Серіал “Люк Кейдж” (Luke Cage)

Рік: 2016.
Країна: США.
Сезон: 1.

Кількість серій: 13.
Тривалість серії: 55 хв.

Режисер: Пол МакГіган, Філ Абрахам, Енді Годдард.
В головних ролях: Майк Колтер, Сімон Міссік, Френкі Фейсон, Махершала Алі, Тео Россі, Елфрі Вудард, Джейден Кейн, Розаріо Доусон, Ерік Ларей Харві та ін.

Рейтинг на IMDB: 7,7.
Мій рейтинг: 6,0.

Синопсис

Після того, як шляхи Джессіки Джонс і Люка Кейджа (Майк Колтер) розійшлися, останній подався назад в Гарлем. Оскільки Люк переховується від поліції, йому довелося залягти на дно. Тому підпільно він пішов працювати прибиральником в перукарню до одного добродушного нігера на ім'я Поп (Френкі Фейсон). У Попа збирається чимало народу, і не тільки для того, щоб постригтися. Тут гості можуть поговорити, обмінятися чутками, пограти в шахи. До Попа також заходить багато молодих хлопців з вулиці, яких він навчає ума-розуму.

До слова, колись Поп працював на гангстера Корнелла (Махершала Алі), прозваного “Щитомордником”, який тепер всім заправляє в Гарлемі (один з кримінальних районів Нью-Йорка). Офіційно він є власником джаз і хіп-хоп клубів “Paradise”, але за лаштунками приторговує наркотою і зброєю. Так що бізнес, як ви розумієте, прибутковий.

Якось одного з молодих хлопців, за якими приглядав Поп, вбивають. Він розуміє, що це, скоріше за все, справа поплічників Щитомордника, тому Поп просить Люка про допомогу. Кейдж не хоче висовуватись, але якщо ображають його молодшого брата-нігера, то він просто зобов'язаний заступитися.

Рецензія

“Люк Кейдж” - третій за рахунком марвеловський серіал, який відзняла компанія Netflix, з потужним, але добродушним головним героєм у виконанні Майка Колтера. До того були “Шибайголова” (причому, і перший, і другий - відмінні сезони) і “Джессіка Джонс”. Четвертий серіал - “Залізний кулак” - завершує квадрологію і об'єднує всіх героїв в кросоверному серіалі “The Defenders”, всі серії якого Netflix виклав 18 серпня. Для колекції, напевно, подивлюся, хоча особливого ентузіазму у мене явно немає.

Як самостійний персонаж Люк Кейдж вперше з'явився 1972 року в коміксах Marvel. Спочатку це був типовий герой фільмів жанру блексплотейшн (фільми, орієнтовані на “чорну” аудиторію). В 90-х роках «Люка Кейджа» з Лоренсом Фішберном в головній ролі хотів зняти тоді ще маловідомий Квентін Тарантіно, але замість нього Тарантіно зняв свій найкращий фільм в кар'єрі «Кримінальне чтиво», який вже заслужив статус культового, і став одним з найкращих фільмів в історії кіно.

Старина Квентін про таке навіть і не мріяв, а станом на даний момент “Pulp Fiction” займає 7-ме місце в рейтингу Top-250 найкращих фільмів всіх часів і народів за версією найпопулярнішого кіносайту планети IMDB.

В результаті, “Люку Кейджу” знадобиться ще багато-багато, щоб пробитися на екрани. Скажу чесно, після перегляду “Джессіки Джонс” від “Люка Кейджа” я вже чогось особливого не очікував. Довелося змиритися з тим фактом, що нічого кращого за “Daredevil” компанія Марвел вже, напевно, ніколи не зніме. Так воно, на жаль, і вийшло.

В плані сюжету “Люк Кейдж” — все той же милий ідіотизм, що й “Джессіка Джонс”. Кремезний куленепробивний дядько футболить ворогів наліво і направо, а ті відлітають на сто п'ятдесят метрів.

“Щитомордник” за допомогою своїх посіпак намагається знайти якусь зброю, якою можна було б замочити цього Кейджа, оскільки той почав сильно надокучати.

“Щитомордник” сильно залежить від своєї двоюрідної сестри Мерайї Діллард (Елфрі Вудард), яка усіма силами мітить в політику, і готова заради цього піти практично на будь-які жертви. Їхній союз триватиме недовго, оскільки Король, як говорив Корнелл, може бути тільки один.

Спочатку серіал дивиться дуже нудно. В перших трьох серіях Люк Кейдж практично нічого не робить — прибирає, миє посуд, розливає напої. З одного боку, воно і не дивно, оскільки про Люка Кейджа ми вже чимало дізналися з попереднього творіння Марвел. Маю на увазі “Джессіку Джонс”. Хоча й творці серіалу повністю абстрагуються від тих подій, і концентруються виключно на проблемах Гарлему і його чорних братів.

Десь починаючи з четвертої серії, шоу трохи пожвавилось. Особливо коли на горизонті з'явилися нові вороги Кейджа - куди ж без них. І якщо Щитомордник і його злобна сестричка — ще туди-сюди, та коли на обрії замайорів брат Кейджа, ось тут шоу вже почало віддавати відвертим маразмом. Але розповідати, звичайно, не буду, самі все побачите.

Тим не менше, серіал сподобався зовсім іншим — чудово відтвореною атмосферою Гарлему. Ось тут якраз — жодних претензій. Там тільки один Harlem's Paradise чого вартий. Ну і музика, яка там звучить, теж абсолютно шикарна. До речі, саме прообразом цього нічного клубу став легендарний Cotton Club. Кіноманам він також добре відомий зі стрічки Френсіса Форда Копполи “Клуб «Коттон»”.

Все інше в серіалі — дуже так собі. Бійки, як вже було сказано, ведуться за допомогою грубої сили, і розраховані в основному на шкільну аудиторію. Проте, “Люка Кейджа” трохи витягують акторські роботи.

Головний куленепробивний герой, зіграний Майком Колтером, виглядає непогано, але не більше того. Найбільше мені сподобався епізод, коли Люк Кедж перебував у в'язниці. Власне, звідси ми і дізнаємося, чому саме наш герой став Люком Кейджом. Ось там дійсно було цікаво. А все це розмахування кулаками — ну якось воно взагалі не вражає. Та й дивиться відверто нудно.

Дуже пристойно виглядав Махершала Алі (саме він отримав премію “Оскар” за фільм “Місячне сяйво”) в ролі Корнелла Стоукса на прізвисько “Щитомордник”. Тут тобі і харизма, і крутизна — все на місці. Звичайно, це не такий розкішний персонаж як Уілсон Фіск, але загалом враження справляв дуже хороше.

Сподобався Тео Россі в ролі майстерного маніпулятора і хитрого змія-спокусника Ернана Альвареза, який носить темні окуляри, діє в тіні, і постійно підштовхує персонажів в тому напрямку, в якому йому потрібно.

Кузина Корнелла Мерайя Діллард у виконанні Елфрі Вудард впоралася зі своєю роллю на відмінно. Мерайя має серйозні наміри і неабиякі політичні амбіції. Спостерігати за її грою доволі цікаво, особливо коли тітка вийшла на перший план.

Що в результаті? Типовий і прогнозований “Марвел”. Від “Джессіки Джонс” цей “Люк Кейдж” практично нічим не кращий, а от до рівня “Daredevil” не дотягує і близько. Так що мій висновок такий — фігня, але з пивком піде. Мінусів, звичайно, більше, але є і свої плюси, заради яких шоу можна переглянути, тим більше, якщо вам цікавий кіновсесвіт Marvel і жанр блексплотейшн.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 4
Акторська гра 4
Режисерська робота 3
Сценарій 2
Резюме фігня, але дивитись можна
Чи варто дивитися вирішуйте самі

Лінки по темі:

Офіційний сайт Цей серіал на сайті IMDB Цей серіал на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

“Шибайголова” "Вартові галактики" "Дедпул"

21.08.2017 | 1162 | (0)