Кримінальна драмокомедія “Вовк з Уолл Стріт” (The Wolf of Wall Street)

Рік: 2013.
Країна: США.
Час: 180 хв.

Режисер: Мартін Скорсезе.
В головних ролях: Леонардо ДіКапріо, Джона Хілл, Марго Роббі, Меттью МакКонахі, Кайл Чендлер, Роб Райнер, Джон Фавро, Жан Дюжарден, Спайк Джонс та ін.

Бюджет: $100 000 000.
Світові збори: $389 600 694.

Рейтинг на IMDB: 8,3.
Мій рейтинг: 8,0.

"The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it"
Джордан Белфорт

Синопсис

Джордан Белфорт (Леонардо Ді Капріо) - природжений продавець. Наприкінці вісімдесятих він, молодий і недосвідчений фондовий брокер, влаштовується в компанію L.F. Rothschild, де знайомиться з правилами гри на Уолл Стріт.

Основне завдання - забрати гроші з кишені клієнта і покласти у свою. Нічого особистого - просто бізнес. Гроші - найголовніше в житті, а кокаїн і шльондри - ключ до успіху. Це постійно тримає в тонусі. Про це він дізнається за обідом з ексцентричним босом Марком Ханною (Меттью МакКонахі). Однак, у зв'язку з обвалом фондового ринку фірма L.F. Rothschild стала банкрутом, в результаті чого Джордан залишився без роботи.

Спочатку завдяки своїй дружині Терезі (Крістін Міліоті) він знаходить оголошення в газеті, де одній дрібній фірмі потрібен брокер. Ця мізерна конторка торгує дріб’язковими акціями якихось жалюгідних мікрокомпаній. Однак, відсоток від продаж тут складає аж 50%, а не 1%, як на Уолл Стріт. Джордан починає працювати і навіть непогано заробляє, оскільки вміє добре продавати.

Якось в кафешці, куди він забігає перекусити, Джордан знайомиться з Донні (Джона Хілл) і вирішує заснувати свою фірму Stratton Oakmont. Він набирає туди зовсім недосвідчених простачків (в тому числі друзів Донні) і навчає їх мистецтву розводити кроликів.

Протягом короткого часу компанія круто піднялася і стала серйозним конкурентом серед фірм на Уолл-стріт. Про Джордана заговорила преса, а журнал Forbes написав про нього статтю під заголовком "Вовк з Уолл Стріт". Це принесло Джордану ще більше популярності і великий притік людей, які миттєво захотіли влаштуватися в його фірму.

Поряд з фінансовим успіхом зростає бажання до розкоші. В офісі влаштовуються всілякі веселощі, які супроводжуються різними конкурсами, випивкою, шльондрами і масовими оргіями.

Таким стрімким і неймовірним успіхом Джордана зацікавилось ФБР, зокрема агент Патрік Денем (Кайл Чандлер). Крім того, Белфорт починає неконтрольовано вживати наркотики, що ставить під загрозу не лише його свободу, але і стосунки з новою дружиною Наомі (Марго Роббі).

Рецензія

"Вовк з Уолл Стріт" - п'ята спільна робота між культовим режисером Мартіном Скорсезе ("Славні хлопці", "Банди Нью-Йорка", "Авіатор", "Відступники") і його улюбленим золотим хлопчиком Леонардо Ді Капріо. Фільм заснований на реальних подіях. Автор сценарію Теренс Вінтер («Клан Сопрано», «Підпільна імперія») адаптував для стрічки біографію біржового брокера Джордана Белфорта.

Свого часу Белфорт був засуджений за шахрайство і відмивання грошей. Після співпраці з ФБР він провів майже два роки у в'язниці, що призвело до втрат його інвесторів в розмірі близько 200 лимонів доларів і сплати клієнтам $110 млн. В тюрмі він написав книгу "Вовк з Уолл-стріт", яка згодом стала бестселером.

Тепер давайте перейдемо безпосередньо до картини. Скажу зразу - кіно вийшло дуже класне: веселе, яскраве і динамічне. Фільм йде аж три години, але затягнутим аж ніяк не виглядає. Пороху в Скорсезе ще ого-го скільки, хоча метрові вже 71 рік. Знято все це з таким настроєм, драйвом, позитивом і гумором, що протягом всього перегляду хочеться лише одного: аби воно подовше не закінчувалось. Фільм як стартував з високої ноти, так і завершився, майже ніде не провисаючи й не опускаючись на ноту нижче.

ДіКапріо тут дав жару по повній програмі. Зіграв дуже здорово: запально, енергійно і харизматично. А в деяких епізодах Лео був просто феєричний: сцена, в якій він показував, як потрібно "переконувати" клієнта, демонструючи при цьому рухи сексуального характеру, виступи перед мікрофоном в офісі, коли він ледве не приходить в екстаз, сварки і бійки з Наомі, класний епізод з Феррарі і так далі. Все це було просто чудово. Давненько ми не бачили ДіКапріо ТАКИМ. Десь з часів тарантіновського "Джанго", де він також видав вражаючий перформанс.

На початку фільму в епізодичній ролі з'являється Метью МакКонахі. Роль невеличка, але добре запам'ятовується. Сподобалась його розмова з Лео в ресторані і момент, коли він постукував себе в груди кулаком. Прикольно все це виглядало.

Джона Хілл зіграв у фільмі найближчого друга Джордана. Виглядав він дуже екстравагантно: стильний і яскравий одяг, окуляри в роговій оправі, кучеряве волосся. Мушу сказати, що відіграв Джона Хілл достойно - на тверду четвірку. До речі, за цей фільм Джона отримав всього-на-всього 60 тисяч доларів. Він погодився грати за мінімальну ставку, встановлену гільдією акторів. За його ж словами, він навіть був готовий продати власний будинок і заплатити за можливість попрацювати з Мартіном Скорсезе.

Блондинка Марго Роббі в ролі Наомі виглядала не дуже переконливо. Хіба в сценах, в яких вона сперечається з Джорданом та істерично кричить на нього. Проте, тут головне було показати сексуальність. Вона й показала. Як об'єкт бажання Марго Роббі - те, що треба. Красива і сексуальна білявка. А що ще потрібно?

Приємно було побачити в фільмі прекрасного французького актора Жана Дюжардена ("Артист", "Право на Ліво") в ролі швейцарського банкіра. Запам'яталися його бесіди з ДіКапріо, особливо коли вони подумки обмінювались компліментами: "You Swiss dick..", "I understand perfectly, you American shit".

За формою і змістом "Вовк з Уолл Стріт" дуже сильно нагадує "Славних хлопців". Стиль оповіді (голос ДіКапріо за кадром), монтаж, манера зйомки (персонаж ДіКапріо часто дивиться в камеру), чорний гумор, сатиричність повісті і т.д. А за змістом - дуже схожа історія з "Goodfellas". Простий хлопчина зі скромної сім'ї, який добре знає чого хоче в житті. Він швидко стає успішним і багатим, транжирить гроші на ліво і на право, а в кінці за все це доводиться розплачуватись.

Але, як на мене, то режисер може так повторюватися ще не один раз. Чому? Тому що все це настільки класно знято, поставлено і зіграно, що я просто не міг відірватися від екрану. Спустивши гальма, знявши всі моральні запобіжники, Скорсезе влаштував справжній празник. Я й сам добряче розважився, дивлячись на те, як вони там розважаються.

"Вовк з Уолл Стріт" отримав 5 номінацій на премію "Оскар", 4 номінації на премію BAFTA, премію «Золотий глобус» за найкращу чоловічу роль (Леонардо Ді Капріо), а також номінацію за найкращий фільм. Всього 27 перемог і 90 номінацій.

Чи варто дивитися "Вовк з Уолл Стріт"? Ясний пень! Як мінімум для підвищення мотивації.

P.S. До речі, в кінці фільму з'являється реальний Джордан Белфорт (Ви можете бачити його справа на скріншоті).

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 4+
Загальна оцінка 5
Резюме здорово зроблено
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті Гуртом

25.08.2014 | 1450 | (0)