Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)

Рік: 2015.
Країна: США.
Час: 94 хв.

Режисер: Піт Доктер, Роналдо Дель Кармен.
Ролі озвучували: Льюїс Блек, Мінді Кейлінг, Білл Хейдер, Емі Полер, Філліс Сміт, Річард Кайнд, Кейтлін Діас, Даян Лейн, Кайл МакЛоклен, Пола Паундстон та інші.
Бюджет: $175 000 000.

Світові збори: $818 969 578.

Рейтинг на IMDB: 8,5.
Мій рейтинг: 8,0.

Синопсис

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)11-річна Райлі Андерсон (Кейтлін Діас) проводить все своє дитинство в штаті Міннесота, де вона має багато друзів, і є важливою частиною місцевої хокейної команди. Райлі почувається щасливою. Але незабаром її батьки вирішили переїхати в Сан-Франциско, що повністю псує почуття дівчини. У голові Райлі, в так званому центрі управління, живуть п'ять емоцій: Радість (Емі Полер), Гнів (Льюїс Блек), Відраза (Мінді Кейлінг), Страх (Білл Хейдер) і Печаль (Філліс Сміт). Звичайно, Радість — найнеобхідніша і найприємніша. Разом всі емоції забезпечують Райлі прекрасними спогадами, які котяться в сферичній формі в центр управління.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Вони виглядають як невеликі скляні кульки різних кольорів, що позначають емоцію, з якою пов'язаний той, чи інший спогад. В кінці дня всі вони відправляються в спеціальне сховище. Емоції живуть у свідомості дівчинки і кожен день допомагають їй справлятися з проблемами, керуючи усіма її вчинками. Також існує декілька ключових спогадів, кожний з яких є основою для Острівців, що характеризують сторони особистості Райлі - "Острів Сім'я", "Дружба-острів" і т.д.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Після переїзду в інше місто, ситуація виходить у з-під контролю. Новий будинок - похмурий, в школі дівчинка почувається не в своїй тарілці, меблі застрягли разом з вантажівкою десь у Техасі, у тата повно своїх проблем - словом, всі джерела щастя відрізані.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Крім того, через безлад і плутанину у центрі управління, ситуація починає погіршуватися. Радість з Печалькою ламають емоційну систему дівчинки і вилітають з центру управління в Підсвідомість, залишивши керівництво Райлі іншим емоціям. На даний момент Гнів, Відраза і Страх взяли штурвал на себе. Радість і Печаль намагаються якнайшвидше повернутися до центру управління, де виникати хаос і безпорядок. Але для цього вони повинні пройти через Країну мрій і фантазії, заглянути у Підсвідомість, подолати лабіринт і всілякі труднощі, які виникнуть на їхньому шляху.

Рецензія

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Анімаційний мультик "Inside Out", який вийшов в український прокат під назвою «Думками навиворіт» (у російському прокаті «Головоломка»), розповідає історію 11-річної дівчинки Райлі, яка переїжджає з сім'єю із засніженої Міннесоти в галасливий Сан-Франциско. Розставання з друзями, туга за улюбленим будинком, школа — все це не найкращим чином позначається на настрої дівчинки і на її стосунки з батьками. На перший погляд - звичайна історія, але розповідається вона не від імені Райлі, а від імені емоцій, які керують поведінкою дівчинки. Тобто кожна емоція має свій візуальний образ.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Режисер стрічки Піт Доктер (творець "Вперед і вгору") описуючи мультфільм сказав, що це найскладніша історія, над якою йому коли-небудь доводилося працювати.

В голові 11-річної школярки, яка обожнює хокей, весь час сперечаються між собою Радість, Печалька, Страх, Відраза і Гнів. Радість керує цією компанією, і все б нічого, але контролювати Печальку стає все складніше.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Незважаючи на те, що “Inside Out” - дитячий мультфільм, в основному він, все-таки, звернений до дорослих. Багато епізодів з життя Райлі показані так, як на них могли б дивитися лише батьки.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)На початку фільму, з часу народження Райлі, нам демонструють, що дитинство — найкраща пора. Безтурботна, сповнена радощів, світлих моментів, приємних спогадів. З часом, коли Райлі дорослішає, коли сім'я переїжджає з Міннесоти, починають з'являтися і проблеми — перші невдачі: туга за домом, втрата друзів, відсутність достатньої уваги з боку батьків, матеріальні труднощі і т.д. А звідси — роздратування, гнів, нудьга, смуток.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Дуже гарно в мультику це показали на рівні емоцій, які живуть в Райлі. Радість, Печалька, Страх, Відраза і Гнів постійно перебувають у тісному взаємозв'язку — наче єдиний механізм. Спочатку Радість викликає найбільшу симпатію — воно і очевидно, тоді як Печалька — з точністю до навпаки — викликає лише апатію. Інші емоції - Страх, Відраза і Гнів — в основному на підстраховці, проявляють себе не дуже часто, або за відсутності двох головних емоцій.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)По ходу фільму творці картини дають нам зрозуміти, що життя не може бути сповнене лише радості, в ньому є місце також для смутку і печалі, які доповнюють наше життя. Радість не може існувати без Печалі, точно так само як Печаль без Радості. Не інакше. Наприкінці ми розуміємо, що Печаль може вирішувати не менше проблем від Радості, тому що життя — не цукрова вата. Ну і, звичайно, не малу долю відіграють Острівці, на яких тримається будь-яка особистість. Острів “Сім'я”, як нам показують в картині, найважливіший і найміцніший від усіх інших. Така мораль вийшла дуже переконливою, щирою і ненав'язливою, що особисто мені дуже сподобалося.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Для дітей же “Inside Out” буде дуже цікавий як пригодницький мультфільм, в якому емоції подорожують свідомістю людини. Це наче ілюстрована замальовка із серії «як це працює». А саме: мозок людини, свідомість і підсвідомість. Все це десь мимоволі нагадує "Inception" Крістофера Нолана, тільки його лайтову версію - для дітлахів.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Треба сказати, що окрім мозку Райлі, автори фільму ненадовго заглянули в підсвідомість її батьків і деяких оточуючих людей. Це, мабуть, найсмішніші епізоди мультфільму. Шкода лише, що їх тут дуже мало.

Намальований мультик симпатично, але не більше того. Якихось чудес анімації, як, наприклад, в “Книзі життя”, “Inside Out” не демонструє. Але мультик бере іншим — сценарієм, персонажами, емоціями, динамікою.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)Треба сказати, що всі емоції як самостійні персонажі вийшли просто відмінними — живими, яскравими і по-своєму цікавими. Ну а уявний друг Райлі Бім-Бом (в оригіналі - Bing-Bong) — наче вишенька на торті. Рожевий напівслон-напівдельфін, який плаче цукерками — це, звичайно, щось із чимось. Таке дійсно може придумати лише дівчинка в три рочки. Він дуже любить погратися, вирізняється добротою і наївністю. Словом, здорово вписався в сюжет.

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)До речі, українська озвучка - прекрасна. Вдало підібрані голоси, чудово передані емоції — якісна робота, мої компліменти.

Резюмую. Відмінний мультик. Оригінальний, розумний, цікавий і зворушливий. Подивився з великим задоволенням. До речі, він майже одинаково подобається дорослим, і дітям. Так що - рекомендую.

Фотогалерея

Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out) Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)
Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out) Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)
Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out) Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)
Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out) Анімація “Думками навиворіт” (Inside Out)

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме відмінно
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті "Rotten Tomatoes" Цей фільм на сайті "Allmovie" Цей фільм на сайті "Гуртом"

Дивіться також:

"Посіпаки" "Пінгвіни Мадагаскару" “Книга життя” “Крижане Серце” “Як приборкати дракона 2”

19.10.2015 | 2797 | (0)