Пригодницька драма “У серці моря” (In the Heart of the Sea)

Рік: 2015.
Країна: Великобританія, США, Австралія, Іспанія.
Час: 122 хв.

Режисер: Рон Ховард.
В головних ролях: Кріс Хемсворт, Бен Уішоу, Кілліан Мерфі, Том Голланд, Шарлотта Райлі, Брендан Глісон, Френк Діллейн, Пол Андерсон, Бенджамін Вокер, Мішель Фейрлі та інші.

Бюджет: $100 000 000.
Світові збори: $93 820 758.

Рейтинг на IMDB: 7,0.
Мій рейтинг: 7,5.

Синопсис

Оуен Чейз (Кріс Хемсворт) - один з найкращих китобоїв в Нантакеті. Довгий час Оуен чекає слушного моменту, щоб, нарешті, стати капітаном судна, і відправитись в морську подорож. Такий шанс трапляється, але Оуену запропонували лише місце помічника, в той час, як капітаном стане молодий і недосвідчений Джордж Поллард (Бенджамін Уокер).

Будучи залежним від грошей, Оуен погоджується ступити на борт корабля в якості першого помічника на "Ессексі" в обмін на обіцянку стати капітаном в наступному запливі. Таким чином Оуен покидає свою вагітну дружину, якій обіцяє скоро повернутися, і вирушає в подорож.

Перед екіпажем корабля лежить довгий і небезпечний шлях. Особлива небезпека таїться в глибинах океану, що навіть серед найдосвідченіших китобоїв вселяє страх і змушує боротися за своє життя.

Рецензія

Нова стрічка Рона Ховарда (“Ігри розуму”, “Гонка”) пройшла практично непоміченою в 2015-му році, який був врожайний на хороші фільми. І як виявилось — дарма. Цей фільм я обов'язково планував дивитися, бо точно знав, що Ховард халтури не знімає. Подивився, і не пожалів.

На початку режисер вдається до звичного прийому розповіді історії всередині самої історії. Письменник Герман Мелвілл (Бен Уішоу), намагаючись знайти цікаву інформацію для своєї нової книги, приїжджає до єдиного живого учасника екіпажу корабля «Ессекс» Томаса Нікерсона (Брендан Глісон), і вирішує з вуст останнього записати всі події “під перо” в обмін на гроші. Нікерсон спочатку відмовляється, але, врешті-решт, погоджується, коли на цьому наполягає його дружина (Мішель Фейрлі).

Розповідаючи про подорож, мета якої полягала в отриманні жиру китів для освітлення міста, нам показують центральну історію, що переносить глядача в місто Нантакет, штат Массачусетс, яке свого часу було лідером в сфері полювання на китів, де таке заняття мало неабияке комерційне значення.

Настрій цієї епохи переданий дуже здорово, незважаючи на те, що основний акцент фільму, звичайно, робиться на подорожі "Ессекса". Місто Нантакет, легендарний корабель "Ессекс", гавань, декорації, костюми — все це передано просто здорово. Зрештою, Рон Ховард неодноразово доводив, що він вкрай бережно і відповідально підходить до зйомок, до відтворення епохи, причому навіть в найдрібніших її деталях. Стилізація — просто прекрасна, за що режисерові низький уклін.

Щодо спецефектів, то візуальний ряд справді вражає. Морська романтика показана в її найкращому вигляді — море, шторми, гігантські хвилі, надуті вітрила, корабель, екіпаж, обмундирування. Коли такі режисери як Ховард знімають кіно, то хоч видно, куди йдуть гроші. А бюджет картини в $100 млн. давав можливість добряче розгулятися. Ну воно й помітно - там тільки один білий кит чого вартий.

З динамікою і екшеном — теж повний порядок. Режисер вирішив не демонструвати нудні, буденні і нецікаві “сцени в каюті”, а сконцентрувався в основному на пригодах. І правильно зробив. Погоні, полювання на китів, епізод з бурею, зустріч з білим китом і її наслідки — виглядало дуже видовищно й ефектно. Ну і роботу оператора тут треба відмітити. Він - великий молодець. Ракурси камери в деяких моментах особливо вражали.

Історія, показана в фільмі, начебто й проста, але глибина і драматизм тут теж присутні, особливо наприкінці. Там піднімається багато важливих питань стосовно моралі, виживання, вчинків, місця людини серед царства природи і т.д. Подано все чесно і реалістично — без фальші і дешевої сентиментальності.

В плані акторських робіт. Кріс Хемсворт, який вже грав в Ховарда в “Гонці”, здорово виглядає в ролі Оуена Чейза. Харизма, впевненість, відвага — все на місці. Досвідчений моряк-простолюдин, як і його батько, який заслужив повагу серед колег багаторічним досвідом і завзяттям, але так і не добився привілеїв від судновласників, яких завжди цікавили лише гроші.

Його конфлікт з капітаном, який під ударами долі переростає в щось схоже на непросту чоловічу дружбу, стосунки з іншими членами екіпажу, вкупі з конфліктом із власною совістю, - теж були показані дуже достовірно.

Серед другорядних ролей також сподобались Бенджамін Уокер і Кілліан Мерфі, гра яких виглядала анітрохи не гірше, ніж Хемсворта.

Зрештою, вся чоловіча компанія тут відіграла на відмінно. Ніхто не випадав з обойми. І це найважливіше. І Том Холланд, і завжди чудовий Брендан Глісон, і Бен Уішоу — всі зіграли свої ролі просто чудово.

В підсумку вийшло відмінне кіно, яке я подивився з великим задоволенням. Історія проста, але картинка заворожує і виглядає дуже реальною. Майстерна постановка і харизматичні герої з головою занурюють в цікавий світ пригод і небезпеки, а Ховард, по-моєму, на більше і не претендував.

Критики, до речі, цей фільм оцінили доволі прохолодно - на "Томатах" лише 43% позитивних відгуків, та й в прокаті він провалився, що дуже прикро. Бо фільм і справді вийшов дуже і дуже достойним. В своєму жанрі - один з найкращих представників.

Фотогалерея

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме здорово зроблено
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Офіційний сайт фільму Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті Гуртом

Дивіться також:

“Еверест”
"Легенда Г'ю Гласса"
"Хмарний атлас"

07.03.2016 | 1405 | (0)