Вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)

Рік: 2015.
Країна: США.
Час: 182 хв.

Режисер: Квентін Тарантіно.
В головних ролях: Семюел Л. Джексон, Курт Расселл, Дженніфер Джейсон Лі, Уолтон Гоггінс, Тім Рот, Дем'ян Бішир, Майкл Медсен, Брюс Дерн, Ченнінг Татум та інші.

Бюджет: $44 000 000.

Рейтинг на IMDB: 8,1.
Мій рейтинг: 6,0.

Які ж огидні персонажі!

Не дай бог кому такої кави!

Чому Тім Рот грає Ганса Ланду?

"Скажені пси" Дикого Заходу.

Синопсис

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)США, декілька років після Громадянської війни. Мисливець за головами Джон "Кат" Рут (Курт Расселл) везе в місто Ред-Рок бандитку Дейзі Домерг (Дженніфер Джейсон Лі), яку там мають повісити, а Рут за неї отримає 10,000 доларів.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)По дорозі в карету до Рута підсідає інший мисливець за головами - майор Маркус Уоррен (Семюель Л. Джексон), який з собою везе кілька трупів бандитів, яких Уоррен також повинен представити в місті Ред-Рок і отримати винагороду в розмірі 8,000 доларів.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Через деякий час до їхньої дружньої компанії приєднується і третій попутник - Кріс Меннікс (Уолтон Гоггінс), який стверджує, що його призначили новим шерифом містечка Ред-Рок.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Насувається потужна снігова хуртовина і подорожні зупиняються на заїжджому дворі Мінні. Однак самої Мінні і її чоловіка в закладі немає, зате є інші бродяги: мексиканець Боб (Деміан Бішір), якого Мінні залишила доглядати за будинком, генерал Конфедерації Сенді Смізерс (Брюс Дерн), ковбой Джо Гейдж (Майкл Медсен) і шибеник містечка Ред-Рок - Освальдо Мобрей (Тім Рот).

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Рут і Уоррен з підозрою ставляться до всієї цієї шайки, адже Мінні ніколи не покидала б свій заклад, а тим більше не залишила б свій будинок на якогось мексиканця.

Рут припускає, що серед присутніх є спільники Дейзі Домерг, які спробують її відбити. Тому він домовляється з Уорреном про те, що вони будуть триматися разом. Діватися їм нікуди: на вулиці справжня заметіль, тому з будинку ніяк не вибратися.

Рецензія

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Дуже неоднозначний фільм Тарантіно, який розділив всіх прихильників його творчості по два боки барикад. Одним він подобається — вони стверджують, що картина знята в дусі Тарантіно і цілком відповідає його стилю, іншим фільм різко не сподобався — такі люди говорять, що Тарантіно вже повторюється, фактично копіюючи самого себе.

Давайте розбиратися, що тут і до чого. "Мерзенною вісімкою" Тарантіно завершує свою кінотрилогію жанру спагетті-вестерна (попередні - “Безславні виродки” і “Джанго вільний”), любов до якого він підкреслює майже в усіх своїх інтерв'ю.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)От тільки зняв старина Квентін не вестерн, а тих же "Скажених псів" (це його дебютний фільм), тільки загорнутих в атмосферу засніженого Дикого Заходу зі всіма обов'язковими інгредієнтами: колоритні персонажі, багато балаканини, море крові і чорного гумору.

Якщо повністю абстрагуватися від попередніх робіт режисера (“Reservoir Dogs”, “Pulp Fiction”, “Inglourious Basterds”, “Django Unchained”), то "Мерзенну вісімку" можна було б вважати успішним фільмом. І якби він вийшов в той час, коли Тарантіно тільки починав свою творчу кар'єру, то цілком ймовірно, що дана стрічка викликала б лише схвальну реакцію.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Але не можна мислити категоріями минулого. Тому враховуючи колишні роботи режисера, треба сказати, що "Мерзенна вісімка" — це просто компіляція старих ідей. Тарантіно не продовжив художню лінію, яку гнув у своїх попередніх картинах, а повернувся до витоків. В даному випадку до камерності «Скажених псів».

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Найбільша проблема “The Hateful Eight” - не довжелезний хронометраж (для вестерна це допустимо), не надлишок персонажів, які там повністю так і не розкриваються - бог з ними, найбільша проблема — це відсутність оригінальності. Якщо ті ж “Безславні виродки”, чи “Джанго” були в міру оригінальними і цікавими фільмами, то в "Мерзенній вісімці" є лише одна хороша ідея — це лист Лінкольна, який наче індульгенцію від “білих людей” тримає при собі персонаж Семюеля Джексона. Не будете ж ви вважати історію про сина генерала Конфедерації вдалим жартом, над яким можуть ржати хіба що тінейджери.

Єдине, що хоч трохи рятує ситуацію — це акторські роботи.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Найкраща роль, як не дивно, цього разу дісталася жінці - Дженніфер Джейсон Лі витиснула максимум зі свого персонажа. Її Дейзі Домерг — це справжній апофеоз огидності, хоча всі інші герої “Вісімки” — ще ті бісові покидьки.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)До певного часу персонаж Джексона викликав якусь симпатію, колишній кавалерист з армії Півночі, який після війни перекваліфікувався в мисливця на людей, котрі після війни стали бандитами. Але коли майор Уоррен виголошує свій довгий монолог про сина генерала, стає зрозуміло, що перед нами ніякий не герой, а справжній маніяк, який повністю звихнувся на ненависті до ворогів чорної раси. Хоча зобразив його Джексон, як завжди, здорово.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Ну і ще мені сподобався Уолтон Гоггінс, який відмінно зіграв шерифа Меннікса. На пару з Джексоном Гоггінс склав хороший дует. В декількох епізодах вони справді блиснули, особливо наприкінці фільму.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Курт Рассел був радше схожий на якось слов'янина з далекої засніженої тундри, що віз не заручницю-бандитку, а самовар — довгі вуса, хутряна шапка, шуба, люлька, от тільки балалайки і танців з ведмедями не було. Зате був рояль і гітара.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Тім Рот наче під копірку зіграв Ганса Ланду (герой Крістофа Вальца з "Безславних виродків"). Напевно цього захотів сам Тарантіно. Тільки незрозуміло, для чого це було робити. Я вже мовчу про те, що як персонаж його Освальдо Мобрей тут абсолютно недоречний.

Чорногуморний вестерн “Мерзенна вісімка” (The Hateful Eight)Як і герої Майкла Медсена і Ченнінга Татума. Якого хека вони там роблять — піди розберися. Просто так — для кількості, і для загального антуражу.

У кінцевому підсумку «Вісімка» заслуговує на увагу лише в тому випадку, якщо ви фанат всіх без винятку фільмів Тарантіно. Мені ж, загалом, більше не сподобалося, аніж сподобалося. Тарантіно, на мій погляд, “розгубив магніти”, як колись висловлювався Віталій Кварцяний. Зрозуміло, що він не мав на увазі Тарантіно. Але ці слова можна вжити і по відношенню до нього.

«Мерзенна вісімка» абсолютно нічим не вражає. Я дуже сильно здивуюсь, якщо картина отримає якісь нагороди. Тому Тарантіно потрібно або придумувати щось нове, або йти на пенсію. Загальна оцінка — десь трієчка з натяжкою.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 4-
Акторська гра 4
Режисерська робота 3
Сценарій 3
Резюме Тарантіно “розгубив магніти”
Чи варто дивитися вирішуйте самі

Лінки по темі:

Офіційний сайт фільму Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

“Дикі історії” "Занесло" "Легенда Г'ю Гласса"

02.01.2016 | 1618 | (17)