Трагікомедія “Ідеальні незнайомці” (Perfetti sconosciuti)

Рік: 2016.
Країна: Італія.
Час: 97 хв.

Режисер: Паоло Дженовезе.
В головних ролях: Джузеппе Баттістон, Анна Фольєтта, Марко Джаліні, Едоардо Лео, Валеріо Мастандреа, Альба Рорвахер, Касія Смутняк та інші.

Бюджет: N/A.
Збори в Італії: $19,630,803.

Рейтинг на IMDB: 7,8.
Мій рейтинг: 7,0.

Єва (Касія Смутняк) і Рокко (Марко Джалліні) запросили на вечерю до свого будинку старих друзів: дві пари - Косимо (Едоардо Лео) і Бьянку (Альба Рорвахер), які нещодавно одружилися, Леле (Валеріо Мастандреа) і Карлотту (Анна Фольетта), які вже давно в шлюбі, а також самотнього товстунчика Пеппі (Джузеппе Баттістон).

Сімейне життя Єви і Рокко (психолог і пластичний хірург) вже давно перебувають в кризі, а додаткові клопоти в їхні стосунки приносить дочка-підліток Софі, яка конкретно недолюблює матір, вважаючи її істеричною сучкою.

Під час обіду Єва пропонує всім покласти на стіл свої мобільні телефони і стежити за тим, щоб зміст всіх повідомлень, або дзвінків, які присутні будуть отримувати протягом вечора, відразу озвучувався вголос. Це означає, що під час розмов телефони ставляться на гучномовець, а повідомлення прочитуються кимось із присутніх.

Така “гра в правду” проливає світло на багато речей і відкриває чимало таємниць в житті кожного.

Рецензія

Доволі популярний італійський фільм, який отримав 25 різних міжнародних і вітчизняних номінацій (в тому числі 9 номінації на національну кінопремію Італії «Давид ді Донателло»), і 12 нагород.

Я дану картину подивився із великим задоволенням. Так, це, фактично, театральна вистава, де головні герої протягом всього фільму постійно розмовляють між собою, але спостерігати за перебігом подій і діалогами доволі цікаво.

Мінімум локацій (фактично одна кімната), декілька персонажів, і розмови. Багато розмов, в результаті яких поступово розкриваються характери головних героїв. В цьому плані картина «Ідеальні незнайомці» - дуже хороше і життєве кіно з актуальною тематикою - стосунків і взаємовідносин сімейних пар, яка буде цікавою в усі часи.

Події в фільмі розвиваються повільно, дуже розмірено і поступово. Крок за кроком, ковток за ковтком, як вино, яке споживають головні герої під час бесід.

Ситуація з часом нагнітається, коли сюжет підкидає все нові і нові факти з життя головних героїв. Зрозуміло, що гра в правду рідко коли закінчується добре. В будь-якому випадку, нашим героям доведеться багато чого дізнатись один про одного, адже з врахуванням нової інформації, присутні зрозуміють, що толком так і нічого не знали про людей, яких вони називають своїми друзями.

Адже все, що вони знали — це вуаль, ширма, а за нею — скелети в шкафу кожного. Тобто правда. А ця правда, звичайно, шокує багатьох, коли клубок брехні почне розплітатись. Ниточка за ниточкою.

Як вже було сказано, центральна тема, яка піднімається в картині, це тема стосунків, міжлюдських, міжособистісних відносин. Люди часто вибудовують навколо себе бар'єри, ледве не китайські стіни, щоб ніхто й ніколи не дізнався, ким вони є насправді.

В цьому плані дуже показовою є фраза з фільму, що телефон - це маленька “скринька Пандори”, чи “чорний ящик”, який знає про вас більше, ніж ваша дружина, чоловік, чи подруга.

В картині, яка побудована виключно на розмовах, втримати напругу і цікавість протягом всього перегляду дуже і дуже непросто. Але режисерові Паоло Дженовезе це вдалося зробити, за що йому честь і хвала. Плюс, діалоги в фільмі прописані справді здорово.

Кінцівку, до речі, зробили відверто компромісною, що трохи псувало враження. Та ще й враховуючи той факт, скільки всієї правди випливло на поверхню.

Тим не менше, кіно мені загалом сподобалось. Любителям «театральних» психологічних драм, побудованих на взаєминах між персонажами, дивитися обов'язково. Хто терпіти не може півторагодинну балаканину, краще пройти мимо.

Думаю, “Ідеальні незнайомці” (а ідеальними можуть бути тільки незнайомці) зацікавлять в першу чергу людей, які вже мають певний життєвий досвід, от їм, якраз, є на що звернути увагу і над чим задуматись. А от тінейджерам тут явно нічого ловити. Сексу, власне, теж немає, тільки розмови про нього, так що геть нудьга смертельна.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність -
Акторська гра 4
Режисерська робота 4+
Сценарій 4+
Резюме хороша кіновистава
Чи варто дивитися цілком можна

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті Гуртом

Дивіться також:

“Круті чуваки” "Застрель їх" "Дедпул"

26.07.2017 | 2882 | (0)