Пригодницька фантастика “Книга джунглів” (The Jungle Book)

Рік: 2016.
Країна: США, Великобританія.
Час: 105 хв.

Режисер: Джон Фавро.
В головних ролях: Ніл Сеті, Білл Мюррей, Бен Кінгслі, Ідріс Ельба, Люпіта Ніонго, Скарлетт Йоханссон, Джанкарло Еспозіто, Крістофер Вокен, Макс Фавро, Джон Фавро, Сем Реймі та ін.

Бюджет: $175 000 000.
Світові збори: $964 952 076.

Рейтинг на IMDB: 7,6.
Мій рейтинг: 7,0.

Синопсис

Індійському хлопчику Мауглі в житті не дуже пощастило. Після смерті свого людського батька, який залишив дитинча в джунглях, Мауглі був прийнятий до вовчої зграї на чолі з вожаком Акелою (Джанкарло Еспозіто). Його виховала вовчиця Ракша (Люпіта Ніонго), іншої матері він не знав.

Перебуваючи під суворим наглядом пантери Багіри (Бен Кінгслі), Мауглі повинен вивчити правила джунглів і суворо їх дотримуватись. Адже сила вовків - в єдності. Такий закон джунглів.

Тигр Шерхан (Ідріс Ельба), який тримає в страху джунглі, ненавидить всіх людей і заявляє, що він хоче вбити хлопчика.

Щоб вберегти Мауглі від сумної участі, Багіра вирішує відвести малого до найближчого людського поселення і там залишити. Адже довго охороняти хлопчика від Шерхана не вдасться.

Тому Багіра і Мауглі відправляються в подорож, але по дорозі піддаються нападу Шерхана, після чого їхні дороги розходяться. Далі Мауглі повинен діяти самотужки. На своєму шляху через джунглі він зіткнеться з Каа (Скарлетт Йоханссон), яка знає багато про його походження, ведмедем Балу (Білл Мюррей), який зажадає використати винахідливість Мауглі для своїх власних цілей, а також з гігантським мавпячим королем Луї (Крістофер Уокен).

Рецензія

Коли дивишся ремейки на голлівудську класику, то завжди задаєшся лише одним питанням: чи потрібно було взагалі все це перезнімати. Враховуючи потужний розвиток комп'ютерних технологій, відповідь буде скоріше позитивною. Варто лише згадати апгрейд “Кінг Конга“ Пітера Джексона, і одразу всі питання знімаються.

От і творець “Залізної людини” Джон Фавро вирішив освіжити класичний мультфільм "Діснея" за допомогою комп'ютерної анімації. Правда, його творіння має трохи серйозніший і похмуріший тон, аніж оригінал (тут мало пісень і немає танців), але це вже нюанси.

За образом і подобою Ніл Сеті — практично ідеальне попадання на роль Мауглі. В плані акторської гри є певні питання: десь не дотягував, а десь, навпаки, перегравав. Але тут на знижку візьмемо дві речі. По-перше, Ніл ще дуже юний, а по-друге, зніматися йому доводилось на фоні так званого “зеленого екрану”, тому певні огріхи можна пробачити.

Головний антагоніст лиходій Шерхан в озвученні Ідріса Ельби справляє приголомшливе враження. Тільки від одного його голосу біжать мурашки по шкірі. Окрім того, ще й сам персонаж вийшов доволі страхітливим: морда обпалена вогнем і пошкоджене одне око. Все це справа рук людських, звідси і ненависть Шерхана до Мауглі як представника роду людського.

Ведмідь Балу, навпаки, повна протилежність Шерхану. Дуже добрий, кумедний і симпатичний герой. Спочатку Балу трохи використовував навички Мауглі у своїх егоїстичних цілях, але згодом їхні стосунки переросли в теплу дружбу. І тут почалося справжнє свято: купання в річці, наспівування пісень і так далі. До речі, Білл Мюррей озвучив Балу просто чудово. В українському дубляжі Балу говорить голосом Сергія Сивохи.

Пантера Багіра — мудрий, спокійний і прагматичний наставник Мауглі. Він навчав хлопчика вправно лазити по деревах, швидко бігати, оминати перешкоди. Крім того, Багіра завжди оберігав Мауглі від небезпек і від жорстокого Шерхана, якому не було рівних серед усіх мешканців джунглів.

З Акелою, який в Кіплінга відігравав одну з ключових ролей, тут обійшлися абсолютно безглуздо. Такого сорому вожак зграї точно не заслужив. Розповідати, звичайно, не буду, самі все побачите.

Майже те саме стосується удава Каа, який в фільмі з'являється тільки в одному коротюсінькому епізоді. Ще й абсолютно незрозуміло, з якого це дива його озвучує Скарлетт Йоханссон. Сміхота, та й годі.

Гігантська мавпа Король Луї в ремейку вийшла набагато похмурішою. Поряд з небезпечним Шерханом, Луї - теж не дуже відповідний персонаж для маленької аудиторії. Чого не скажеш, наприклад, про добряка Балу. Але намальований орангутанг просто шикарно. Крістофер Вокен, до речі, який озвучив Луї, в оригіналі прикольно говорить в стилі "Хрещеного батька" - таким же сухим і приглушеним голосом.

Що стосується спецефектів, то все виконано не те, що достойно, а просто дивовижно. Чітка, яскрава і насичена картинка, красиві пейзажі, відмінно намальовані персонажі — все це приємно тішить око. CGI творить чудеса.

Звичайно, зйомки проходили не в джунглях, як можна здогадатися, а на кіностудії в Лос-Анджелесі, але анімація настільки здорово зроблена, що виглядає вкрай реалістично, а всі тварини - "наче живі".

А от з сюжетом тут добряче напартачили. І справа не тільки в тому, що тигри не лазять по деревах. Розповідати особливо не буду, бо підуть жирні спойлери. Скажу тільки, що від книги Кіплінга воно сильно відрізняється. Ну і окрім того, не складається відчуття цілісності, і немає якоїсь чітко вираженої ідеї.

В результаті маємо чудову картинку на слабенькому сюжеті. Все-таки, Фавро треба було найняти фахівців, щоб написали хороший сценарій. Тим не менше, ремейк, на мій погляд, вдався. Однозначно не шедевр, нічого особливого в ньому немає, але на великому екрані подивитися точно варто.

P.S. В 2018 році планується реліз “Книги джунглів” від Енді Серкіса. Так-так, того самого, який грав Голума в “Хоббіті” і “Володарі перснів”. От коли вийде, порівняємо результати.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 4+
Режисерська робота 4
Сценарій 3
Резюме красива картинка, слабенький сюжет
Чи варто дивитися цілком можна

Лінки по темі:

Офіційний сайт фільму
Цей фільм на сайті IMDB
Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes
Цей фільм на "сайті Гуртом"

Дивіться також:

“Хмарний атлас”
"Чаклунка"
"Зоряні війни: Пробудження сили"

19.09.2016 | 1367 | (5)