Пригодницька фантастика “Зоряні війни: Пробудження сили” (Star Wars: The Force Awakens)

Рік: 2015.
Країна: США.
Час: 136 хв.

Режисер: Джей Джей Абрамс.
В головних ролях: Джон Боєга, Дейзі Рідлі, Оскар Айзек, Адам Драйвер, Домнал Глісон, Гарісон Форд, Марк Гемілл, Кері Фішер, Енді Серкіс та інші.

Бюджет: $245 000 000.
Світові збори: $2 066 376 683.

Рейтинг на IMDB: 8,3.
Мій рейтинг: 7,0.

Синопсис

Давним-давно в одній далекій галактиці... Так, стоп. Давайте коротко і по суті. Після перемоги повстанців над Імперією, смерті Дарта Вейдера й Імператора, пройшло багато-багато років. Але невдовзі виник Перший Орден на чолі з таємничим Сноуком (Енді Серкіс), який зі страшною силою хоче відновити Імперію.

На даний момент вони концентрують всі свої зусилля на тому, щоб ліквідувати останнього джедая Люка Скайвокера (Марк Хемілл), який зник безслідно, а всі його колишні друзі — принцеса Лея, Хан Соло та інші чубакки, розбрелися по різних куточках галактики.

Найкращий пілот руху Опору По Дамерон (Оскар Айзек), перебуваючи на планеті Джакку, отримує чіп з картою місцезнаходження Люка.

Але штурмовики, яких очолює Кайло Рен (права рука Сноука), беруть По в полон і знищують поселення в пустелі. В останній момент По встиг заховати карту всередині симпатичного дроїда BB-8.

BB-8 втікає з цією картою і натикається на якесь дрібне поселення, жителі якого продають металобрухт в обмін на їжу. Там дроїд BB-8 зустрічає симпатичну дівчину-сироту Рей (Дейзі Рідлі) і заводить з нею дружбу.

До них приєднується один зі штурмовиків FN2187 (Джон Боєга), який не витримав лихої долі і пристав на сторону Світла. Він допоміг По втекти з полону, а той, в свою чергу, дав йому нове ім'я Фін.

Але Зло не дрімає. Кайло Рен, дізнавшись про місце перебування BB-8, відсилає цілу армію штурмовиків, щоб ті дістали йому карту за будь-яку ціну.

Тому жменьці наших героїв доведеться об'єднатися, щоб протистояти новій загрозі, адже Імперія знову хоче завдати нищівного удару у відповідь!

Рецензія

Скажу зразу — я не великий фанат творіння Джорджа Лукаса, хоча всі частини “Зоряних воєн” бачив, і в цілому до франшизи відношусь позитивно. Мила така казочка з цікавими персонажами, хорошою історією і непоганим всесвітом.

В цій рецензії я не буду вам розповідати, хто такі джедаї, Люк Скайвокер, Дарт Вейдер, рух Опору, Темна Сторона Сили і так далі, також не буду особливо перевтомлювати історією створення картини, всіма технічними моментами, хто там кого міг зіграти, лише коротко розповім про свої враження. І так - поїхали.

З технічної сторони фільм зроблений на високому рівні. Спецефекти, декорації, космічні кораблі, битви в повітрі, на землі, стрілянина, спаринги на джедайських мечах — все це виглядає дуже навіть здорово. Тут жодних претензій не виникає.

Щодо акторських робіт. Нова дівчина-герой Рей у виконанні Дейзі Рідлі мені сподобалась. Симпатична, кмітлива, спритна, розумна, бойовита, дуже швидко вчиться. Зіграно як по нотах. Явний плюс для франшизи, в яку однозначно потрібно вливати молоду кров.

У Рей згодом виявляться нові здібності, про існування яких вона навіть і не здогадувалася, але розповісти про них не вийде, оскільки підуть жирні спойлери. Тому самі все побачите.

Також непогано виглядав молодий актор Джон Боєга в ролі Фіна. Воно зрозуміло, що сьогодні в Голлівуді практично в кожну картину намагаються залучати чорношкірих акторів — політкоректність і все таке, але Боєга доволі вдало вписався в молоду команду. Потів, хвилювався, інколи навіть влучно жартував.

Кайло Рен у виконанні Адама Драйвера краще б маски не знімав. Актор виявився зовсім не харизматичним: якась тютя і плакса, чесне слово. А в масці у нього хоч був грізний вигляд і голос.

Новий дроїд BB-8, який котиться наче колобок і видає забавні звуки, вийшов на диво симпатичним персонажем. Чудова знахідка творців картини. Думаю, він нікого не залишить байдужим.

Не обійшлося і без старої гвардії — Хана Соло, Чубакки, принцеси Леї, дроїдів R2D2 і C-3PO. Останніх двох, правда, було дуже мало в кадрі, а от Соло і Чуї приємно потішили всіх шанувальників франшизи.

В плані сюжету є претензії: мало новизни, слабенький лиходій без маски, поверхневість оповіді, певні натяжки, нелогічність, нестиковки — фанати будуть ще довго все це діло обговорювати і ламати списи, але особисто мені сильно придиратися не хочеться. Казка — та й казка тобі. Звичайно, можна було б і краще, але реінкарнація франшизи, на мій погляд, вдалася.

Хоча багато хто говорить, що Абрамс на пару з “Діснеєм” (який, до речі, об'єднався з Lucasfilm) злили франшизу до бісової матері, але я з цим не погоджусь ні разу.

Що в підсумку? Загалом, мені сподобалось. З відмовками, звичайно, але сподобалось. Симпатична казочка, яка, з одного боку, рейтингу 8,3 на IMDB аж ніяк не заслуговує, але подивитися разочок цілком можна.

Фотогалерея

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Видовищність 5
Акторська гра 4
Режисерська робота 4
Сценарій 4-
Резюме симпатично
Чи варто дивитися разочок можна

Лінки по темі:

Офіційний сайт фільму Цей фільм на сайті IMDB
Цей фільм на сайті Rotten Tomatoes Цей фільм на сайті "Гуртом"

Дивіться також:

“Хмарний атлас”
"Марсіянин" "Піднесення Юпітер"
"Світ Юрського періоду"

20.05.2016 | 1419 | (1)