Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)

Рік: 2015.
Країна: США.
Час: 121 хв.

Режисер: Денні Вільньов.
В головних ролях: Емілі Блант, Джош Бролін, Бенісіо Дель Торо, Віктор Гарбер, Джон Бернтал, Джеффрі Донован та інші.

Бюджет: $30 000 000.
Світові збори: $79 930 916.

Рейтинг на IMDB: 8,0.
Мій рейтинг: 8,0.

Синопсис

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Кейт Мейсер (Емілі Блант) - агент ФБР, яку після не надто вдалої операції вибирають для чергового завдання по затриманню мексиканського наркобарона під керівництвом цинічного співробітника ЦРУ Метта (Джош Бролін). У цьому Кейт допомагає її друг, напарник і одночасно водій Реджі Уейн (Деніел Калуя).

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Під час перельоту в Ель-Пасо Кейт знайомиться з мовчазним партнером Алехандро (Бенісіо дель Торо), і дізнається, що вони збираються в Хуарес (Мексика). Вона не підозрює, що по той бік кордону не діють ніякі закони, а панують лише жорстокість і насильство.


Рецензія

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Фільм “Sicario” (з іспанської «сікаріо» означає «найманий вбивця») - чергова робота канадського режисера Дені Вільньова в Голлівуді (до того були “Полонянки” і “Ворог”). Перед нами не поліцейський бойовик, як може здатися, а потужна кримінальна драма з елементами психологічного трилера.

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Дені Вільньов досліджує проблеми меншого зла, допустимої жорстокості і меж, які можна переступити в ім'я загального блага. Вбити декілька чоловік, щоб зберегти сотні життів. Порушити закон, щоб зупинити беззаконня. Хто має право вирішувати, чиїм життям варто пожертвувати для кінцевої благої мети? Уряд, держава, чи прості люди?

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Як і заведено для хорошого кіно, тут немає поділу на хороших і поганих персонажів. Зло, як таке, у фільмі абсолютно знеособлене. Головного лиходія тут немає, і не чекайте його.

Sicario — сильний і глибокий фільм, знятий без будь-якого пафосу, сентиментів і патріотичного розмахування прапором. У ньому немає супергероїв, у ньому є прості люди, які можуть здійснювати як хороші, так і погані вчинки.

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Вільньов поставив фільм в притаманній для себе манері: все доволі аскетично, скромно, але від фільму практично неможливо відірватися. Градус напруги з самого початку заданий дуже високо, і не слабшає аж до самого фіналу. Причому, внутрішнє напруження нагнітається абсолютно простими візуальними засобами. Поїздка від кордону США, панорами Мексики, рутинна підготовка рейнджерів до бою, перевірка спорядження, неспішний вихід на позиції, спокійні переговори солдатів, перестрілки і т.д.

Дені Вільньов чудово справляється і без будь-яких класичних голлівудських прийомів. Тут немає любовної лінії, а те, що нею може здаватися, розвіюється протягом п'яти хвилин, чітко вказучи глядачеві, що любові тут не місце. Особливо серед землі вовків, як висловився персонаж Дель Торо.

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Три головних герої фільму уособлюють протистояння трьох характерів: совість, прагматичність і жорстокість. Три різних персонажа, три правди, три життєві позиції. Вільньов не займає чиюсь сторону, віддаючи за належне це зробити глядачеві.

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Британка Емілі Блант вкотре доводить, що вона — дуже хороша актриса. Блант добре вдаються ролі як сильних, так і тендітних жінок. В даному випадку вона чудово зіграла свою героїню. Її Кейт — це голос спраглого в пустелі совісті. Навіть не закону, якому вона служить і підчиняється, а совісті, яка не дозволяє їй погодитися з принципом виправданого зла. Очевидно, що в такої життєвої позиції немає шансів на існування в цьому пеклі на землі.

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Актор-професіонал Бенісіо Дель Торо відмінно зіграв похмурого і загадкового колумбійця Алехандро. Небагатослівний, холоднокровний і жорстокий. Він лякає лише одним поглядом. Як Антон Чигур з “No Country for Old Men”. Колись в Алехандро забрали все, що він любив, тому зараз ним керує виключно жага помсти.

Уособлення прагматичності - це Джош Бролін. Після відмінного «Евереста», Бролін видав ще одну хорошу роль в цьому році. Його Метт — прагматик, цинік і веселун. Персонаж вийшов дуже натуральний і цілісний.

Кримінальна драма “Сікаріо” (Sicario)Власне, Блант — Бролін — Дель Торо - це три стовпи, на яких і тримається дана картина. Незважаючи на розмах деяких сцен, фільм, в основному, про битву трьох характерів. Решта персонажів введені в картину лише для різноманітності.

Що в результаті? Відмінне кіно. Причому за всіма складовими: постановка, сценарій, акторська гра. “Sicario” — один з найкращих фільмів року, що минає. Обов'язково перегляньте.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме відмінне кіно
Чи варто дивитися обов'язково

Лінки по темі:

Офіційний сайт фільму Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes

Дивіться також:

“Полонянки” "Подарунок" "Прикуп" "Американець" "Французький транзит"

14.12.2015 | 2213 | (0)