Драма “Три білборди за межами Еббінга, штат Міссурі” (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Рік: 2017.
Країна: США.
Час: 115 хв.

Режисер: Мартін Макдона.
В головних ролях: Френсіс Макдорманд, Вуді Харрельсон, Сем Рокуелл, Джон Хоукс, Пітер Дінклейдж та ін.

Бюджет: $15 000 000.
Світові збори: $39 560 760.

Рейтинг на IMDB: 8,3.
Мій рейтинг: 8,5.

Синопсис

Мілдред Хейз (Френсіс Макдорманд) втратила свою дочку Анджелу, яку зґвалтували, а потім жорстоко вбили.

Мілдред вважає, що місцева поліція занадто мало зробила для того, щоб розслідувати злочин, тому вона орендує три великі рекламні щити (білборди) за межами містечка Еббінг (звідси і назва фільму) за 5000 доларів, щоб спровокувати місцевого шерифа Віллоубі (Вуді Харрельсон) краще виконувати свою роботу щодо розслідування вбивці.

Копи не сильно в захваті від такої витівки, як і син Мілдред, але жінка у відчаї, її дочку вбили, а місцева поліція замість того, щоб зайнятися реальними справами, ловить “чорних”. Особливо це стосується офіцера Діксона (Сем Рокуелл), який люто виступає проти негрів. І вся ця ситуація з дочкою Хейз ще більше розпалює у ньому ненависть.

Віллоубі намагається прояснити це питання в особистій розмові з розгніваною матір'ю. Крім того, він каже, що у нього рак, і жити йому залишається зовсім небагато, але це мало впливає на Мілдред. У неї свої плани.

Рецензія

Через десять років після прекрасного “Залягти на дно в Брюгге” відмінний режисер Мартін Макдона повертається у велике кіно з чудовою історією про маленьких людей зі своїми життєвими драмами. Робить це він з властивою дотепністю, чорним гумором і непідкупними емоціями.

Одна з ключових успіху цієї картини — акторські роботи. Френсіс Макдорманд була дуже хорошою у “Фарго” Коенів, але тут, на мій погляд, роль значно сильніша і, я б сказав, трохи зріліша. Можна довго розповідати, наскільки це прекрасно і сильно зіграно, але краще вам самим все побачити. Думаю, це майже стовідсотковий “Оскар” на цьогорічній церемонії.

Сподобався також Вуді Харрельсон в ролі шерифа, який робить все від нього можливе. Хороший, доброзичливий сім'янин, який викликає симпатію в глядача. Його шлях страждань у фільмі надзвичайно емоційний. Особливо епізод з Оскаром Уайльдом передсмертною запискою.

Але ще більш вражаючу роль видав Сем Рокуел, який зіграв офіцера Діксона. Він скромний поліцейський, чиї дії контролюються дуже низьким рівнем IQ, що суттєво затьмарює його без сумніву велике і добре серце, яке у ньому влучно розгледів шериф Віллоубі. До речі, Рокуел за цю роль вже отримав Золотого глобуса, і вважається одним з основних фаворитів цьогорічного “Оскара”.

Пітер Дінклейдж, відомий глядачеві насамперед за роль Тіріона Ланністера, з'являється тут лише в епізодичній ролі, але, як завжди, справив виключно приємне враження.

В своїх рецензіях я вже неодноразово згадував, що ознакою насправді хорошого кіно є відсутність поділу головних героїв на хороших і поганих. Хто винен у вбивстві Анджели? Всі винні: і Мілдред, яка відпустила доньку, не давши їй автівки (можливо б тоді все склалося по-іншому), і сама дочка, яка не послухала матір, і, як наслідок, поліцейські, які не до кінця виконували свою роботу.

Більше того, режисер (він же автор сценарію) не прагне відшукати вбивцю, а намагається дослідити людську психологію, зрозуміти, як люди будуть жити з цією трагедію, і до чого в результаті все це може призвести. Гнів, ненависть і злість породжує ще більшу злість, як справедливо було сказано наприкінці фільму.

Резюмую. Прекрасне кіно. Сильне, глибоке, життєве, і якесь абсолютно нефальшиве. Пробиває на емоції. В Голлівуді таке зараз практично не знімають, в основному пафосне і висмоктане з пальця фуфло. Так що дуже навіть рекомендую переглянути. Один з найкращих фільмів минулого року, no doubt.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме прекрасне кіно
Чи варто дивитися обов'язково

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

“Світське життя” "Обдарована" "Вітряна ріка"

19.01.2018 | 2967 | (4)