Детектив “Дівчина у потягу” (The Girl on the Train)

Рік видання: 2015.
Країна: Великобританія.
Жанр: роман, детектив.

Мова: українська, англійська.
Кількість сторінок: 320.
Автор: Пола Хоукінз.

Місце видання: Харків.
Формат: 135х205 мм.
Видавництво: «Клуб Сімейного Дозвілля».

Моя оцінка: 4/5.

Сюжет

Рейчел втратила свого чоловіка, який її покинув. Зараз вона безробітна, живе у подруги Кеті в передмісті Лондона. Рейчел стала самотньою алкоголічкою і впала в депресію.

Окрім вживання алкогольних напоїв, вона проводить всі дні, катаючись електричкою в місто і назад. Своїй подрузі Рейчел говорить, що їздить на роботу, працює, але насправді просто швендяє туди-сюди, потім повертається назад. Живе Рейчел на якісь збережені гроші, а також періодично клянчить їх у мами.

Загалом, у її житті немає нічого цікавого. Колись було. Коханий чоловік Том, сім'я. Вони були щасливі. Але Рейчел не могла завагітніти протягом тривалого часу, через що згодом присіла на алкоголь, провокувала численні сварки, скандали, що в результаті привело до розлучення.

Том знайшов собі іншу — якусь блондинку Анну. Вони одружились, у них народилася донька Ева. Рейчел ніяк не може з цим примиритися, тому й далі постійно п'є. А коли сильно напивається, починає надзвонювати Тому, надокучає, плаче, пише дурні СМС, про які потім жаліє. Але цим все не закінчується. Рейчел може заявитися в будинок Тома і Анни без запрошення, наговорити всіляких дурниць і влаштувати чергову виставу.

Том намагається все це якось залагодити. Він і далі спілкується з Рейчел, просить її змиритися з тим, що сталося, взяти себе в руки, перестати пити, перестати вдиратися до їхнього будинку, лякаючи Анну і маленьку Еві. Рейчел постійно обіцяє виправитись, але потім все повторюється знову.

Одного дня Рейчел проїжджає електричкою повз будинок, в якому мешкає пара, що здається їй ідеально щасливою. Рейчел навіть дала їм вигадані імена — Джесс і Джейсон. Але в якийсь один момент, під час чергової такої подорожі електричкою, Рейчел побачила дівчину з іншим хлопцем. І це був не її чоловік. Він обіймав її, цілував, пригортав до себе.

В той самий вечір Рейчел напивається і вирушає в гості до Тома, свого колишнього. А вже на ранок прокидається в ліжку, вся в крові, не пам'ятаючи, що сталося минулої ночі.

Через день з новин Рейчел дізнається, що Джесс зникла. Виявляється, зниклу насправді звуть Меган Хіпвелл, а її чоловіка - Скоттом. Поліція починає вести розслідування.

Рецензія

Детективний роман британської письменниці Поли Хокінз “Дівчина в поїзді” отримав схвальні відгуки критиків, а в Голлівуді вже зняли по книзі фільм з Емілі Блант в головній ролі. Що цікаво, до того Хокінс встигла написати чотири любовних романи, які не були успішними. А «Дівчина в поїзді» стала справжнім хітом. Тільки в США було продано понад 2 млн. примірників. От я і звернув увагу на дану книгу.

І як виявилось - не даремно. Детектив мені дуже сподобався. Прочитав на одному подиху. Інтрига в романі тримається практично до останньої сторінки. Письменниця вдало нагнітає події, які закручуються не на жарт, а наприкінці досягають свого апогею.

Гостросюжетна лінія побудована доволі грамотно. Якщо спочатку думаєш одне, то потім все перевертається з ніг на голову, коли випливають нові деталі історії, які письменниця щедро підкидає, тим самим підливаючи масла у вогонь.

Дуже цікавим і вдалим вийшов прийом — показати всю цю історію очима трьох жінок, трьох головних героїнь. Спочатку читач, наче Рейчел, бачить все дуже поверхнево і уривчасто, тому і враження про персонажів складається відповідне. Але чим далі занурюєшся в історію, тим більше розумієш, що насправді все далеко не так, як може здатися на перший погляд.

Окрім детективної історії тут багато хороших психологічних моментів, глибини, переживань, роздумів головних героїн, їхній страх, відчай, біль, бачення одна одної зі сторони і своя правда. За великим рахунком, “Дівчина в поїзді” - це, скоріше, психологічна драма, аніж детектив.

Всі троє — Рейчел, Анна і Меган — вкрай неоднозначні, суперечливі, але по-своєму цікаві, живі і глибокі персонажі. Кожна зі своїми недоліками, таємницями, з непростим минулим. Дуже цікаво було дізнаватися щось нове. А в них там такі скелети в шафі, що я вас благаю. Зрештою, це стосується не лише жінок.

Все, на цьому резюмую. “Дівчина в поїзді” - надзвичайно захоплюючий детектив, який, безумовно, вартий вашої уваги. Він полонив мене практично від першої до останньої сторінки. Зав'язка, інтрига, саспенс, кульмінація — все це було дуже навіть здорово. Хоча чогось особливого від книги я і не очікував.

Роман написаний добре — легко, інтригуюче, читається практично на одному подиху. Мова проста, але відірватися від книги неможливо. Навіть сам Стівен Кінг був у захваті. Словом, рекомендую. Давненько я не читав настільки захоплюючого детектива. Десь так з часів “Дівчини з татуюванням дракона”.

P.S. Екранізація роману, до речі, вийшла на порядок слабшою від книжки.

***

Оцінки за п'ятибальною шкалою
Читабельність 4+
Авторський стиль 4+
Сюжетна лінія 4+
Загальна оцінка 4+
Резюме захоплююче
Чи варто читати цілком можна

Лінки по темі:

Ця книга на Goodreads
Ця книга на Amazon

Читайте також:

Дівчина з татуюванням дракона “Убивство Роджера Екройда” Парфуми: Історія одного вбивці


02.03.2016 | 3352 | (0)


(Top-10)
˳