Чорна комедія “Пастка” (Get Out)

Рік: 2017.
Країна: США.
Час: 104 хв.

Режисер: Джордан Піл.
В головних ролях: Деніел Калуя, Еллісон Вільямс, Бредлі Вітфорд, Кетрін Кінер, Калеб Лендрі Джонс, Ліл Рел Говері, Бетті Габріель та ін.

Бюджет: $4 500 000.
Світові збори: $250 167 609.

Рейтинг на IMDB: 7,8.
Мій рейтинг: 7,0

Синопсис

Афроамериканець Кріс Вашингтон (Деніел Калуя) і його біла подружка Роуз Армітадж (Аллісон Вільямс) - щаслива пара протягом п'яти місяців.

Різний колір шкіри не стає на заваді, навіть коли Кріс і Роуз вирішили зустрітися із заможними батьками дівчини у їхньому будинку.

Після невеличкого інциденту на шосе пара приїжджає у маєток Армітаджів, який знаходиться десь в глушині лісу. Батько Дін (Бредлі Уітфорд) і мама Міссі (Кетрін Кінер) прийняти Кріса доволі тепло і, здається, у нього не було причин хвилюватися.

Все ж, декілька речей здаються йому дивними: в Армітаджів працюють два афроамериканські - покоївка Джорджина (Бетті Габріелем) і садівник Вальтер (Маркус Хендерсон), які поводяться трохи дивно і неприродньо.

Крім того, мама Роуз, Міссі, володіє гіпнозом, і хоче за допомогою нього позбавити Кріса нікотинової залежності, але той відмовляється.

З приходом інших родичів і знайомих, які збираються на сімейне застілля Армітаджів, Кріс починає розуміти, що тут справді щось не так.

Рецензія

Компанія Blum House Productions відома своїми невеликими, але успішними фільмами жахів. “Get Out” став величезним касовим успіхом (найбільшим на сьогоднішній день для Blumhouse), заробивши в світовому прокаті більше $250 мільйонів.

Поставив фільм Джордан Піл. Народжений від чорношкірого батька і білої матері, Піл вперше привернув до себе увагу в середині 2000-х років в комедійному серіалі MADtv (1995-2016). На екранах кінотеатрів він грає різні ролі, найбільш помітною була провідна роль в стрічці “Keanu”, де Піл також виступив співавтором сценарію.

Get Out - перший фільм Піла в якості режисера. Він також оголосив, що має намір зняти чотири інших фільми жахів.

Треба сказати, що нова стрічка гумориста і коміка Джордана Піла “Get Out” доволі неоднозначна, як фільми Ханеке, дещо дивна, як картини Шьямалана, трохи сюрреалістична, як стрічки Лінча, і навіть грізна, як шедеври великого Стенлі Кубрика. Ось такий гримучий коктейль під назвою “Get Out”.

Якщо для вас всі ці імена пустий звук, тоді, скоріше за все, ви мало що зрозумієте в цьому фільмі. Точніше те, що в ньому пародіюється і висміюється.

Я ж отримав чимало задоволення, вгадуючи численні відсилання до картин, на які опирається режисер. А тут їх чимало - від “A Clockwork Orange” і “Shining” Кубрика, закінчуючи “Степфордськими дружинами”.

Причому, найбільша ржака починається десь в другій половині фільму. До того все це діло виглядало трохи нудно і нецікаво. Зате потім пішла така веселуха, що відірватись від перегляду було вкрай непросто.

Чорношкірий головний герой, якого грає Деніел Калуя (він, до речі, знімався в серіалі "Чорне дзеркало", і стрічці “Сікаріо” Дені Вільньова), стикається з типовими забобонами і страхами, але це тільки одна з особливостей сатиричного “Get Out”.

Картина спритно змішує жанри і лише зрідка втягується в драматичне кліше. Та й то лише для того, щоб здивувати глядача в найнесподіваніший момент.

Режисер також вдало використав тему расизму, не перетворивши фільм на висміювання чорних. Той факт, що він не втрачає почуття гумору практично до фінальних титрів - мабуть, найбільший плюс даної картини.

З приводу оригінальності, про яку так часто згадують, говорячи про Get Out, то я б не був настільки впевненим. В Голлівуді інколи вистрілюють в міру оригінальні сюжети — “Хижа в лісі”, “Подарунок” і так далі. Але в даному випадку спостерігається більше стьобу і пародій, аніж якоїсь новизни. Це, скоріше, переспів “The Stepford Wives”, тільки з афроамериканцями, а не з жінками.

Резюмую. Забавний фільмець, але не більше того. Високі рейтинги стрічки (на IMDB аж 7,8 з 10), на мій погляд, дещо завищені. Новим словом в кінематографі “Get Out” також не назвеш, тим не менше, подивитись все це діло можна. Особливо кіноманам, які знайдуть для себе чимало цікавих моментів, пародій і відсилань до різних картин. От з цим в “Get Out” точно все гаразд.

P.S. Спойлер! Хто ще не бачив фільм, далі не читайте.

Кінцівка, до речі, не дуже сподобалась. Очікував цікавішої розв'язки. Але в Інтернеті випадково натрапив на альтернативну (оригінальну) кінцівку “Get Out” — ту, яку режисер задумав від початку. От вона, якраз, ще більше заплутувала події, шкода тільки, що в прокатній версії її змінили.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 4
Акторська гра 4+
Режисерська робота 4+
Сценарій 4
Резюме забавно
Чи варто дивитися цілком можна

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті Гуртом

Дивіться також:

“Загублена” "Не дихай" "Дуже дивні речі"

19.06.2017 | 1545 | (0)