Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)

Рік: 2015.
Країна: США, Великобританія.
Час: 144 хв.

Режисер: Рідлі Скотт.
В головних ролях: Метт Деймон, Джессіка Честейн, Чівател Еджіофор, Крістен Уіг, Джефф Деніелс, Майкл Пенья, Кейт Мара, Шон Бін, Маккензі Девіс та інші.

Бюджет: $108 000 000.
Світові збори: $485 998 923.

Рейтинг на IMDB: 8,2.
Мій рейтинг: 8,0.

Метт Деймон - практично ідеальний Марк Уотні.

А чому епізод з піщаною бурею не включили в фільм?

Чому Шона Біна знову не вбивають?

Нарешті Рідлі Скотт зняв відмінне кіно!

Синопсис

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)Під час висадки на Марс екіпаж Ares III, який був відправлений на Марс для досліджень поверхні "червоної планети", потрапив у піщану бурю. Було прийнято рішення негайно покинути Марс. Але на шляху до корабля ботанік Марк Уотні (Метт Деймон) постраждав від уламків, і його віднесло від решти екіпажу. Порахувавши, що Уотні загинув, Ares III покинув планету.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)На диво, Уотні вижив. Після аналізу супутникових фотографій Марса, інженери NASA Вінсент Капур (Чівател Еджіофор) і Мінді Парк (Маккензі Девіс) розуміють, що Уотні не загинув. І тепер перед NASA стоїть завдання якимось чином повернути астронавта назад додому. Завдання ускладнюється тим, що наступна місія запланована тільки через чотири роки, а продуктів у Марка залишилось трохи більше ніж на місяць.

Рецензія

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)Фільм «Марсіянин» поставлений за однойменною книгою Енді Вейра. Досить незвична науково-фантастична книга, яка, з одного боку, перегукується з безліччю інших книг і фільмів, починаючи від Робінзона Крузо, а з іншого - міцно тримає читача і не відпускає до останньої сторінки.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)Я "Марсіанина" прочитав. Книга мені сподобалась. Дуже цікава і захоплююча, незважаючи на певну перенасиченість наукових термінів. Енді Вейр спочатку не планував публікацію роману, а просто виклав його у своєму блозі. Після того, як читачі стали просити Вейра зробити книгу доступною для скачування, він розмістив її на Amazon, встановивши мінімально допустиму на той момент ціну в 99 центів. Протягом короткого періоду часу "Марсіанин" став бестселлером, а компанія «Twentieth Century Fox» викупила права на екранізацію. Воно й не дивно, враховуючи той факт, що книга дуже кінематографічна. Режисером стрічки став Рідлі Скотт, якому вже давно настала пора реабілітовуватись в очах кіноманів після дурнуватого "Прометея" та ідіотського “Вихід: боги та царі”.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)Проблема всіх екранізацій хороших книг - витримати баланс між книгою і видовищністю. У випадку з "Марсіанином", де більшу частину книги складають роздуми головного героя, завдання було доволі непростим. Вирішили її кардинальним способом - викинувши майже всі роздуми і монологи Уотні, а також всілякі розрахунки, проблеми установки зв'язку із Землею і ще кілька сюжетних моментів. Чи постраждав від цього фільм? Практично ні, скоріше навпаки. Книга насичена численними розрахунками і технічними деталями, які було б абсолютно недоречно переносити на екран.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)А от екшен-сцени цілком був сенс показати. Надзвичайно прикро, що піщану бурю (це один з найцікавіших фрагментів книги), взагалі не включили в фільм. Он в “Шаленому Максі” Джордж Міллер яку піщану бурю зняв! Тут теж моголо вийти дуже і дуже цікаво, але цей яскравий епізод творці картини чомусь вирішили проігнорувати.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)Тим не менше, сказати, що екранізація від цього постраждала, язик не поворухнеться. Рідлі Скотт відмінно впорався із поставленним завданням, і не тільки не зіпсував книгу, але й зняв відмінний фільм. Чимало сцен вийшли дійсно приголомшливими: вихід у космос членів експедиції, декорації житлового модуля, сам Марс, та й «повернення» головного героя, про яке не буду детально розповідати, щоб уникнути спойлерів.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)Після декількох провальних фільмів ("Робін Гуд", “Прометей” і т.д.), Рідлі Скотт вже почав втрачати довіру, але в даному випадку все вийшло здорово. А це зайвий раз доводить, що режисерові просто потрібен хороший сценарист, або хороша літературна основа. Чим, власне, і стала книга Енді Вейра.

"Марсіанин" — це, насамперед, історія боротьби за життя, історія виживання у важких умовах, історія самотності та історія людської винахідливості, показана очима члена чергової місії на Марс астронавта-ботаніка Марка Уотні.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)Якщо говорити про зйомки і спецефекти, то найяскравіше враження — це ефект реалістичності і присутності на Марсі. У фільмі чимало пейзажних «зйомок» марсіанської долини, стертих нескінченним піском пагорбів і кратерів, що породжують абсолютно неймовірні відчуття і емоції. Одразу на думку спадає ще один відмінний фільм "Еверест". Хоча зрозуміло, що тут і там застосовувалася комп'ютерна графіка і спецефекти, але враження все-одно приголомшливі.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)До речі, зйомки "Марсіянина" проходили в пустелі Ваді Рам (Йорданія), яку називають Місячною долиною. Вже потім відзняту картинку було замінено на жовто-бурий колір поверхні Марса. Також пізніше були додані невеликі пилові смерчі, які властиві для “червоної планети”.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)Метт Деймон здорово зіграв Марка Уотні. Завдяки своїй харизмі і відмінному почуттю гумору, ми отримали практично ідеальний образ Уотні. Навіть за своїм зовнішнім виглядом Дейон чимось схожий на ботаніка. В книзі його персонаж взагалі багато жартував, іронізував, чим, звичайно, викликав неабияку симпатію. В фільмі теж збереглося чимало гумору і забавних епізодів, що загалом справляло хороше враження.

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)Деймон прекрасно показав цілеспрямованість, винахідливість свого героя, і те, як його психіка намагається справлятися з відсутністю нормального спілкування з іншими людьми. Благо, командир Льюїс (Джессіка Честейн) залишила на “червоній планеті” трохи серіалів і музики 80-х.

Що стосується персонажів другого плану, яких там дуже багато, то хочеться відзначити директора прес-служби NASA Енні Монтроуз (Крістен Уіг), співробітницю НАСА Мінді Парк (Маккензі Девіс), інженера Вінсента Капура (Чівател Еджіофор) і злегка божевільного Річа Пернелла (Дональд Гловер).

Пригодницька фантастика “Марсіянин” (The Martian)В результаті у Рідлі Скотта вийшло відмінне кіно, яке я подивився з великим задоволенням. Фільм тримає в напрузі протягом всього перегляду, і відірватися від нього практично неможливо. Так, «Марсіянин» не блищить сенсаційністю «Інтерстеллара» і не може похвалитися тією красою, яка була в «Гравітації», але точно замикає трійку найкращих науково-фантастичних фільмів останніх років.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 4+
Режисерська робота 5
Сценарій 4+
Резюме відмінно
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Офіційний сайт фільму Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

“Гравітація” "Інтерстеллар" "На межі майбутнього"

24.12.2015 | 1592 | (4)