Анімація “Крижане Серце” (Frozen)

Рік: 2013.
Країна: США.
Час: 102 хв.

Режисер: Кріс Бак, Дженніфер Лі.
Ролі озвучували: Крістен Белл, Ідіна Мензел, Джонатан Грофф, Джош Гад, Сантіно Фонтана, Алан Тьюдік, Кіаран Гайндс, Кріс Вільямс, Стівен Джей Андерсон, Мая Вілсон та інші.

Бюджет: $150 000 000.
Світові збори: $1 267 828 424.

Рейтинг на IMDB: 7,8.
Мій рейтинг: 7,5.

You're frozen, when your heart's not open.
Madonna “Frozen”

Синопсис

В маленькому королівстві Ерендел живуть король, королева і дві сестри (Ельза і Анна), які дуже люблять одна одну і практично кожну вільну хвилину проводять разом. Ельза має вроджену магічну здатність: вона може створювати сніг навколо, або просто все заморожувати руками, як Саб-Зіро в Mortal Kombat.

Одного разу, коли Анна і Ельза гралися разом, Ельза випадково заморозила Анну, після чого молодша сестра впала непритомною.

Король і королева звертаються за допомогою до лісових тролів, щоб врятувати життя Анні. Тролі можуть допомогти, стерши пам'ять Анни про цей прикрий випадок.

За словами тролів, з часом чари Ельза стануть потужніші. В них велика краса, але і велика небезпека, тому треба навчитися їх опановувати. Це не залишає королівському подружжю іншого виходу, як відокремити сестер, адже лише так Ельза не зможе більше заподіяти ніякої шкоди.

Коли Анна одужала, то була відверто розчарована тим, що її старша сестра відмовилась гратися з нею, замкнувши на замок двері свої ж кімнати..

Три роки по тому. Наближається коронація Ельзи. В цей день ворота Ерендела будуть відкриті для відвідувачів з усіх-усюд.

Серед гостей, що прибули на коронацію, з'явився красивий принц Ганс з південних островів. Познайомившись з принцом перед церемонією, Анна була настільки ним очарована, що поспішно прийняла пропозицію вийти за нього.

Вона нетерпляче повідомляє цю новину Ельзі. Ельза мало того, що відмовила сестрі (мотивуючи це тим, що Анна ще дуже мало знає цього вродливого молодика), так вона ще й розлютилася настільки, що почала заморожувати все довкола. Охоплена панікою і страхом, Ельза тікає далеко в гори.

Анна самотужки відправляється на її пошуки. По дорозі вона знайомиться з лісорубом Крістоффом, його вірним супутником оленем Свеном і сніговиком Олафом. Ця пригода вирішує не лише долю всього королівства, в якому тепер настала вічна зима, але й майбутнє Анни.

Рецензія

«Крижане Серце» - п'ятдесят третій повнометражний діснеївський мультик. Творці анімації в черговий раз звертаються до європейських казок. В “Крижаному серці” сюжет побудований за мотивами казки “Снігова королева” Ганса Крістіана Андерсена.

«Frozen» став найкасовішим анімаційним фільмом за всю історію Діснея, а також найкасовішим мультфільмом в історії кінематографа, зібравши просто фантастичну суму грошей в прокаті - $1 274 219 009. Крім цього, мультфільм входить в п'ятірку найкасовіших фільмів за всю історію кінематографа (“Аватар”, “Титанік” Кемерона, марвеловські “Месники”, “Гаррі Поттер і Смертельні Реліквії: частина друга”, і п'яте місце “Frozen”)!

«Крижане серце» отримав дві премії «Оскар» в номінаціях «найкращий анімаційний фільм" і "найкраща пісня» ("Все одно", в оригіналі - «Let It Go»), а також цілий ряд інших престижних нагород, включаючи «Золотий глобус» і премію BAFTA за найкращий анімаційний фільм. Загалом 60 різноманітних кінематографічних нагород і ще 44 номінації.

Загалом мультик мені сподобався. Якщо порівнювати з попередніми діснеївськими роботами, то «Крижане серце» мені сподобався більше, аніж “Вольт” і “Хоробра” (теж, до речі, володар “Оскара”), десь приблизно на рівні “Заплутаної історії”, але не настільки класний як “Ральф-руйнівник”. Я взагалі вважаю, що “Ральф” - чи не найкращий діснеївський мультик за останні декілька років.

Сюжет в мультфільмі доволі цікавий і збалансований, без надлишку сімейних цінностей, від яких часто зводить зуби під час перегляду. Ні, вони, звичайно, присутні, але правильно дозовані і подані: не нав'язливо, без пафосу і з гумором.

Історія, з одного боку, дуже проста, а з іншого - має повороти, несподівані навіть для дорослого глядача. Ну і окрім цього, в фільмі є вічні теми, без яких не може обійтися жоден мультик: кохання, дружба, сім'я, любов і багато іншого.

Графічно картина виконана на відмінно: дуже якісна і детальна анімація персонажів, цікаві костюми, замки, красиві пейзажі, а також сцени, в яких Ельза застосовує магію. Роботу аніматорів видно одразу.

Окремо треба виділити музичні номери. Пісні тут відіграють приблизно таку ж роль, як і в класичних діснеївських мультфільмах, чи в тій же "Заплутаній історії" - їх тут досить багато. Творці мультфільму дуже вдало поєднали музику і анімацію, від чого дивитися мультик одне задоволення. Пісні просто чудові, особливо запам'яталася пісенька “Let It Go”.

Практично всі персонажі вийшли доволі симпатичними, по-своєму цікавими і небанальними.

Як сестри Ельза і Анна гармонійно доповнюють одна одну. Голова Анни заповнена звичайними підлітковими мріями про кохання, прекрасного принца, балами, костюмами і всяким таким. Енергійна, весела, життєрадісна, рішуча. Анна в такому віці, що вона спочатку діє, а потім вже думає. Цікаво, що окрім манер і аристократичної поведінки, Анна може бути простою дівчинкою і без будь-яких проблем спілкуватися з оленярем Крістоффом.

Ельза, на перший погляд, випромінює тотальний спокій і самоконтроль. Однак, через свої магічні здібності, вона боїться зближуватися з іншими людьми. Тому Ельза вимушена обрати для себе самотність та ізольованість. Так, на її думку, буде краще. Проте, її молодша сестра вважає інакше.

Оленяр-торговець льодом Крістофф вийшов досить симпатичним і нешаблонним персонажем. Простий молодий хлопець, який живе в лісі, має свої санки, продає лід, дружить і розмовляє зі своїм оленем Свеном. Простодушний, дещо дивакуватий, але добрий і щирий хлопець, котрий не може не подобатись.

На перший погляд Принц Ханс - практично зразок Прекрасного Принца на Білому Коні. Красивий, шляхетний, поважний, хоробрий. Ханс - наймолодший з тринадцяти спадкових принців південних островів, якому Анна залишає в управління Ерендел, понадіявшись на його чесність і порядність, поки сама вона вирушає на пошуки сестри. Як виявляється згодом, у Ханса є свої корисливі інтереси. Я завжди знав, що ці принци саме такі, ще з дитинства їх не любив.

В Діснея дуже класними виходять другорядні персонажі: розкішний кінь Максимус в “Заплутаній історії”, шикарний хом'ячок в посередньому мультику “Вольт” і т.д. В “Крижаному Серці” такими персонажами стали олень Свен і сніговик Олаф.

Олаф — наївний, але дуже симпатичний і позитивний сніговичок, створений Ельзою, який постійно мріє про літо. Практично кожна його поява в кадрі змушує приємно посміхатися.

Олень Свен — вірний і надійний друг Крістоффа. Це чи не єдиний персонаж в мультику, який не розмовляє, але вийшов він дуже класний. Його погляд, міміка, поведінка — це просто супер. Особливо кумедними були сцени, коли Свен хотів поцупити ніс-морквинку в сніговичка Олафа. Чимось він нагадував неймовірного і принципового коня Максимуса з “Заплутаної історії”.

Ще хотів би виділити одного кумедного персонажа - Герцога Візельтона, який постійно метушливо бігав туди-сюди, розмахував руками і високо дер носа — задавака він ще той. Я проягом всього перегляду думав, кого ж це він мені нагадує. А потім зрозумів — так це ж вилитий Савік Шустер!

Резюмую. “Крижане Серце” - типовий мультфільм Діснея. Красива анімація, цікава історія, чимало смішних моментів, чудові музичні номери, класні другорядні персонажі (Олаф і Свен), багато снігу, монстрів, магії і хорошого настрою. Словом, красива новорічна казочка. Не шедевр, на мій погляд, але дуже симпатично.

***

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Графіка 5
Акторська гра 4+
Режисерська робота 5
Сценарій 4
Резюме дуже симпатична новорічна казочка
Чи варто дивитися цілком можна

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті Гуртом

11.11.2014 | 5183 | (1)