4G в Україні - четверте покоління мобільного Інтернету

***

Не пройшло і 100 років (насправді 8), як в Україні з'явився 4G Інтернет. Як-то кажуть, краще пізно, ніж ніколи. Що це за технологія, які переваги надає, і чому варто на неї переходити - про це і поговоримо в даній статті. Постараюсь дуже коротко.

30 березня українські оператори мобільного зв'язку перейшли на літній час четверте покоління мобільного Інтернету - 4G.

Першим це зробив lifecell (11,8 млн абонентів).

Слідом за ним технологію 4G впровадив Vodafone (20,8 млн абонентів).

Київстар (26 млн абонентів) обіцяє до 10 квітня також запустити 4G.

Тепер до найголовнішого. Як перевірити, чи є у вас 4G? Якщо значок 4G (може бути LTE або 4G Plus) у вас не з'явився автоматично, тоді потрібно перевірити наявність 4G у вашому смартфоні.

Як це зробити?

Абонентам lifecell.
Наберіть зі смартфона *455#, або введіть свій номер телефону на офіційній сторінці оператора (тут).

Абонентам Vodafone
Наберіть зі смартфона *222#.

Абонентам Київстар
Набрати *245*4#, щоб перевірити, чи підтримує Sim-карта 4G. Якщо не підтримує, то її можна замінити в найближчому салоні оператора (поки безкоштовно). Щоб перевірити можливості смартфона, наберіть *245*5#.

Щоб перемкнути 4G у смартфоні, треба зайти в налаштування (“Мобільні дані”, або “Стільникові дані”, чи “Передача даних”), де змінити "тип мережі" на 4G/LTE. Якщо такої функції у вашому смартфоні немає, то скоріше за все, він її і не підтримує.

Треба сказати, що це тільки перший етап впровадження технології 4G в Україні. Поки що 4G працює в діапазоні 2,6 МГц (найнезручніші частоти для Інтернету) і не в усіх куточках України. Зручні частоти (в діапазоні 1,8 ГГц) мають з'явитися до літа. Тоді і покриття буде кращим - щільним, а не точковим.

Чим 4G відрізняється від 3G?
Основна відмінність - це, звичайно, швидкість. 4G швидший від 3G десь в 5-7 разів. Швидкість передачі даних в 4G складає понад 100 Мбіт/с.

Простими словами. Для того, щоб подивитися відеоролик високої якості (HD) на Youtube в технології 3G, вам доведеться зачекати від 1 до 5 хвилин, поки відео завантажиться. Тоді як з технологією 4G відео завантажиться майже миттєво. Це в ідеалі. По факту, у нас такої відчутної різниці в швидкості відразу може й не бути, але з часом, коли з'явиться якісне покриття і хороші частоти, все має запрацювати.

Скільки буде коштувати 4G?
Українські оператори мобільного зв'язку поки обіцяють не збільшувати ціну за мобільний трафік. А як воно далі буде - подивимось.

В підсумку. Ще раз наголошую, це тільки перший крок в напрямку технології 4G. Поки великого чуда не сталося. Покриття є не скрізь, але переваги вже мають бути відчутними.


02.04.2018 | 739 | (0)