Мультсеріал “Рік та Морті” (Rick and Morty)

Рік: 2015.
Країна: США.
Сезон: 1.
Кількість серій: 11.
Тривалість серії: 22 хв.

Режисер: Джастін Ройланд, Джефф Майерс, Стівен Сандовал, Джон Райс.
Ролі озвучують: Джастін Ройленд, Кріс Панел, Спенсер Граммер, Сара Чок, Карі Уолгрен, Райан Рідлі, Том Кенні, Філ Хендрі, Брендон Джонсон та ін.

Рейтинг на IMDB: 9,3.
Мій рейтинг: 8,5.

***

Спочатку Джастін Ройланд (автор “Ріка та Морті) намалював головних героїв, які були прототипами Дока Брауна і Морті МакФлая з кінотрилогії «Назад в майбутнє». Пізніше Ройланд дав їм назву “Рік і Морті” і разом з Деном Хармоном, який вже мав досвід в жанрі анімації, зробив самостійний серіал.

***

Що ж вийшло у Ройланда, який, до речі, шикарно озвучив Ріка? “Рік та Морті” - це божевільний мікс абсурду, гротеску, стебу, сатири, грубого і цинічного гумору в одному флаконі. Збовтати, але не змішувати.

Сам сюжет переказувати немає ніякого сенсу, тому що всі серії, за великим рахунком, практично не пов'язані між собою. Кожний епізод — це свого роду пародія на якийсь відомий фільм, серіал, тощо.

Тому тут купа всеможливих відсилань до таких фільмів як: “Початок”, “Матриця”, “Гра престолів”, “Хмарний атлас”, “Жах на вулиці В'язів”, “Мисливці за привидами” і так далі.

Парочка Рік і Морті — це взагалі вибух мозку. Намальовані вони дуже схематично і, чесно кажучи, просто-таки жахливо, але в цьому якраз і вся фішка. Що вони там чудять обидвоє — це просто треба бачити!

Рік — божевільний, алкоголічний, егоїстичний і цинічний вчений-дідуган, який кожної серії відправляє себе і свого онука Морті в якусь захоплюючу фантастичну подорож в невідомі світи. Пригоди у них доволі специфічні, але закінчуються, як правило, чимось повчальним.

Серії тут коротенькі — по 20 хвилин кожна, але змістовні і динамічні.

Морті - тормознутий підліток-ідіот, який дуже часто істерично кричить, коли розмовляє. Він думає, що закоханий в подружку Джессіку, і дуже хоче з нею перепихнутись. Рік намагається йому допомогти з втіленням цієї світлої мрії, але по факту лише всіляко використовує Морті у свої цілях.

Решта членів родини нагадують типову американську сімейку — зборисько тупих і закомплексованих ідіотів, які, однак, створюють відмінний фон для того божевілля, що відбувається на екрані. Плюс, Рік постійно дуже класно всіх їх тролить.

Серед другорядних персонажів найбільше запам'ятались директор Піхва (“не звертайте увагу на прізвище, я дуже суворий керманич” - це його фраза) і Бет — дочка Ріка і мама Морті. За спеціальністю вона ветеринарний лікар і кінський кардіохірург. З цим окрема хохма в фільмі.

Український дубляж від FanVoxUa просто чудесний. Дуже вдало передані голоси та інтонація головних героїв — божевільного Ріка і придуркуватого Морті. Також не посоромились додати трохи нашого колориту, за що їм великий респект. От маленький приклад:

“Господи, Морті, що за нудний початок як на пригоду. Чому б нам просто не піти до Жмеринки?”

Деякі епізоди вийшли воістину шедевральними. Чого тільки варта серія з Абердольфом Лінклером - невдалою спробою Ріка створити морально-нейтрального керманича шляхом схрещування ДНК Адольфа Гітлера і Авраама Лінкольна. Я реготав майже до сліз.

Резюмую. Феєричний мульт, просто супер! Оригінальний, яскравий, незаштампований, шалено динамічний і дуже смішний. Фантазія у авторів — будь здоровий. Парочка Рік і Морті — взагалі відпад башки. Марті МакФлай і Док Браун так би й офігіли, якби це побачили.

Словом, вийшло дуже класно. Давно я не отримував такого задоволення. Буду дивитися далі. Благо, є другий сезон, а скоро має вийти і третій.

Warning! В фільмі багато грубого гумору, тому любилелям “Їжачків в тумані” та інших чебурашок, категорично не рекомендується. На 18 хвилині у вас може статися вибух мозку!

Фотогалерея

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5+
Сценарій 5+
Резюме клас!
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Офіційний сайт "Рік та Морті" на сайті IMDB "Рік та Морті" на сайті Rotten Tomatoes "Рік та Морті" на сайті "Гуртом"

Дивіться також:

“Вартові галактики” "Дедпул" "Kingsman: Таємна служба"

13.06.2016 | 3870 | (2)