«Таємнича історія Біллі Міллігана» (The Minds of Billy Milligan)

Рік: 1981.
Країна: США.
Жанр: біографія, психологія.
Мова: англійська, українська.
Кількість сторінок: 512.
Автор: Деніел Кіз.
Місце видання: Харків.
Видавництво: «Клуб Сімейного Дозвілля».
Рік видання: 2016.
Автор перекладу: О. Стусенко.

Моя оцінка: 4/5.

Синопсис

Одного дня 26-річний Біллі Мілліган прокинувся у в'язниці. Він був заарештований за викрадення та згвалтування трьох жінок. Біллі вражений, адже останнє, що він пам'ятає, це те, як він стояв на даху школи і хотів кинутися вниз. Йому сказали, що з тих пір минуло цілих сім років.

Згодом з'ясовується, що Біллі страждає на дисоціативний розлад ідентичності (більше відомий як "множинний розлад особистості"), що часто виникає внаслідок сильного насильства (фізичного, сексуального, емоційного) в ранньому дитинстві.

Рецензія

Біллі Мілліган був реальною людиною, в якій “жило” двадцять чотири окремі особистості, що боролись між собою за панування над тілом. Для того, щоб ним (тілом) оволодіти, потрібно було стати на Світло. Коли прочитаєте книгу, зрозумієте, як все це відбувалось.

Кожна індивідуальна особистість Біллі відрізнялася від іншої настільки, наскільки це взагалі було можливо, і кожна була талановитою по-своєму. Основних особистостей було десять — Артур (англієць, дуже розумний), Рейджен (югослав, сильний, добре володіє зброєю), Аллен (блискучий оратор і маніпулятор, пише портрети, єдиний з усіх, хто курить), Томмі (відкриває замки, розбирається в електроніці), Денні (зляканий, малює натюрморти), Девід (восьмилітній "зберігач болю"), трирічна Крістін (страждає дислексією), Крістофер (брат Крістін) і Адалана - сором'язлива, самотня лесбіянка, яка "використовувала" тіло Біллі в згвалтуваннях, що й призвело до його арешту.

Окрім основних, є ще так звані “небажані особистості”. Філіп - дрібний злочинець; Кевін - зловживає наркотиками; Семюель— іудей, єдиний, хто вірить у Бога; ну і всі інші, в тому числі чоловіки, жінки, кілька дітей, хлопчиків та дівчат, і Учитель - результат злиття усіх двадцяти особистостей. Вчитель пам'ятає майже все, що відбувалось з кожним, саме він допомагав письменнику (Деніелу Кізу) писати цей роман.

Незважаючи на те, що Мілліган був виправданий за його злочини через хворобу, спричинену так званими “множинними особистостями” (це було перше подібне судове рішення в історії) і не мав відбувати покарання у в'язниці, він, все ж, був змушений провести деякий час в центрі психічного здоров'я в Афінах (штат Огайо). Там Міліган отримав найкраще лікування, але, на жаль, надовго там не залишився. Подальші його митарства були сповнені відчаю, болю і страждань.

Автор цієї книги, Деніель Кіз, був професором Університету штату Огайо в Афінах у той час, коли Мілліган перебував у Афінському центрі психічного здоров'я. Він зацікавився справою Біллі і вирішив, що хоче написати про нього книгу.

«Таємнича історія Біллі Міллігана» є результатом численних інтерв'ю, розмов з Мілліганом (та деякими з його численних особистостей) і людей, які так чи інакше мали відношення до цієї справи.

Книга описує історію життя Біллі, який у ранньому віці зазнав фізичного і сексуального насилля від свого вітчима, в результаті чого в Міллігана з'явилися чіткі характеристики кожної з цих двадцяти чотирьох особистостей.

Кіз робить все можливе, щоб дійти висновку: чи дійсно Мілліган був психічно хворим, чи просто чудовим актором, який майстерно “грав” усі ці ролі лише для того, щоб всіх обдурити і вийти з тюрми.

Автор дає нам багато подробиць, і залишає питання відкритим (і правильно робить), щоб кожен міг самостійно на нього відповісти і скласти свою думку. Незалежно від того, чи повірите ви Міллігану і його історії, немає ніяких сумнівів з приводу того, що в дитинстві над ним серйозно знущалися, що суттєво позначилось на його психічному здоров'ї.

Деніел Кіз - хороший письменник. Його роман “Квіти для Елджернона” справив на мене сильне враження. Вважаю, що цю книгу обов'язково варто прочитати (якщо ви з певних причин цього ще не зробили).

«Таємничу історію Біллі Міллігана» автор вирішив подати у формі документального роману. І я розумію чому. З одного боку, це було правильне рішення, адже архівного матеріалу у нього було дуже багато, плюс, історію потрібно було розказати максимально правдиво й об'єктивно, інакше його б звинуватили у брехні, перекручуванні фактів і тому подібне. Завдання не з простих.

З іншого боку, такий стиль подачі трохи зашкодив динаміці і читабельності. Коли автор вдавався у всілякі довідкові подробиці, сухі факти, темп оповіді трохи провисав, хоча сама історія, безумовно, інтригувала до фіналу.

Тим не менше, така біографія, в якій намішаний трилер, детектив і особиста драма, виглядає цілком привабливо. Я зовсім не здивований тим, що справа Біллі Міллігана привернула до себе таку пильну увагу у 70-80-х роках.

Якби подібний інцидент стався, скажімо, десь в Середньовіччі, то цілком ймовірно, що нещасного Біллі просто визнали б біснуватим і спалили на вогнищі. На щастя, людство пройшло темні часи мракобісся, і справа Біллі Міллігана отримала не лише широкий резонанс, але й мала неабияке практичне значення.

Це було гарним нагадуванням про те, наскільки ми до сих пір мало знаємо про функціонування мозку, і людську природу в цілому. Тут, звичайно, є над чим задуматись..

Резюмую. Цю книгу я б рекомендував не лише тим, хто зацікавлений в історії Біллі Міллігана і його множинних особистостях, але й тим, хто просто любить читати хороші трилери і детективи. Книга доволі інформативна, цікава і добре написана. “Документалістика” десь трохи нашкодила динаміці, тому чтиво не лягає так, як масло на хліб, але загалом заходить непогано.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Читабельність 4
Авторський стиль 4+
Сюжет 5
Загальна оцінка 4+
Резюме досить цікаво
Чи варто читати вирішуйте самі

Лінки по темі:

Ця книга на сайті Goodreads Ця книга на сайті Amazon Ця книга на сайті Гуртом

Читайте також:

"Людина в пошуках справжнього сенсу" "Коли подих стає повітрям" "Квіти для Елджернона"


22.01.2018 | 2693 | (0)


(Top-10)
˳