які мають свій неповторний шарм, це, знаєте, велике очікування. Ще більше підсолодило бажання те, що тут, як я дізнався, підніматиметься футбольна тематика. А Парк, як істинний англієць, мав обов'язково зняти мультфільм про футбол. Адже саме Англія — батьківщина гри під назвою футбол.

Нарешті подивився. Дуже сподобалося. Навіть більше, ніж попередня робота режисера. Незрівнянний шарм, чудовий гумор, велика увага до найдрібніших деталей, багато пародій, в тому числі і на сучасний футбол.

Так, сюжет тут доволі передбачуваний, але, як говориться, не в цьому суть. Краса — вона в деталях. Так і тут. Всілякі кумедні звірятка, в тому числі і другорядні — Кабаніні, пташка-листоноша, увага до дрібниць — Бронзове місто, стадіон, манірні футболісти. Що казати, там тільки одні відеоповтори чого варті!

Ну і як заведено для Парка, в мультику багато теплого гумору — від звичайних хохм і гегів, до всіляких пародій і стьобу, начебто, непомітних на перший погляд. Тут окреме задоволення за усім цим спостерігати.

До речі, для мультика було виготовлено декорацій на 4800 квадратних метрів (в тому числі фігур, дерев та футбольних стадіонів). Сам Нік Парк назвав це “мамонтовою роботою”. І дійсно - титанічна праця, скидаю капелюха. Я знаю, що зараз на таке практично ніхто не звертає увагу. Подумаєш, якісь там пластилінові фігурки, велике діло. Насправді це дуже клопітка і важка праця. Тут практично все доводиться робити вручну, а CGI застосовується лише в "косметичних" цілях. Але результат того вартий - всі фігурки зроблені просто відмінно! Починаючи від персонажів, звіряток, закінчуючи найдрібнішими деталями – прищіпками, бритвою Бобнара, чи пісочним годинником.

Так, мимоволі “Дикі предки” чимось нагадують то Флінстоунів, то сімейку Крудс, то взагалі стрічку “Шаолінський футбол”, але загалом це цілком самостійний і самобутній продукт.

Український дубляж як завжди на висоті. Під час футбольного матчу, до речі, вставили навіть декілька реплік відомого футбольного коментатора Віктора Вацка. Я, в принципі, здогадувався, що чогось подібного варто очікувати, так воно і сталося.

В результаті дуже сподобалось. Практично на п'ятірку. Буду ще раз переглядати, хоча роблю це рідко. В мультику багато цікавих деталей, які так одразу й не роздивишся.

Так що дуже навіть раджу подивитися. Тим паче, якщо вам, як і мені, подобається творчість Ніка Парка.

P.S. В прокаті мульт, до речі, провалився, що дуже прикро. Думаю, головна причина провалу Early Man полягає в тому, що футбол - малопопулярний вид спорту у США (його там називають soccer), основна маса прихильників - це Європа, Великобританія та Південна Америка, де з касовими зборами справи значно кращі. В США “Дикі предки” зібрали якісь жалюгідні $8 млн., тоді як світові збори склали $45 млн.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Графіка 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме класний мульт
Чи варто дивитися цілком можна

Лінки по темі:

Цей мультфільм на сайті IMDB Цей мультфільм на сайті Rotten Tomatoes Цей мультфільм на сайті Гуртом

Читайте також:

"Зоотрополіс" "Посіпаки" "Секрети домашніх тварин"

02.07.2018 | 1214 | (0)