Науково-фантастичний роман «451 градус за Фаренгейтом» (Fahrenheit 451)

Рік: 1953.
Країна: США.
Жанр: роман, антиутопія.

Мова: англійська, українська
Кількість сторінок: 367.
Автор: Рей Дуглас Бредбері.

Переклад з англійської: Євген Крижевич.
Місце видання: Київ.
Видавництво: "Веселка".

Оцінка на Goodreads 4/5.
Моя оцінка: 5/5.

Сюжет

Недалеке майбутнє. Перед нами постає Америка, де панує тоталітаризм і майже повний контроль над суспільством. Книги суворо заборонені, незаконним вважається не лише читання, але й переховування будь-якої літератури. За дотриманням порядку в суспільстві слідкують пожежники, які спалюють всі заборонені книги, які виявлять, причому книги спалюють разом з домівками власників.

Пожежники тепер не гасять вогонь (будинки почали будувати вогнетривкими), вони його розпалюють. Вони носять скафандри з зображенням фенікса на грудях, шоломи з числом 451, саламандри на плечі і виконують такі основні завдання:

1. За сигналом тривоги виїжджати негайно.
2. Швидко розпалювати вогонь.
3. Спалювати усе дотла.
4. Негайно повертатися до пожежної станції.
5. Бути напоготові до нових сигналів тривоги.

Всі вони твердо знали: 451 по Фаренгейту - температура, при якій займається і горить папір. Вони піддавали полум'ю твори Едгара По, Вільяма Фолкнера, Федора Достоєвського, Іммануїла Канта, Гомера, Вергілія, всіх без винятку.

Всі люди поспішають на роботу або з роботи, ніколи не говорять про те, що думають або відчувають, розмовляють лише про безглузде і пусте, захоплюються лише матеріальними цінностями. Вдома вони оточують себе інтерактивним телебаченням, що проектується відразу на стіни, в які вбудовані кінескопи, і майже весь свій вільний час заповнюють переглядом телевізійних передач, нескінченних і безглуздих серіалів.

В цьому світі живе пожежник Гай Монтег. Його життя майже нічим не відрізняється від життя інших людей. Гай одружений, але до своєї дружини Мілдред він практично нічого не відчуває, як і вона до нього. Для Монтега все змінюється, коли він знайомиться з сімнадцятирічною дівчиною Кларіс Маклелен і починає розуміти, що можливе й інше життя.

Кларіс вважають дивною через її захоплення природою, бажання говорити про почуття, думки і просто жити. Монтег любить свою роботу, але таємно забирає з декількох будинків книги, які повинен був спалити.

Рецензія

Першою книгою Бредбері, яку я прочитав, став роман “Кульбабове вино”. Книжка мені дуже сподобалася: добра, приємна, щира, легка і якась дуже душевна. “Кульбабове вино” зігрівало мені душу довгими зимовими вечорами. Після цього вирішив прочитати «451 градус за Фаренгейтом». Скажу зразу, що «451..» зовсім не схожий на “Кульбабове вино”, але твір, безумовно, знаковий.

У житті пожежників не було місця книгам, у них і так було все для повного щастя - веселі телевізійні передачі двадцять чотири години на добу, вогнетривкі будинки, супершвидкі автомобілі, спокій і достаток. Тому вони спалювали книги, знаходили і спалювали, бо книги вселяли тривогу, робили людей нещасними, віднімали душевну рівновагу. Вони спалювали книги, а танець вогню робив їх щасливішими, адже палити було насолодою, як написано в романі.

Але все колись закінчується, і якось один пожежник перестане відчувати задоволення від споглядання вогню, що пожирає папір, і зацікавиться речами зовсім дивними - пилком кульбаби і дощовими краплями, спробує зупинитися, одуматися, повернутися до колишнього життя, і рано чи пізно він відкриє тремтячою рукою книгу, яку повинен був спалити, щоб ввібрати в себе мудрість, викладену на папері.

«451 градус за Фаренгейтом» - це роман-прозріння, роман-пробудження особи в тоталітарному суспільстві. Людина, яка пізнає правду, стане вільною. Світ для неї вже ніколи не буде таким, яким був раніше. Зовсім не дивно, що «451..» став жертвою цензури з самого початку свого виходу. Деякі фрагменти тексту переписувались, самовільно змінювались слова, рядки, друкувались паралельні видання.

Як стверджує сам Бредбері, роман був написаний під час «полювання на відьом», очолене Маккарті в США, і можливо саме тому в ньому стільки тривоги, яка наближається до безвиході. Але в той же час, як не дивно, роман в цілому сприймається позитивно - в яку б прірву не скотилася людська цивілізація, завжди знайдуться ті, хто не сприйме згубні закони, хто не підкориться, хто повстане проти системи. Історія знає чимало таких прикладів.

«451 градус за Фаренгейтом» - це не утопія, а радше антиутопія. Книжка дуже актуальна й на сьогоднішній день. Наведу для прикладу один короткий фрагмент з книги:

Владі легше керувати натовпом, якщо зробити темп життя швидшим, придумувати нові спортивні ігри, розвивати в людях почуття «стадності», автоматизму. Більше швидких машин, кольорових телепрограм, більше шуму, галасу... А поживи для розуму менше й менше.

Хіба сьогодні ми цього не спостерігаємо? Сучасне телебачення, ЗМІ, ванільні сиропи, якими поливають глядача — зайве тому підтвердження. Владі не потрібні люди, які здатні критично мислити, люди розумні, обізнані, освічені, владі потрібне стадо, сіра безлика маса, яка буде одинаково одягатися, одинаково і примітивно думати, якою легко маніпулювати, яку легко приручити, наділивши шаблонними цінностями, фальшивими ідеалами і дешевими матеріальними благами.

В «451..» все це є, і не тільки це. Роман дуже сильний, чого я навіть не очікував. Дещо похмурий, місцями жорстокий, але разом з тим, дуже глибокий. Невеликий за обсягом, але змістовний. Читається на одному подиху. Рекомендую.

P.S. Зовсім не дивно, що «451 градус за Фаренгейтом» мав великий вплив на світову культуру. Сам Франсуа Трюффо в 1966 році зняв кольорову стрічку за романом Бредбері. У 1984 році була створена телевистава «Знак саламандри» — теж за мотивами роману Рея Бредбері. Нещодавно читав, що планується друга екранізація «451..», але точна дата виходу фільму поки невідома.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Читабельність 5
Авторський стиль 5
Сюжетна лінія 5
Загальна оцінка 5
Резюме сильно
Чи варто читати так

Лінки по темі:

Ця книга на сайті Goodreads Ця книга на сайті "Гуртом"

Читайте також:

"1984" "Квіти для Елджернона" "Бойня номер п'ять, або дитячий хрестовий похід"


25.06.2015 | 10528 | (7)


(Top-10)
˳