Пригодницька драма “Еверест” (Everest)

Рік: 2015.
Країна: США, Великобританія, Ісландія.
Час: 121 хв.

Режисер: Бальтасар Кормакур.
В головних ролях: Джейсон Кларк, Джош Бролін, Джейк Джилленхол, Сем Уортінгтон, Джон Хоукс, Майкл Келлі, Інгвар Еггерт Сігюрдссон, Кіра Найтлі, Емілі Вотсон, Робін Райт та інші.

Бюджет: $55 000 000.
Світові збори: $198 463 404.

Рейтинг на IMDB: 7,2.
Мій рейтинг: 7,8.

“Людський організм не пристосований функціонувати
на крейсерській висоті польоту боїнга.
Наші тіла почнуть вмирати у прямому сенсі.
Цю зону не дарма звуть “зоною смерті”.

Цитата Роба Холла з фільму

Синопсис

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)Еверест. 8848 метрів над рівнем моря. Найвища гора на планеті Земля, і в той же час - найнебезпечніша! 10 травня 1996, два лідери експедиції Роб Холл (Джейсон Кларк) і Скотт Фішер (Джейк Джилленхол) зі своїми групами людей збираються в подорож до вершини величної гори.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)Серед інших членів експедиції - журналіст Джон Кракауер (Майкл Келлі), який має написати статтю про погодні умови під час і після сходження, патологоанатом Бек Уезерс (Джош Бролін) і листоноша Даг Хансен (Джон Хоукс), який піднімається на гору вже не вперше — попередні рази йому не вдалося дістатися вершини, і він змушений був повернутися назад.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)Крижаний холод, розріджене повітря, жахливі погодні умови, постійні хуртовини, снігові лавини - експедиційні команди стикаються з численними небезпеками на гірському хребті, щоб досягти своєї мети.

В той же час, коли Роб Хол з великою мужністю веде свою команду на вершину, його вагітна дружина Яна (Кіра Найтлі) з тривогою чекає вдома на чоловіка і сподівається, що він повернеться до неї живий і здоровий.

Рецензія

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)За 62 роки з часу першого підкорення Евересту (1953 року), на вершині найвищої гори побувало більше 4000 чоловік, починаючи від зовсім юних (наймолодший учасник сходження - 13-річний американський альпініст Джордан Ромеро), і закінчуючи вже літніми людьми (найстаршим альпіністом, що підкорив Еверест, став непалець Мін Бахадур Шерхан, віком 76 років). 2012 року тільки за один день на гору піднялися 234 людини! Сходження вже давно стали прибутковим бізнесом не тільки для уряду Непалу, де знаходиться Еверест (Джомолунгма), але і для організаторів експедицій - численних комерційних компаній.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)Тим не менше, Еверест щороку забирає життя. Близько 250 людей загинули при сходженні на найвищу точку планети, причому тіла більшості з них так і залишилися на горі. Спуск загиблих - надзвичайно складне завдання, яке може призвести до загибелі самих членів похоронної команди. Замерзлі тіла так і лежать по обидві сторони від стежки, а деякі із загиблих навіть отримали прізвиська і стали орієнтирами для живих.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)Однією з найвідоміших трагедій Евересту стало сходження 11 травня 1996, коли протягом дня загинули вісім учасників трьох різних експедицій, дві з яких були комерційні. Саме про ці події розповідається в картині Балтазара Кормакура - це історія сходження експедицій «Гірське божевілля» і «Консультанти з пригод».

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)Ісландський режисер Кормакур не прагне знайти винних в цій трагедії, і не намагається давити на сльозу, адже всі учасники експедиції добре усвідомлювали, на що вони йшли. Він поставив перед собою зовсім інше завдання — показати, як найдрібніші помилки, прояви жалю, або секундна невпевненість у собі на такій висоті можуть коштувати життя собі і оточуючим.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)«Еверест» умовно можна розділити на дві частини. Перша половина фільму - це цікава, майже документальна історія про все, що можна побачити і пережити під час підготовки до сходження на Еверест. Друга ж половина стрічки - це драматична розповідь про трагедію експедицій Холла і його друга-конкурента Скотта Фішера, зіграного Джейком Джилленхол.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)Але в першу чергу, «Еверест» - це надзвичайно красивий фільм про безумців, відчайдух, готових кинути виклик природі. Частина зйомок проходила в Непалі (інша частина - в Альпах), так що ви отримаєте масу задоволення від запаморочливих краєвидів найвищої гори на Землі. Ну і тут треба ще відмітити відмінну операторську роботу. Дуже переконливі зйомки, красиві і засніжені панорами гір — аж дух захоплює.

В «Евересті» задіяна справжня плеяда зірок, причому навіть у невеличких ролях, в яких з'явилися Кіра Найтлі, Сем Уортінгтон, Емілі Вотсон і Робін Райт.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)Джейсон Кларк дуже сподобався в ролі Роба Холла - незворушного новозеландського хлопця, завдання якого полягає не стільки в тому, щоб доставити людей на вершину Евересту, скільки гарантувати їм, що вони повернуться назад. Мабуть, Роб тут єдиний герой першого плану. Всі інші персонажі з'являються в кадрі не так часто і довго.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)Не менш хороший і Джейк Джилленхол, хоча йому виділили занадто мало екранного часу, а шкода, бо Джейк, на мій погляд, дуже здорово вжився в роль гірського “бродяги”.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)А ось Джоша Броліна ми бачимо набагато частіше, втім, актор того заслуговує. Зіграв Бролін відмінно і доволі переконливо. Також з точки зору розвитку сюжету добре показані його відносини з альпіністами, командою і його дружиною.

Пригодницька драма “Еверест” (Everest)В фільмі піднімається найголовніше питання, коли журналіст Кракауер запитує ентузіастів-відчайдух: «Чому, власне, Еверест?». Тобто, треба розуміти, якого дідька ви сюди приперлися, друзі? Це ж дуже, дуже небезпечно, чорт забирай! Жоден так і не зміг дати більш-менш змістовної і переконливої відповіді. Але коли ти дивишся на цю дивовижну гору, бачиш її неосяжну велич і красу, то стає зрозуміло, чому люди так намагаються її підкорити. Тут навіть перегляд фільму породжує неймовірні емоції (хоча це в основному трюки і спецефекти), а що вже говорити, коли ти при цьому присутній і все це переживаєш насправді. Вживу. Які ж тоді почуття і емоції тебе переповнюють?

Резюмую. Сильне і вражаюче кіно: дуже красиво зняте, добре поставлене і відмінно зігране. На мій погляд, «Еверест» - один з найкращих фільмів 2015-го року. Стрічка тримає в напрузі практично до фінальних титрів. Цей фільм я б обов'язково рекомендував до перегляду.

P.S. Наприкінці Кормакур, все-таки, вставив документальні кадри і фото реальних учасників тих подій. Ось вони всі разом.

P.P.S. А це Роб Холл і його дружина Джейн на Тибетському плато.

P.P.P.S. 2-гігапіксельний знімок південного боку Евересту. Можете прогулятися у віртуальному режимі.

Фотогалерея

Пригодницька драма “Еверест” (Everest) Пригодницька драма “Еверест” (Everest)
Пригодницька драма “Еверест” (Everest) Пригодницька драма “Еверест” (Everest)
Пригодницька драма “Еверест” (Everest) Пригодницька драма “Еверест” (Everest)
Пригодницька драма “Еверест” (Everest) Пригодницька драма “Еверест” (Everest)
Пригодницька драма “Еверест” (Everest) Пригодницька драма “Еверест” (Everest)
Пригодницька драма “Еверест” (Everest) Пригодницька драма “Еверест” (Everest)
Пригодницька драма “Еверест” (Everest) Пригодницька драма “Еверест” (Everest)
Пригодницька драма “Еверест” (Everest) Пригодницька драма “Еверест” (Everest)
Пригодницька драма “Еверест” (Everest) Пригодницька драма “Еверест” (Everest)

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме відмінне кіно
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті "Rotten Tomatoes" Цей фільм на сайті "Гуртом" Трагедія на Евересті 1996 року (англ.) Відгуки київських альпіністів про фільм "Еверест" (рос.) Пізнавальна стаття "Вершина особой морали" на сайті "Вокруг Света" (рос.)

Дивіться також:

"Хмарний атлас" "Піднесення Юпітер" “Світ Юрського періоду”

23.11.2015 | 1269 | (0)