Фантастичний бойовик “Месники: Війна нескінченності” (Avengers: Infinity War)

Рік: 2018.
Країна: США.
Час: 149 хв.

Режисер: Ентоні Руссо, Джо Руссо.
В головних ролях: Роберт Дауні мол., Кріс Хемсворт, Марк Руффало, Кріс Еванс, Скарлетт Йоханссон, Дон Чідл, Бенедікт Камбербетч, Том Холланд, Чедвік Боузман, Зоі Салдана та інші.

Бюджет: $321 000 000.
Світові збори: $2,046,147,159.

Рейтинг на IMDB: 8,6.
Мій рейтинг: 8,0.

Синопсис

Наша нещасна планета знову в небезпеці. До цього моменту всі спроби підкорити Землю зазнали невдач. Тому титан Танос (Джош Бролін) тепер особисто бере на себе цю непросту місію.

Він хоче знайти всі шість каменів вічності, прикріпити їх до своєї чудо-рукавички, яку йому викував гном Ейтрі (Пітер Дінклейдж), і в результаті цієї нехитрої комбінації Танос отримає таку силу, що зможе стерти половину населення Всесвіту лише одним клацанням пальців. Нічогенький план, еге ж?

Танос (Джош Бролін) - він далеко не ідіот, як ви могли подумати. Для чого йому знищувати половину Всесвіту? Зараз я вам все розтлумачу. Справа в тому, що Всесвіт густо перенаселений, повсюди бідність і нестача їжі. Всім цим землянам, асгардійцям, та іншим народностям банально не вистачає місця і ресурсів. Народжуваність контролювати так і не навчилися, плодяться як кролики, а прогресу при цьому ніякого не досягли. А ресурси, знаєте, вони не безкінечні, на відміну від фільмів Марвел.

Тому цілком очевидно, що всім живим істотам у Всесвіті потрібне глобальне оновлення, ну тобто мінімум половину населення треба знищити, тоді інша половина зможе жити біль-менш нормально.

Але біда ось в чому. Щоб втілити свій грандіозний план в життя, Таносу потрібно зібрати всі шість каменів, які дають абсолютну владу над простором і часом. А камені ці розкидані чортзна-де. Але діватися нікуди, тому Танос починає займатися їх пошуком. Ось такий він відповідальний і серйозний чоловік.

Як відомо, частина каменів зберігається у Месників, а з цією публікою буде непросто домовитися, оскільки в їхній план не входить винищення половини населення Всесвіту.

Рецензія

“Месники: Війна нескінченності” - дев'ятнадцятий фільм компанії Marvel, яка цьогоріч відзначає десятиріччя MCU. Фанатам пообіцяли, що в цьому фільмі зберуть докупи майже всіх головних супергероїв Marvel. Так воно і сталося: такої кількості персонажів на один метр квадратний ми ще точно не бачили.

Очікування щодо цього фільму були вкрай високі. Причому, як серед фанатів, так і серед простого глядача, вже добре знайомого зі славнозвісними Месниками.

Для Марвел дана стрічка також знакова, адже все що було до цього — сольні пригоди Халка, Тора, Капітана Америки і так далі — це була, фактично, підготовка до Infinity War.

Не буду довго розтягувати, скажу зразу, що ж у них вийшло. А вийшло у них дійсно крутезне кіно, про яке можна було тільки мріяти. Причому за всіма складовими: і за рейтингами, і за касовими зборами.

Зараз рейтинг в стрічки на IMDB – 8,6 з 10. Зрозуміло, що з часом він впаде, але тим не менше. Ну а з касовими зборами взагалі празник якийсь! Більше $2 млрд. в світовому прокаті! Що цікаво, Марвел побили свої ж рекорди. До цього найкасовішими їхніми фільмами (і найкасовішими в історії кінематографу, до речі) були дві стріки Джоса Уідона - “Месники” і “Месники: Ера Альтрона”. А тепер — нова висота в $2 млрд., перевершити яку можна буде вже наступного року, коли вийде друга частина цих війн нескінченності.

Найцікавіший і найяскравіший герой фільму — це, безумовно, Танос. Він не тільки надпотужний воєначальник (всі Месники вкупі не можуть дати йому ради), але й доволі інтелектуальний персонаж, який краще за інших усвідомлює масштаби проблеми, і мужньо несе свій хрест до кінця. А місія у нього — будь здоровий — мало хто зможе взяти на себе таку відповідальність. Та й взагалі, чи хтось зможе?

А тут довкола ще ці Месники, жменька дріб'язкових супергероїв, що постійно плутаються під ногами. Що цікаво, в одному з епізодів вони Таноса ледве не завалили, так що я навіть був трохи розчарувався (думав, знов ці Месники переможуть), але, на щастя, приємно обманувся.

Вже багато хто говорить, що для Джоша Броліна роль Таноса — одна з найкращих в його кар'єрі. Я з цим повністю згідний. Він і в другому “Дедпулі” класно зіграв Термінатора з майбутнього, ну а тут взагалі видав шикарний перформанс. Нарешті по-справжньому крутий персонаж з адекватною мотивацією і особистою драмою рівня шекспірівських п'єс.

Всім ключовим супергероїям на цей раз дісталося не так багато екранного часу. Воно і зрозуміло: всіх запакувати в один кадр було вкрай непросто (їх там, якщо не помиляюсь, десь під тридцять штук). Тому творці картини пішли іншим шляхом — героїв вони спочатку роз'єднали (Месників залишили на Землі, Тора відправили за Молотом в гномівські копальні, ще інші завітали в гості до Чорної Пантери), а наприкінці зібрали всіх докупи.

Фінальне місиво, до слова, було те, що треба. Видовищне, ефектне, і, головне, з розмахом. В плані спецефектів і баталій навіть вражаюче. DC зі своїми убогими фільмами нервово курить в стороні.

З гумором також повний порядок, що вже стало доброю традицією для Марвел. Окрім стандартних гегів і підколів один одного, з'явилося чимало нових штучок — Беннер ніяк не може розізлитись і перетворитись на Халка (забавний момент, до речі), Капітан Америка відростив бороду і загубив свій щит (як Тор молот), Тоні Старк ходить з телефоном-розкладушкою, Спайдермен отримав новий костюм і так далі.

Окрім цього, масла в вогонь щедро підливає команда “Вартових Галактики”. Я все чекав, коли ж вони з'являться на екрані. Найбільше сподобалась взаємодія Тора з кроликом Ракетою. На парочку вони там здорово розважились. Шкода тільки, що часу їм було відведено дуже небагато.

Якщо коротко, то у мене все. Резюмую. Відмінне кіно зняли. Видовищне, ефектне, динамічне, досить розумне, місцями смішне, місцями драматичне, але все одно дуже класне. В мене немає жодних претензій. Чекаю на продовження.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 5
Режисерська робота 5
Сценарій 5
Резюме відмінний атракціон
Чи варто дивитися так

Лінки по темі:

Цей фільм на сайті IMDB Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті Гуртом

Читайте також:

“Месники: Ера Альтрона” "Вартові галактики" “Дедпул” “Дедпул 2” "Kingsman: Таємна служба"

28.08.2018 | 1621 | (0)