Біографічна драма “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)

Рік: 2015.
Країна: США.
Час: 147 хв.

Режисер: Ф. Гері Грей.
В головних ролях: Джейсон Мітчелл, Корі Хоукіс, О’ши Джексон-молодший, Алдіс Ходж, Ніл Браун-молодший, Пол Джаматті та інші.

Бюджет: $28 000 000.
Світові збори: $200 425 182.

Рейтинг на IMDB: 8,1.
Мій рейтинг: 8,0.

Синопсис

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Лос-Анджелес, 1986. Комптон - один з найнебезпечніших районів США. П'ятеро молодих друзів Андре Янг aka Dr. Dre (Корі Хоукінс), О'Ши Джексон aka Ice Cube (О'Ші Джексон-молодший), Ерік Лінн Райт aka Eazy-E (Джейсон Мітчелл), Лоренцо Паттерсон aka MC Ren (Алдіс Ходж) і Антуан Каррабі aka DJ Yella (Ніл Браун-молодший) створюють реп-групу NWA (Niggaz Wit Attitudes).

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Після успіху їх першого синглу, талановитих хлопців помітив музичний продюсер Джеррі Хеллер (Пол Джаматті). Їхній дебютний альбом “Straight Outta Compton” став суперхітом, адже це був справжній голос вулиць, покладений на музику.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)NWA став свого роду рупором. Злочинність, насильство, расова дискримінація, розбірки з поліцією, наркотики, сімейні проблеми — все це переносилось на сцену у вигляді сміливих і жорстких текстів. Тим не менш, з успіхом і популярністю з'являються не лише гроші і слава, але й нові проблеми, які ставлять перед NWA чергові випробування.

Рецензія

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Фільм “Straight Outta Compton” (“Просто із Комптона”), відомий також під назвою “Голос вулиць”, розповідає про зліт і падіння знаменитої групи NWA. Назва фільму пішла від назви дебютного альбому NWA, який вийшов 1988 року.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Режисером картини став Ф. Гері Грей, який вже мав досвід роботи в подібних жанрах, що було на руку проекту. В 1995-му Грей зняв фільм «П'ятниця», в якому грав Айс Кьюб. Також режисер зняв кліп на композицію Айс Кьюба і Доктора Дре «Natural Born Killaz». Зрозуміло, що весь пафос оповіді відлітав за тисячі кілометрів, тому що фільм “Просто з Комптона” мав бути максимально життєвим і правдоподібним. Він таким і вийшов.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Але, на жаль, в картині є помітні недоліки. Особисте життя головних героїв виглядає занадто уривчастим і коротким, також політичні та соціальні події в картині висвітлені вкрай однобоко. Режисер Гері Грей зробив все дуже переконливо в розважальній, музичній частині фільму, але не в біографічній.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Частково це не його провина, адже фільм катастрофічно постраждав від монтажу — дуже багато сцен було вирізано, щоб влізти в хронометраж. Оригінальна версія фільму триває три з половиною години. Тобто, ще цілу годину відзнятого матеріалу просто вилучили, що дуже прикро. Особисто я був готовий дивитися і тригодинну версію, тому що історія цього заслуговує.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Ще один момент, який кидався в очі - режисер ввів в картину забагато сюжетних ліній і другорядних персонажів, які там виглядали дещо зайвими. Тут залишається лише дочекатися режисерської версії, щоб зрозуміти, як воно задумувалось від початку.

Однак, фільм дуже сильно витягують акторські роботи, класна музика і потужний саундтрек, що гарантують відмінне враження від перегляду.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Акторський склад підібраний просто чудово. Творці фільму взяли дійсно схожих акторів на головні ролі хлопців з NWA. Особливо це стосується персонажів Ice Cube, Dr. Dre і Eazy-E. Причому, героя Ice Cube зіграв його рідний син О’Ши Джексон-мол., який наче дві каплі води схожий на свого батька. До речі, Джексон-молодший пішов стопами Айс Кьюба і став репером під псевдонімом OMG.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Решта акторів, які грають діджея Йелла, Шуга Найта і Снуп Догга, теж здорово вжилися в свої ролі, і це добре відчувалося.

Ще я хотів би відмітити роль Пола Джаматті, який відмінно зіграв продюсера Джеррі Хеллера. Там так і було до кінця незрозумілим його справжнє ставлення до хлопців, і до групи в цілому.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Звичайно, якби Грей копнув трохи глибше, і розповів нам ще більше нюансів про головних героїв, ціни б йому не було. На жаль, у зв'язку з тим, що картину помітно “обрізали”, все залишається відносно поверхневим.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Тим не менше, кіно вийшло сильним. В першу чергу завдяки достовірними ролям, хорошому сюжету, ну і, звичайно, класній музиці. Концертні сцени вийшли чудовими (шкода тільки, що їх там не так багато) і справляють хороше враження. Особливо під час виконання пісні “Fuck the Police” і з подальшим арештом виконавців — там дійсно вирував справжній шквал емоцій. Здорово було.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)Звичайно, «Просто з Комптона» - картина для цінителів і знавців реп-музики. Вона вимагає від глядача певних знань жанру. Зрештою, треба розуміти, що за хлопці на екрані, яку музику вони роблять і про що співають. NWA не лише здійснили революцію в жанрі гангста-репу, але й довели всьому світу, що абсолютно неважливо те, ким ти народився, важливо те, ким ти став.

Що в підсумку? Сильне кіно. Є певні недоліки, але вони повністю компенсуютья відмінними акторськими роботами, прекрасно відтвореною атмосферою, шаленою енергетикою, класним саундтреком і музикою. Якщо ви любите реп, і вам цікава історія NWA, тоді дивитися обов'язково.

P.S. Реальні обличчя N.W.A.

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)

P.P.S. Декілька цікавих фактів:

- О'Ши Джексон-молодший. зізнався, що спочатку йому було ніяково грати батька. Але він стверджував, що не міг дозволити зіграти цю роль нікому іншому.

- Менеджеру групи NWA Джеррі Хеллер вкрай не сподобалося, яким його зобразили у фільмі.

- Крім блискучих костюмів, в яких зазвичай виступали Dr. Dre, DJ Yella і Лонзу, Дре іноді на концертах одягався в халат лікаря.

- Щоб успішніше вжитися в ролі, актори за допомогою продюсера Харві Мейсона-мол. перезаписали весь однойменний альбом американської хіп-хоп групи NWA.

- «Straight Outta Compton» став найкасовішим музично-біографічним фільмом.

- В фільмі не сказано про другу групу Айс Кьюба "Westside Connection".

- У фільмі показано, як Айс Кьюб пише сценарій фільму «П'ятниця» (1995).

- Не вiдвiдувати Eazy-E в лікарні і не ходити на його похорон було свідомим рішенням Айс Кьюба. Востаннє він бачився з Eazy-E в клубі, коли вони помирилися і пробачили один одного. Айс Кьюбу хотілося, щоб саме так йому і запам'ятався Eazy-E.

- Безліч сцен, показаних в трейлерах, було вирізано при монтажі остаточної версії фільму. Була, наприклад, вирізана сцена, в якій Eazy-E намагається пронести в автобус, який відправляється на гастролі, пістолет, сцена, в якій посаджений у в'язницю Доктор Дре розмовляє з подругою, а також епізод, де група виконує композицію «Straight Outta Compton».

- Dr. Dre уклав найдорожчу економічну угоду в історії з "Beats by Dr. Dre", а лейбл Шуга давно розорився.

Фотогалерея

Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton) Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)
Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton) Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)
Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton) Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)
Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton) Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)
Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton) Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)
Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton) Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)
Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton) Фільм “Просто із Комптона” (Straight Outta Compton)

***

Та сама пісня "Straight Outta Compton".

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме дуже круто
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Офіційний сайт фільму Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

Одержимість

17.12.2015 | 2419 | (6)