Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)

Рік: 2015.
Країна: США.
Час: 156 хв.

Режисер: Алехандро Гонсалес Іньярріту.
В головних ролях: Том Харді, Леонардо Ді Капріо, Донал Глісон, Уілл Поултер, Пол Андерсон, Лукас Хаас, Брендан Флетчер та інші.

Бюджет: $135 000 000.

Рейтинг на IMDB: 8,4.
Мій рейтинг: 10.

Ні фіга собі фільм!

Ді Капріо - просто глиба!

Іньярріту, їдріть твою корінь!

Синопсис

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Перша третина XIX століття, Північна Америка. Загін американців на чолі з капітаном Генрі (Донал Глісон), зайнятий збором хутра і обходом кордонів індіанських володінь, піддається нападу червоношкірих - індіанці розшукують викрадену дочку вождя.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Втративши багатьох людей, жменька мисливців рятується на човні. Далі пробираючись по лісі, вони повністю покладаються на свого провідника Г'ю Гласса (Леонардо Ді Капріо), який багато років прожив у місцевому племені. Від індіанки у нього народився син Хок (Форрест Гудлак), який пліч-о-пліч долає перешкоди разом з батьком, відтоді як їхня мати загинула.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)До Гласса і його сина вороже налаштований один з членів “експедиції” Джон Фіцджеральд (Том Харді), який вбачає в них небезпеку для всіх інших, і вважає, що саме через Гласса більшість з їхньої команди загинула від ворожих стріл аборигенів.

Рецензія

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Фільм “The Revenant” знятий на основі однойменного роману Майкла Панке. Сценарій був адаптований Іньярріту і Марком Л. Смітом, і частково заснований на житті реального колоніста і траппера (мисливець на хутрових звірів у Північній Америці) Х'ю Гласса.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Спочатку в якості режисера на цей фільм розглядався Пак Чхан Ук (“Олдбой”), який бачив в головній ролі Семюела Л. Джексона, але пізніше Ук вибув з проекту. Згодом повідомлялося, що режисером стане Джон Хіллкоут (“The Road”, “Lawless”), а Крістіан Бейл вів переговори щодо головної ролі. Але Хіллкоут також покинув проект. Вважалося, що його замінить Жан-Франсуа Ріше, але контракт був підписаний з Алехандро Гонсалесом Іньярріту, який розглядав на дві головні ролі Леонардо Ді Капріо і Шона Пенна.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)На певний час виробництво фільму було припинено, оскільки Іньярріту перервався на свого феєричного «Бердмена», який в результаті спричинив справжній фурор і отримав чотири “Оскари”. Після «Бердмена» Іньярріту повернувся в “сідло”, а контракти на головні ролі були укладені з Ді Капріо і Харді.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Очікування від цього фільму у мене були надзвичайно високі. Тут немає що пояснювати - Іньярріту, Ді Капріо, Харді, Любецьки, та й сам трейлер вселяв великі надії. Мушу сказати, що зі мною трапився той випадок, коли фільм перевершив всі мої очікування.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Алехандро Гонсалес Іньярріту другий рік поспіль неймовірно радує кінолюбителів, знову доводячи, що він надзвичайно талановитий і завзятий у своїх прагненнях режисер. Іньярріту дуже відповідально підійшов до зйомок. Він добре розумів, що історія, показана на екрані, має бути максимально правдоподібною.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Кінокритики вже встигли звинуватити картину в надмірній кривавості і жорсткості. Говорять, що під час демонстрації фільму члени “Академії кінематографічних мистецтв і наук”, не витримавши лихої долі, навіть почали виходити із залу.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Ну так, тут є жорстокі і натуралістичні сцени. Але не можна сказати, що режисер з цим переборщив. Навпаки — так все і мало бути. Іньярріту добре розумів, що його фільм повинен відповідати чітко поставленій цілі — реалістичності. Він не міг розмінюватися на пафосні соплі, які були у “Вавилоні”, і які так сподобалися кіноакадемікам.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Тому тут немає грама фальші. Все, що відчуває Х'ю Гласс, на ментальному рівні передається глядачеві. Іньярріту зняв кривавий і жорсткий фільм, максимально наближений до реальних умов. Перша ж сцена битви з індіанцями, напад грізлі на Гласса, виживання в надскладних природніх умовах, заключна сутичка між головними героями — всі ці моменти абсолютно неможливо забути.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Звичайно, величезна заслуга в цьому і кінооператора Еммануеля Любецьки. В рецензії на “Бердмена” я розповідав, в чому геній цієї людини і які чудеса кінематографії він демонстрував, тому не буду повторюватись. В даному випадку весь фільм був знятий при природному освітленні в Канаді та Аргентині в холодну пору року. У зв'язку із суворими природніми умовами знімати доводилося не більше двох годин на добу, тому решту часу Іньярріту і Любецьки продумували рух камери для наступного епізоду.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)В “Легенді Г'ю Гласса” Любецьки створив справжній витвір мистецтва. Він зобразив природу воістину величною: неймовірно красиві пейзажі, гори, снігові лавини, височезні сосни, безкрає небо, загадковість і містика, яка підсолоджується чудовою музикою і філософськими мотивами. Все це з головою погружає глядача в особливу атмосферу під час перегляду. Майже кожний кадр цього фільму гідний окремої виставки. Я навіть не думав, що природу можна зняти настільки красиво. Побудова кадру, віртуозні ракурси камери, найдрібніші деталі, магічна манера зйомки - це просто феноменально! Візуально приголомшливий шедевр! Можна з впевненістю сказати, що з технічної сторони “The Revenant” - один з найдивовижніших фільмів усіх часів.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Окрема історія — акторські роботи. Я завжди знав, що Ді Капріо — один з найталановитіших акторів сучасності ("Джанго вільний", “Вовк з Уолл Стріт”). Але тут — це просто щось! Зіграно настільки сильно, що дійсно кров холоне в жилах. Без перебільшення. Всі труднощі і перешкоди, з якими довелося зіткнутися його герою, весь той біль, якого він зазнав, Ді Капріо прожив сам. Це видно і це чудово відчувається. Його персонаж небагатослівний, але яка ж гама емоцій там передана! Я вважаю, що це найкраща роль в його акторській кар'єрі. Якщо Лео не дадуть “Оскара” за цю роль, то кіноакадеміків можна буде списувати з рахунків (для Ді Капріо це буде вже шоста номінація!).

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Том Харді грає дуже неприємну особистість. Його персонаж вийшов дійсно мерзенним, огидним покидьком, що не викликає ніякого співчуття і жалю. У його зовнішності є щось дике, звірине. Він - холоднокровний, підступний і дуже небезпечний.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Ді Капріо, між іншим, вмовив Харді на роль Фіцджеральда, для якого 2015 рік був справді божевільним: «Шалений Макс: Дорога гніву», «Child 44», «Легенда». Загалом Харді був задіяний у чотирьох проектах за цей рік. Його кар'єрний ріст не зупинити, актор прогресує і набирає обертів.

Також відмінно показав себе Донал Глісон ("Голгофа", "Екс-Махіна"), який зіграв благородного і чесного керівника так званої «експедиції». Хоча роль у Глісон була невеличка і конкретно другопланова, але зіграно дуже здорово.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)Ну і ще мені сподобався Уілл Поултер (вожак Галлі з першого “Maze Runner”) в ролі Джима. Добре помітно, що хлопець явно не без таланту — всі емоції і переживання були передані справді переконливо.

В результаті перед нами воістину Велике Кіно. Неймовірна історія виживання людини в жорстоких природних умовах. Цей фільм просто вбиває своїм реалізмом і водночас зачаровує своєю дивовижною красою. Алехандро Гонсалес Іньярріту вклав тонну емоцій в цю картину, це відчувається як під час, так і після перегляду. Найвища якість зйомки, ретельно вивірений сюжет і неперевершена акторська гра приковує магнітом до екрану і не відпускає ще дуже довго.

Пригодницька драма “Легенда Г'ю Гласса” (The Revenant)На мій погляд “The Revenant” - це справжній шедевр. Один з найсильніших фільмів, які я бачив за останні декілька років. Кіно, аналогів якому немає, і навряд чи скоро буде. Ставлю найвищі оцінки.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5+
Акторська гра 5+
Режисерська робота 5+
Сценарій 5+
Резюме шедевр
Чи варто дивитися неодмінно

Лінки по темі:

Офіційний сайт фільму Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

“Шалений Макс: Дорога гніву” "Еверест" "Марсіянин"

27.12.2015 | 1669 | (30)