Фантастичний бойовик “Загін самогубців” (Suicide Squad)

Рік: 2016.
Країна: США.
Час: 118 хв.

Режисер: Девід Ейр.
В головних ролях: Вілл Сміт, Джаред Лето, Марго Роббі, Джоель Кіннаман, Джай Кортні, Джей Ернандес, Кара Делевінь, Адевале Акінойе-Агбаже, Віола Девіс, Скотт Іствуд, Карен Фукухара та інші.

Бюджет: $175 000 000.
Світові збори: $742 500 155.

Рейтинг на IMDB: 6,7.
Мій рейтинг: 6,5.

Синопсис

Світ у небезпеці! Якісь надприродні істоти зі страшною силою хочуть встановити своє панування. Супермен загинув в попередньому фільмі, тому агент розвідки Аманда Уоллер (Віола Девіс) витягає з архівів секретний проект уряду США, за яким команда зі злочинців, бійців, шахраїв і психопатів має протистояти Злу і врятувати нещасну матінку Землю.

Тусовка складається з шизофренічної Харлі Квін (Марго Роббі), ассасіна Дедшота (Вілл Сміт), австралійського злодія і алкоголіка Капітана Бумеранга (Джай Кортні), короля злочинного світу мутанта-рептилії Кілера Крока (Адевале Акінойе-Агбаже), вуличного гангстера Чато Сантана на прізвисько Ель Діабло (Джей Ернандес) і найманця Сліпнота (Адам Біч).

Всім цим милим істотам вмонтовують у шию мікробомбу, яку Аманда Уоллер за допомогою пульа дистанційного управління може підірвати в будь-який момент. Так що втекти, як ви вже здогадалися, нашим героям аж ніяк не вдасться.

Загін очолює елітний солдат Рік Флег (Джоель Кіннаман) разом з Катаною (Карен Фукухара) - японською фехтувальницею мечами.

Сподіваючись отримати другий шанс і пом'якшення своїх вироків (дехто з цієї гоп-компанії має відмотати по декілька довічних), наші супергерої мають протистояти Злу і виконати свій почесний обов'язок, навіть якщо їм загрожуватиме смерть. Тому вони й придумали собі назву — “Загін самогубців”.

В той же час, ще одна підопічна Аманди Уоллер і дівчина Ріка Флега, археолог Джун Мун (Кара Делевінь), в яку вселився дух відьми «Чародійки» під час розкопок, виходить з під контролю Аманди і за допомогою магії наповнює місто монстрами. Чародійка також викликає на підмогу свого брата - демона Інкубуса. Наші браві герої якось мають зупинити це нашестя.

Рецензія

DC Comics продовжує наздоганяти Marvel. Вслід за картинами Зака Снайдера “Людина зі сталі” і "Бетмен проти Супермена” в прокат вийшов “Загін самогубців”. Я спеціально не хотів відразу писати про цей фільм — дуже багато шуму було навколо нього і негативої критики, тому твердо вирішив - хай народ спочатку заспокоється, а тоді вже, відкинувши емоції, можна буде поділитись враженнями.

На цей раз в режисерське крісло запросили Девіда Ейра — сценариста “Тренувального дня” з Дензелом Вашингтоном й Ітаном Хоуком. В якості режисера Ейр поставив декілька міцних фільмів - “Круті часи”, "Патруль", “Лють” і так інше.

В плані постановки у Девіда Ейра вийшло небагато. Складається враження, що він просто не знав, що йому робити зі всіма цими героями. Тому виглядають вони якось негармонійно і абсолютно не розкриваються як самостійні персонажі.

От в “Месниках” Джоса Уідона, наприклад, весь акторський склад працював як злагоджений годинниковий механізм, а тут не складається відчуття цілісності. Немає хімії між персонажами, хіба що Вілл Сміт і Марго Роббі трохи здружились. Вся інша публіка — наче випадкові пасажири, які уявлення не мають, чому вони тут опинилися.

До речі, Сміт і Роббі вже грали разом в фільмі “Фокус”. Мабуть, спільний досвід пішов їм на користь.

З сюжетом тут повна катастрофа. Знову якісь монстри намагаються захопити бідолашну матінку-землю, знову світловий промінь в небі загрожує масовою руйнацією, знову команда героїв буде всіх рятувати. В кінці нас знову чекає сутичка з підлим і здоровенним Демоном. Хлопці, ну невже ви не могли щось цікавіше придумати?

Хоча сама ідея зібрати докупи ексцентричних персонажів, найкращих з найгірших - бійців, шахраїв, лиходіїв і психопатів - виглядала дуже милою. Але, на жаль, не зрослось. Не вистачило майстерності і досвіду в Девіда Ейра.

Тут, правда, ще й “допомогли” продюсери, які пристойно зіпсували картину монтажем і тим, що постійно нав'язували режисерові своє бачення фільму. Тому в трейлерах ми побачили одне, а в фільм ці моменти навіть не потрапили. Не дивно, що фанати були страшенно обурені - їх манили пряником, а в результаті показали дулю.

Монтаж, до речі, просто жахливий. Таке враження, що фільм поспіхом склепав який-небудь студент-першокурсник в програмі Movie Maker. Сумбурна, рвана склейка, музика накладається “не в тему”, події “перескакують” одна на одну зі швидкістю Флеша, який з'являється в фільмі рівно на одну секунду. Виглядає все це діло наче якийсь кислотний відеокліп. Людині, яка робила монтаж, взагалі треба руки повідривати за такий халтурний підхід до справи.

З екшеном і спецефектами теж не фонтан. Всі бійки мало того, що якісь безглузді, так ще й поставлені відверто паршиво. Харлі Квін чомусь не демонструє свої акробатичні трюки, тільки розмахує бітою як сачком для метеликів, Діабло взагалі саботує, і лише наприкінці трохи розкочигариться, Капітан Бумеранг постійно пиячить і майже не застосовує свою зброю за прямим професійним призначенням, Дедшот тільки по мішенях здорово постріляв і стих, Крокус.. ну хоч би зжер когось, так ні, поліз десь в каналізацію.

До відмінної бойової хореографії, яка була, приміром, в марвеловському серіалі Daredevil, цьому “Загону самогубців” як до Місяця. Та й в “Першому Месникові” бої були в сто разів крутішими й ефектнішими.

Спецефекти теж не вражають ні разу. Трішки постріляли, побавились в “войнушку”, щось там вибухнуло декілька разів, якийсь космічний промінь зійшов з неба на Землю, відьма застосувала сяку-таку магію, Діабло нарешті розкочигарився і зійшовся в очному поєдинку з Чупакаброю. Все. І це, вашу мутер, в XXI столітті? І це з бюджетом в 175 лимонів доларів? Та навіть в тому ж BVS рознесли пів Готем-сіті, а тут що?

На і за фінальне пафосне слоу-мо взагалі треба вбивати. Не до смерті, звичайно, але так, щоб запам'ятали.

Тепер коротко про акторські роботи. Тут справи у нас трохи кращі.

Вілл Сміт завжди хороший, якщо не знімається в драматичних ролях, які йому зовсім не йдуть. А от комедійні бойовички — якраз те, що треба. Найманий вбивця Дедшот у його виконанні сподобався. Симпатичний, в міру харизматичний персонаж, який ніколи не схибить з будь-якої вогнепальної зброї. Ну майже ніколи.

Марго Роббі здорово зіграла довбануту Харлі Квін. Ось тут просто п'ять балів! Ще по трейлеру було видно, що Роббі вдало "вжилася" в роль. У фільмі практично те саме.

Багато хто говорить, що актриса сильно перегравала — корчила гримаси, викаблучувалась, але на мій погляд, зіграла вона цілком нормально як для такого фільму. А ви кого тут хотіли побачити - Царицю Савську, чи що.

Чато Сантана - вуличний гангстер, гопник, який володіє пірокінезом. Коли хлопець не на жарт розізлиться, то перетворюється в Халка Ель Діабло, і може спалити всіх і вся до бісової матері. Цікавий персонаж, але рідко потрапляв в кадр. Зрештою, як і всі інші герої фільму, які були обмежені в часі.

Кілер Крок - мутант-рептилія, тіло якого вкрито лускою. За весь фільм один раз вдало пожартував над собою. Самоіронія — це завжди добре. Значить, у рептилії з мізками не все так сумно, як може здатися на перший погляд.

Капітан Бумеранг у виконанні Джая Кортні дуже сильно нагадував Тома Харді. Я спочатку думав, що це дійсно він. Персонаж у Кортні вийшов класний — затятий алкоголік, грабіжник банків, але харизматичний і крутий. От тільки бумерангами щось мало метає. А Харді, до речі, мав зіграти Ріка Флага, але відмовився від ролі через зайнятість.

Японська фехтувальниця мечами Катана у виконанні Карен Фукухари якось зовсім не вразила. Вигляд у неї грізний, але харизми нуль. Нудний і нецікавий герой.

Майже те саме стосується археолога Джун Мун, в яку вселилася відьма, у виконанні Кари Делевінь. Зіграла вона, до речі, припаскудно. Може й модель з неї непогана, а от в актриси абсолютно не годиться.

Спеціалізованого найманця Сліпнота взагалі злили в лічені секунди, тому про нього важко щось сказати.

Найбільше суперечок точилося з приводу Джокера, якого всі порівнювали з Джокером Хіта Леджера в “Темному лицарі”. Ну так, у Леджера вийшов абсолютно геніальний персонаж і це, без сумніву, одна з найсильніших ролей в історії кіно.

Але й у Джареда Лето Джокер вийшов відмінний! Мерзенний і насправді моторошний психопат, який, однак, обожнює свою Харлі Квін. Причому обожнює настільки, що готовий вбити будь-кого заради неї. А це, погодьтесь, дуже мило.

Не зрозуміло тільки, як ще будучи в здоровому глузді дівчина-психотерапевт змогла закохатися в такого веселого хлопця із зеленим волоссям і брекетами на зубах, ну але це ж кінокомікс, чого я тут придираюся.

Шкода, що епізодів за участі Джокера було дуже мало, і він не встиг розкритися у всій красі. Сам Джаред Лето (хороший актор, до речі) в інтерв'ю говорив, що багато класних сцен з Джокером було просто вирізано. І це справді надзвичайно прикро.

Тут доведеться дочекатися режисерської версії (вона, все-таки, вийде), яка буде довшою на 13 хвилин. Зрозуміло, що фільм це аж ніяк не врятує, ну але, принаймні, Джокером зможемо насолодитися. Вже хліб.

Музика в фільмі справді класна, брехати не буду. Саундтреки від Black Sabbath, Queen, AC/DC, Емінема і Wiz Khalifa - справжній феєрверк. Тільки вставляли їх якось не в тему. Вже говорив про це.

Резюмую. Незважаючі на численні недоліки, ідіотський сюжет, халтурний монтаж, провали в режисурі, мені кіно, все-таки, сподобалось. В першу чергу, завдяки Роббі і Лето, тому що якби їх забрати з цього фільму, вийшла б повна фігня. Щось на зразок “Фантастичної четвірки”. А от наявність Харлі Квін і Джокера трохи витягує картину з того дна, на яке її опустив Девід Ейр.

Ну і на всякий випадок скажу, що при всіх ідіотизмах кіно навіть можна глянути - з пивком, в хорошій компанії, просто щоб відключити мізки і розслабитись. Милий ідіотизм, який не викликає роздратування, і при правильному підході може навіть незлецько розважити.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 4
Акторська гра 4+
Режисерська робота 2
Сценарій -48
Резюме милий ідіотизм
Чи варто дивитися цілком можна

Лінки по темі:

Офіційний сайт фільму
Цей фільм на сайті IMDB
Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

“Бетмен проти Супермена”
“Вартові галактики”
"Перший Месник: Протистояння"
"Зоряні війни: Пробудження сили"

14.10.2016 | 1719 | (3)