Драма “Магнолія” (Magnolia)

Рік: 1999.
Країна: США.
Час: 189 хв.

Режисер: Пол Томас Андерсон.
В головних ролях: Джеремі Блекман, Том Круз, Джуліанна Мур, Вільям Мейсі, Філіп Сеймур Хофман, Джон Рейлі, Альфред Моліна та інші.

Бюджет: $37 000 000.
Світові збори: $48 451 803.

Рейтинг на IMDB: 8,0.
Мій рейтинг: 8,0.

Синопсис

"Магнолія" складається з декількох сюжетних ліній, декількох новел, які потім між собою переплітаються. Але розпочинається фільм трьома короткими історіями, які служить свого роду преамбулою до фільму, з перших хвилин налаштовуючи глядача на те, про що буде йти розмова. Давайте почнемо з однієї з них, бо, на мою думку, згодом це багато чого пояснить.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Один молодий хлопчина, 17-ти літній Сідні Беррінджер загинув в Лос-Анджелесі 23 березня 1958 року. Він вирішив покінчити життя самогубством, про що свідчить передсмертна записка, знайдена в його кишені. Але.. Насправді все було так.

В той час, коли Сідні вирішив стрибнути з 9-ти поверхового будинку, трьома поверхами нижче вирувала сімейна сварка. Нічого дивного в цьому не було. Сусіди розповідали, що ця парочка затівала такі спектаклі, з криками, бійками і погрозами застрелити один одного, майже кожного дня. І коли рушниця насправді вистрелила, Сідні якраз пролітав мимо вікна, і куля попала прямо в нього.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Найцікавішим було те, що цією парою були батьки Сідні: мама Фей і батько Артур Беррінджери. Коли поліція почала розслідування, Фей клялася, що не знала, що зброя була зарядженою. Друг Сідні - Ріккі, який також жив у цьому будинку, заявив, що бачив, як декілька днів назад зброю заряджали. Постійні чвари між батьками так осточортіли Сідні, що він вирішив піти на крайність і власноруч зарядив рушницю. Він сказав, що хотів би, щоб вони (батьки) повбивали один одного, і що вони давно хотіли вбити один одного, а якщо вони так хочуть, то він їм просто в цьому допоможе.

І так: Сідні стрибнув з даху за декілька секунд до того, як його мати, погрожуючи чоловікові, натиснула на курок. Куля, яка вилетіла з рушниці, потрапила в Сідні, коли він пролітав мимо свого вікна. Він помер в секунді, але продовжував падати, поки не впав у сітку, яка була натягнута для страховки ще п'ятьма днями раніше мийниками вікон. Ця сітка врятувала б Сідні, якби не куля.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)В результаті розслідування Фей Беррінджер була визнана винною у вбивстві свого власного сина, а Сідні співучасником у своєму власному вбивстві. Скажете, що випадковість вся ця історія? Навряд чи. Хоча такі дивні речі, які, на перший погляд, важко пояснити, трапляються в нашому житті дуже часто.

До чого вся ця історія? А до того, що в житті трапляються найрізноманітніші ситуації, обставини, які навіть важко вигадати, з нами можуть траплятися дивні події, наші долі можуть переплітатися найнепередбачуванішим чином. Таке воно - наше життя. Власне, саме і про це "Магнолія": про життя, про долі людей, про їхні стосунки, про любов і смерть, про зраду і прощення, про віру, надію, про чудо..

Драма “Магнолія” (The Magnolia)А тепер, як я обіцявся на початку, перейдемо до новел (основних сюжетних ліній фільму). У кожній новелі вам показують кусочки з життя героїв фільму, як правило, не найкращих.

В однієї з героїнь важко хворий чоловік, який помирає. Саме в цей момент Лінда (Джуліанна Мур) зрозуміла, що по-справжньому його любить, але смерть непідкупна, і вона страждає від цього ще більше.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Стенлі - хлопчик-вундеркінд, який постійно бере участь в телешоу "Що знають діти?". І його батько і представники телекомпанії використовують хлопчину як засіб заробітку грошей, забуваючи не тільки про те, що він жива людина, а до того ж ще й дитина, яка потребує батьківської любові, уваги, розуміння і співчуття.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Колишня дитяча зірка - учасник того ж таки шоу дитячих ерудитів, зараз - сорокарічний невдаха, з якого всі знання вилетіли після того, як в нього потрапила блискавка. Зараз він страждає, і не знає, чого хоче від життя.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Одна молода дівчина в дитинстві була об'єктом сексуальних домагань свого вітчима - відомого шоумена Джиммі Гейтера (він ведучий телешоу, у якому бере участь Стенлі). Це її травмувало настільки, що вона стала наркоманкою, але цілком можливо, що її зможе навернути на шлях істинний один поліцейський, з яким вона познайомилась.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Френк (Том Круз) - успішний, популярний, енергійний і впевнений у собі телеведучий однієї програми, у якій допомагає чоловікам-невдахам опанувати мистецтво зваблювання жінок. Однак, під час одного відвертого інтерв'ю, на яке він погодився, він показує себе слабкою, нещасливою людиною, на долю якої випало чимало випробувань в дитинстві. Ми дізнаємося, що його разом з матір'ю, яка була хвора раком, покинув батько. Мати померла у нього на руках. Під час цього інтерв'ю, йому телефонують на мобільний і повідомляють, що його батько помирає, і що перед смертю він хотів би побачитись із сином. Але чи захоче він після всього пережитого побачитись з рідним батьком, чи зможе він його простити?

Це далеко не всі сюжетні лінії фільму, їх там значно більше, але всі вони так чи інакше переплітаються між собою...

Рецензія

Драма “Магнолія” (The Magnolia) Дуже сильна драма. Одна з найсильніших, які я бачив. Проста, щира, чесна, безкомпромісна і захоплююча. Фільм поставлений просто блискуче. Не дивлячись на те, що йде він майже три години, "Магнолія" зовсім не виглядає затягнутою чи нудною, як дехто вважає, а скоріше навпаки. Незалежний режисер Пол Томас Андерсон вже давно заслужив любов кіноманів, знявши до того такі прекрасні фільми як: "Ночі в стилі бугі" і "П'янка любов". Приємним залишається факт, що режисер залишився вірним собі і своєму стилю. Він не став знімати сопливі голлівудські історії, напхнені пафосною мораллю, сімейними цінностями, де з глядача витискають сльозу, ділять героїв на хороших і поганих, маніпулюють нашими емоціями, почуттями і т.д. Сценарій, до речі, теж писав П.Т. Андерсон. З режисерської сторони, як ви вже зрозуміли, все зроблено на дуже високому рівні, тому більше про це і говорити не буду. Подивитесь - побачите. Перейдемо до інших плюсів фільму, а їх там чимало.

У "Магнолії" розповідають простими словами про складне, показують все на прикладах, і не роблять з цього ніяких висновків, залишаючи поживу для роздумів. Тому кожен побачить в "Магнолії" щось своє, близьке. Саме це й відрізняє насправді хороші фільми від різноманітних примітивних голлівудських підробок.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)“Магнолія” - це кіно про стосунки між людьми, про те, що нам не вистачає бажання по-справжньому зрозуміти близької людини. Це також кіно про те, як легко ми втрачаємо один одного, і про те, що помилки, які ми допускаємо відносно близьких людей, ніяк не виправиш - навіть якщо близькі пробачили вам все, - минуле все одно буде вашою ходячою тінню. “Якщо ми покінчили з минулим, це ще не означає, що минуле покінчило з нами” - як сказано в фільмі.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Наступний плюс - це прекрасні акторські роботи. Пол Томас Андерсон після зйомок "Ночей в стилі бугі" зібрав майже таку ж саму акторську команду в "Магнолії". Тільки Марка Уолберга змінив на Тома Круза. А загалом - все ті ж дійові особи: Джуліанна Мур, Джон Сі Рейлі, Філіп Сеймур Хоффман, Вільям Мейсі, Луїс Гузман... Але фільм вийшов зовсім іншим. По-перше, набагато довший (хронометраж виріс до трьох годин). По-друге, значно глибший. По-третє, він просто зовсім інший за конструкцією.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Слід сказати, що всі актори зіграли просто шикарно. Будь-які слова будуть зайвими, тому що це ви повинні самі побачити. Особливо хотів би відмітити Тома Круза. Я завжди вважав його хорошим актором. До "Магнолії" у Круза вже було декілька хороших ролей за плечима - "Людина дощу", де на пару з Дастіном Хофманом він склав хороший дует, точно так само як і в "Запаху грошей" з Полом Ньюменом. Однак, було також багато попсових ролей, де Том Круз - просто красень, улюбленець жінок і все таке. В таких фільмах він був в основному для мебелі і для касових зборів. Але тут - це просто щось! І роль в нього була непроста.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Ризикну сказати, що Том Круз в цьому фільмі практично геніальний. І справа далеко не в тих дурницях, які він проповідує невдахам в ім'я піхви і члена, амінь. А в тому — як він грає. Боже, як же тут грає Том Круз! Цілком можливо, що в "Магнолії" ми побачили найкращого Тома Круза всіх часів і народів.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Тригодинний фільм пролітає на одному подиху. Це буває рідко, але в даному випадку це саме так. Не скажу, що “Магнолія” це вже такий шедевр із шедеврів. Не все тут душа приймає легко, не все приймає розум. Той же дощ із жаб досить безглуздий і виглядає просто як химерність, застосована лише для того, щоб шокувати глядача і сказати, що й таке може статися. Є невиправдані спрощення — особливо в тих місцях, де раніше була показана приголомшлива складність. Є затягнуте моралізаторство - там, де достатньо однієї чіткої думки. Однак, все це дрібниці, друзі мої. "Магнолія" - цілісний і надзвичайно якісний продукт. Все, що показано на екрані працює, і працює чудово. І немає ніякого сенсу копатися в механізмі цього фільму - з'ясовуючи, що там, і до чого.

Драма “Магнолія” (The Magnolia)Ну все. Досить говорити-балакати. Хто не бачив "Магнолії" - обов'язково подивіться. Скажу лише, що такі фільми потрібно уважно дивитись, щоб вам ніхто постійно не заважав, а ви могли б сконцентруватись на перегляді, аби не пропустити навіть найдрібніші деталі, бо всі фрагменти у фільмі мають якесь значення, певним чином взаємодіють між собою, переплітаються і так далі. Фільм дуже драматичний, але ж кіно не може бути тільки розважальним, правильно?

Резюмую. “Магнолія” - сильне кіно. Навіть дуже сильне. Життєве, хвилююче, цікаве і чесне. Для тих, хто любить подумати — рекомендую. Це один з моїх улюблених фільмів. А який вже тут Том Круз — словами і не передати.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме сильне кіно
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті "Rotten Tomatoes" Цей фільм на сайті "Гуртом"

04.10.2015 | 1278 | (0)