Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)

Рік: 2015.
Країна: США.
Тривалість серії: 60 хв.
Кількість серій: 8.

Режисер: Джастін Лін, Деніел Еттіас, Мігель Сапочник та ін.
Автор ідеї: Нік Піццолатто.
В головних ролях: Колін Фаррелл, Рейчел МакАдамс, Тейлор Кітч, Вінс Вон, Річі Костер, Келлі Райллі, Джеймс Фрейн, Девід Морс та інші.

Рейтинг на IMDB: 9,1.
Мій рейтинг: 6,0.

Синопсис

Події відбувається у вигаданому містечку Вінчі, штат Каліфорнія. Вбивство чиновника міської адміністрації Рея Каспара ставить під загрозу великий бізнес-проект, пов'язаний з будівництвом нової залізниці.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Вбитого зі слідами тортур знайшов за містом офіцер дорожньої служби Пол Вудро (Тейлор Кітч). До місця вбивства викликають також поліцейських з найближчих міст штату — шерифа округу Ані Беззерідес (Рейчел МакАдамс) і місцевого детектива Рея Велкоро (Колін Фаррелл), яким і доручили розслідувати вбивство.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Проект залізниці контролюють мер міста Остін Чессані (Річі Костер) і бізнесмен Френк Семіон (Вінс Вон), який починав свою діяльність з організованої злочинності, був власником казино, а згодом налагодив ділові зв'язки з мером Чессані і вклав гроші в покупку тих земель, де буде проходити будівництво залізниці.

Тим часом у всіх трьох учасників розслідування — Вудро, Беззерідес, Велкоро - купа своїх проблем. Беззерідес в дитинстві перенесла важку психологічну травму і тепер практично не спілкується зі своєю сім'єю.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Велкоро конкретно сидить на кокаїні, багато п'є і погано контролює свої емоції. Окрім того, Велкоро розлучений зі своєю дружиною, тому вона практично не дозволяє йому бачитися з сином, якого Велкоро просто обожнює. Також Велкоро працює на Френка Семіона: свого часу вони співпрацювали, і зараз Велкоро виконує всякі його доручення за гроші.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Ну і крім того, Семіон зацікавлений у результатах розслідування вбивства Каспара, адже саме з Каспаром пов'язане будівництво залізниці, яке обіцяє принести великі прибутки.

Офіцер Вудро - теж зі своїми демонами минулого. Свого часу він працював у спецпідрозділі і виконував дуже небезпечні завдання. Його особисте життя - тихе болото, в якому і сам чорт ногу зламає.

Так що тріо головних героїв, як ви вже зрозуміли, зібралося ще те. Їм у власному житті і в самих собі важко розібратися, а тут ще й це дике вбивство, яке, так чи інакше, стосується багатьох людей.

Рецензія

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Перший сезон "Справжнього детектива" був практично витвором мистецтва. Давно світ не бачив настільки якісного, цікавого і захоплюючого детектива, який був навіть чимось більшим, аніж просто детективом.

Серіал був наскрізь пропитаний релігією, філософією, алюзіями, глибоким змістом і особливою атмосферою, яка магнітом приковувала до екрану і не відпускала до фінальних титрів.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Та й взагалі "Справжнього детектива" важко було назвати серіалом. Це, радше, повноцінний художній фільм, просто розбитий на вісім серій.

Історія першого сезону з Макконехі і Харрельсоном була повністю завершена, після чого творець серіалу Нік Піццолатто заявив, що другий сезон буде знятий в абсолютно іншому стилі і з іншими персонажами. Плюс, над другим серіалом працювали вже кілька режисерів (в попередньому режисером всіх серій був Кері Фукунага) - Джастін Лін, Деніел Еттіас, Янус Мецем Педерсен і Мігель Сапочник. А сам Фукунага, Макконахі і Харрельсон виступили у другому сезоні виконавчими продюсерами.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Що ж вийшло у Піццолатто в другому сезоні? Скажу зразу — мені продовження різко не сподобалося. Дуже нудно, затягнуто, претензійно і нецікаво. Таке враження, що Нік Піццолатто всі свої найкращі ідеї реалізував в першому сезоні. Натомість нічого цікавого не зміг запропонувати взамін.

Розчаровані були і фанати серіалу. Їхнє невдоволення дійшло навіть до програмного директора каналу HBO Майкла Ломбардо, який заступився за другий сезон і зокрема за Ніка Піццолатто, назвавши останнього одним з найкращих сценаристів, які працюють на телебаченні в наш час. Але давайте про все по-порядку.

Акторській роботи.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Колін Фаррелл мені, загалом, сподобався. Але тут і роль відповідає типажу Фаррелла — неконтрольовані емоції, розгублений і стражденний погляд, привиди минулого, нескінченні проблеми, постійні внутрішні конфлікти — все це він вміє дуже добре грати. Але до персонажів Макконехі чи Харрельсона, на мій погляд, Фаррелл не дотягує і близько.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Рейчел МакАдамс показала великий прогрес свого акторського таланту. Перед нами повне перетворення актриси: завжди усміхнена героїня з романтичних комедій перевтілилася в окутану примарами минулого бойовиту жінку, яка курить сигарети, вживає алкоголь, завдає численні ножові поранення. Особисто мене МакАдамс приємно здивувала. Ця роль - без сумніву одна з найсильніших робіт в її кар'єрі.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Мабуть, те саме можна сказати і про Вінса Вона, якого ми звикли бачити переважно в комедійних амплуа. Вон зіграв сильного і цілеспрямованого персонажа. Навіть в міру харизматичного. Прямо вірилось, що його Френк — дуже крутий бандит. А от сюжетна романтична лінія з його дружиною Джордан, яку доволі непогано зіграла Келлі Райллі, мені видалась дещо надуманою.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Тейлор Кітч в ролі Пола Вудро виглядав як типовий Тейлор Кітч з нахмуреними бровами. По-моєму, він скрізь одинаковий. Хоча багато хто знаходить в його грі якісь “глибини” і “нові грані” таланту, але я їх там не побачив і близько.

Тепер що стосується сценарію. Саме сюжет зробив перший сезон унікальним, адже дав йому дуже багато сильних сторін (персонажів, прекрасні діалоги, глибину, безліч алюзій, особливу атмосферу), а в другому пришесті сценарій виявився найслабшою стороною всього серіалу.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Що прийшло на заміну? Якийсь мутний чоловік, який був замучений до смерті і знайдений на шосе, гангстер, що намагається провернути якусь мутну угоду, його підставляють, він довго оббиває пороги інших мутних чоловіків, але нічого не добивається. Якісь діти, якісь діаманти, продажні копи, шерифи, що копають під поліцію, якась релігійна секта, загадковий "чорний ворон", якісь мексиканці, бруд, корупція, розпуста.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)В мене одне питання - кому все це цікаво? Та це ж нудьга смертельна! Саме нескінченно нудний сюжет втопив весь другий сезон. Проблиски інтересу викликали лише самі герої, а точніше те, куди заведуть їх особисті історії, в той час як основний сюжет продовжував тупцювати на місці, обговорюючи події, до яких нікому не було діла, викидаючи нові деталі, які були нікому не цікавими.

Серіал “Справжній детектив 2” (True Detective 2)Фінал, до речі, теж вийшов абсолютно дурнуватим і повністю висмоктаним із пальця, як і вся ця каламутна детективна складова, дивитися на яку вже не було ані сил, ані бажання. Ну серйозно — для чого персонаж Фаррелла наприкінці в ліс втік?

В підсумку — повна муть. Особисто для мене другий сезон — найбільше розчарування минулого року. Порівняно з першим сезоном — небо і земля. На мою думку, “True Detective 2” повністю поступається своєму попереднику. Причому за всіма складовими: постановка, сценарій, акторська гра. Дуже претензійно, затягнуто і просто нудно. Хоча заради справедливості треба сказати, що є категорія людей, яким другий сезон сподобався, і вони вважають його відмінним фільмом. Але мій вирок суворий — фігня, фігня, і ще раз фігня. Я серіал ледве додивився до кінця. Та й то став додивлятися тільки тому, що збирався написати рецензію. В інакшому випадку закинув би все це діло десь на серії третій-четвертій. Хрест вам даю.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 4-
Акторська гра 4+
Режисерська робота 3
Сценарій 2
Резюме повна муть
Чи варто дивитися вирішуйте самі

Лінки по темі:

Офіційний сайт серіалу Цей серіал на IMDB Цей серіал на Rotten Tomatoes

Дивіться також:

“Справжній детектив” "Сікаріо" "Прикуп"

05.01.2016 | 2492 | (6)